Pereiti į pagrindinį turinį

Taikomojo meno mugėje – daiktai su istorija

Aušra Petroškiene Aušra Petroškiene

Kur baigiasi komercinis ir kur prasideda taikomasis menas? Kokios yra šiuolaikinio taikomojo meno tendencijos? Atsakyti į šiuos subtilius klausimus siūlo šį savaitgalį Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO Vilniuje vykstanti Tarptautinė taikomojo meno mugė "Craft Vilnius 2015".

Mugėje dalyvauja menininkai, kuriantys keramikos, juvelyrikos, tekstilės, dizaino, stiklo, odos, knygų meno ir popieriaus meno srityse. Jie atstovaus ne tik Lietuvai, bet ir Lenkijai, Ukrainai, Izraeliui, Maltai. Tarptautinės taikomojo meno mugės "Craft Vilnius" organizatoriai kasmet atranda naują mugės temą. Šių metų mugės tema – "Daiktai su istorija".

Mugės metu bus teikiami apdovanojimai dalyvaujantiems menininkams, vedamos kūrybinės dirbtuvės, kuriose menininkai atsakys į lankytojų klausimus, mugės lankytojams bus pristatomos parodos.

Mugės atrankoje dalyvaujančios menotyrininkės Vaidilutė Brazauskaitė, Lietuvos dailininkų sąjungos leidyklos direktorė dr. Danutė Zovienė pastebi: lietuvių menininkai svetur yra vertinami.

"Nesakau, kad visi šios taikomojo meno rinkos dalyvių kūriniai yra neginčytinos kokybės. Vis dėlto pažįstu labai daug įstabių menininkų, kurie yra žinomi visame pasaulyje, kai kuriuos iš jų galima sutikti "Craft Vilnius" mugėje. Palyginti su pasaulio kontekstu, lietuviški darbai nėra brangūs. Bet vėl susiduriame su lietuvių lavinimo klausimu. Norint sukurti keramikos, tekstilės ar stiklo kūrinius, reikia labai daug intelektinių ir materialinių sąnaudų, kadangi tai nėra masinė gamyba. Gaila, bet dažnai šis darbas lieka neįvertintas", – pastebėjo V.Barzdilauskaitė.

Anot menotyrininkių, taikomajame mene, kaip ir kiekvienoje meno srityje, ribos nyksta – rasime ir konceptualių sprendimų, ir vaizduojamųjų elementų, ir neribojamų medžiagų pasirinkimo galimybių. "Kalbant apie komercinį ir nekomercinį aspektą, griežtos ribos šiandien taip pat negalima brėžti. Renginio pavadinimas kuriamas vartojant sąvoką "craft", kuri yra nuoroda į amatą, taigi kūrinys turi būti naudojamas, kitaip tariant, parduodamas renginio-mugės metu. Viskas priklauso nuo renginio idėjos profesionalaus išpildymo medžiagoje", – pastebėjo D.Zovienė.

Mugės išvakarėse – pokalbis su viena projekto iniciatorių dailininke Aušra Petroškiene.

– Kaip kilo idėja organizuoti tarptautinę taikomojo meno mugę? Kokių rezultatų renginio organizatoriai tikisi iš šiųmečio renginio?

– Tarptautinė taikomojo meno mugė "Craft Vilnius" organizuojama antrą kartą. Idėja surengti tokio pobūdžio renginį kilo svečiuojantis JAV, Filadelfijoje 2013 m. 23 taikomojo meno dailininkai, kuriuos atrinko organizatoriai iš JAV, buvo pakviesti dalyvauti tarptautinėje taikomojo meno mugėje "Philadelfia Craft Show". "Pennsylvania Convention Center" buvo pristatyta mūsų menininkų kolekcija, Lietuva buvo prestižinio renginio viešnia. Amerikietišką renginio modelį mes papildėme, "Craft Vilnius" metu surengdami kūrybines dirbtuves, kurias 2014 m. vedė Lietuvos ir Estijos menininkai. Labai svarbus akcentas buvo pristatomų kūrinių profesionalumas. Buvo daug diskutuota apie profesionalaus meno ir tautodailės skirtumus. Ši diskusija vyksta ir toliau.

2015 m. renginyje numatome pristatyti asmenines menininkų kolekcijas, labai daug įvairių kūrybinių dirbtuvių ir parodinių kūrinių kolekciją. Tikimės, kad lankytojai atras jiems įdomių menininkų sukurtų kūrinių, pajaus kūrybinį džiaugsmą kūrybinių dirbtuvių metu ir gal pirmą kartą gyvenime išsineš savo pačių sukurtą kūrinį.

– Kokie taikomojo meno kūrėjai dalyvaus šiųmetėje mugėje?

– Šių metų renginyje sulaukėme daug daugiau dalyvių iš svečių šalių – Izraelio, Ukrainos, Gruzijos, Lenkijos, Ispanijos, Latvijos, Estijos. Sulauksime įdomios menininkės iš Izraelio Tanyos Chernov – ji pristatys savo autorinių juvelyrinių dirbinių kolekciją. Lankytojus turėtų sudominti Ukrainos menininkų bendra kūryba. Lietuvoje gyvenanti talentinga menininkė Eva Tomaš pristatys savo naują porceliano kūrinių kolekciją. Turėtų būti labai įdomus Estijos dailės akademijos prisistatymas "Craft Vilnius" mugės metu – jie sukūrė vizualizaciją specialiai šiam renginiui.

– Šiemet daug dėmesio skiriama kūrybinėms dirbtuvėms. Kokie menininkai pristatys kūrybines dirbtuves, kokiomis temomis pristatys edukacijas ir ar tai bus susiję su mugės tema "Daiktai su istorija"?

– Juvelyrikos kūrybinėse dirbtuvėse, kurias ves R.Mėnulio Katinas, bus demonstruojamos įvairių medžiagų graviravimo subtilybės. Keramikos kūrybinėse dirbtuvėse bus galima susipažinti su menininko Roko Dovydėno sukaupta patirtimi lipdant įvairias formas. Porceliano peršviečiamumą, grakštumą, trapumą, eleganciją demonstruos Solveiga Gutautė. Kaip pasigaminti ekologišką vienkartinį puodelį iš nedegto molio masės, demonstruos Viktorija Radionova. Elzė Sakalinskaitė, Milita Balčaitytė kūrybinėse dirbtuvėse pristatys, kaip taikoma šilkografijos technika kuriant įdomius dekorus ant drobinių maišelių.

Aksesuarų kūrimo iš natūralios odos procesą demonstruos Virginija Giniotytė. Dailininkė Lina Austė mokys, kaip pasigaminti stiklo papuošalus naudojant "Fusing" technologiją. Jauna, talentinga menininkė Kotryna Vaitiekūnaitė pristatys emalio meno technologijų galimybes. Kūrybinė komanda "Baltabalta" surengs dirbtuves "Augalo galia" – tai trumpas ir koncentruotas teorinis ir praktinis supažindinimas su augalinio dažymo ir marginimo technikomis, jų taikymu šiuolaikiniame tekstilės dizaine. Jūratė Kemeklytė-Bagdonienė supažindins su ekslibriso, pritaikyto antspaudui, kūrimo technikomis, reikalavimais, specifika. Su skaitmenizuotomis technologijomis taikomojo meno kūrybos procese supažindins "Green Garage" komanda.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų