Tarp „Kino pavasario“ metų atradimų – ir E. Pukštą labiausiai šokiravęs filmas

  • Teksto dydis:

Sausio 24-osios vakarą pirmajame šių metų „Kino pavasario“ seanse, kuriame dalyvauti turėjo galimybę ir festivalio naujienlaiškio prenumeratoriai, pristatyti didžiausią įspūdį palikę metų kino atradimai.

Programą, kuri taip ir vadinasi – „Metų atradimai“, pradėjo prancūzų drama „Ava“ (rež. Léa Mysius). Tai istorija apie nuotykių ir išgyvenimų kupiną 13-metės, kuri sužinojo, kad netrukus praras regėjimą, vasarą.

22 pilnametražiai filmai

Programos „Metų atradimai“ žiūrovų laukia: garsių žmonių nepaprastą gyvenimą pasakojančios istorijos; pribloškiantys nutikimai kare, kosmose, narkotikų mafijos kontroliuojamame mieste ir pavojinguose rajonuose, romų teritorijose ir nieko jau nestebinančios teisėjos kabinete; energinga animacija ir kitos šiemet daugiausia programos sudarytojų dėmesio pelniusios juostos iš viso pasaulio, rašoma pranešime spaudai.

„Metų atradimus“ sudaro 22 pilnametražiai filmai ir 9 trumpo metro juostos, kurių veiksmas aprėpia bent 30 pasaulio šalių, o dokumentinė istorija „Tolyn į kosmosą“ („The Farthest“, rež. Emer Reynolds) su žinute ateiviams pakyla net virš žvaigždžių.


Į „Metų atradimus“ įtrauktą juostą „Jūsų Vincentas“ („Loving Vincent“, rež. Dorota Kobiela, Hugh Welchman) pastebėjo JAV kino meno ir mokslo akademija.

„Oskarui“ nominuota animacinė biografija, kurios kadrus piešė 125 dailininkai iš 20 pasaulio šalių, pasakoja apie visų laikų garsiausią dailininką Vincentą van Goghą.

Daug ko mačiusį San Sebastiano kino festivalyje mane pribloškė nepatogus ir amoralus dokumentinis filmas „Dabar tai jau padėk man, Dievuli.“

O kas šioje programoje labiausiai nustebino festivalio programos vyriausiąjį sudarytoją Edviną Pukštą? „Daug ko mačiusį San Sebastiano kino festivalyje mane pribloškė nepatogus ir amoralus dokumentinis filmas „Dabar tai jau padėk man, Dievuli“ („So Help Me God“, rež. Jean Libon, Yves Hinant). Neabejoju, kad ir kitiems bus sunku patikėti, jog tai – tikrų tikriausia dokumentika. Visos jo scenos – nesuvaidintos ir tikros, pagardintos makabrišku humoru. Nesustojau juoktis, nors tai tikrai ne komedija“, – labiausiai provokuojantį perliuką egzotinėje ir spalvingoje programoje „Metų atradimai“ žada E. Pukšta.


Azijos šalių aktualijos

Šiemet programoje ypač ryškus Azijos šalių akcentas. „2011 metais, pirmą kartą viešėdamas  Busano kino festivalyje, įsiminiau garsios prancūzų aktorės Isabelle Huppert žodžius, kad originaliausios kino idėjos ateina iš Rytų. Spalvingose Azijos šalyse mes tikrai randame daug įdomybių. Apskritai „Kino pavasaris“ yra beveik vienintelė vieta, kur mūsų šalyje galima išvysti šio regiono filmus“, – pristatydamas „Metų atradimus“ kalbėjo E. Pukšta.

Jis rekomendavo atkreipti dėmesį į Busano kino festivalyje pristatytą ir FIPRESCI kino kritikų asociacijos apdovanojimą pelniusią, plačiai auditorijai skirtą korėjietišką sūnaus netekusios šeimos dramą „Vienintelis vaikas“ („Last Child“, rež. Shin Dong-seok). Tarptautinė šio filmo premjera įvyks vasarį Berlyne. E. Pukšta paminėjo iš Tailando atkeliavusį nuostabaus grožio budistinį ir meditacinį epą „Malila: atsisveikinimo gėlė“ („Malila: The Farewell Flower“, rež. Anucha Boonyawatana), psichologinį trilerį „Šešėliuose“ („In the Shadows“ rež. Dipesh Jain), kuris griauna Indijos kino stereotipus ir nugabena žiūrovą į Delio senamiesčio gatvių labirintą.


Šių metų „Kino pavasario“ naujiena – pilnametražių filmų seansuose bus rodomi ir kai kurie trumpametražiai filmai. „Drąsius, perspektyvius, originalius režisierius pradedame stebėti nuo jų pirmųjų bandymų trumpametražiuose filmuose, – sakė programos sudarytojas E. Pukšta. – Pavyzdžiui, iraniečio Ali Asgari drama „Dingimas“ („Disappearance“, rež. Ali Asgari) išaugo iš režisieriaus trumpo filmo „Ilgiau nei dvi valandos“. Jaunos poros mėginimas nuslėpti nuo konservatyvių tėvų savo santykius ir jų pasekmes negali palikti abejingų. Tai, kas mums atrodo įprasta, Irane tampa tragedija.“

Iš trumpametražių „Metų atradimų“ buvo išskirtas „Juodoji našlė“ („Red“, rež. Del Kathryn Barton), kuriame neįprastame amplua bus galima išvysti garsiąją australų aktorę Cate Blanchett.

Dokumentiniai portretai

Dokumentiniuose „Metų atradimuose“ netrūks ryškių vardų. Vienas jų – „Bobbi Jene“ (rež. Elvira Lind), kurio centre – Pono Gagos (choreografo Ohado Naharino) dešimtmetį treniruota viena garsiausių šiuolaikinio šokio žvaigždžių Bobbi Jene. Neįmanoma praleisti operos legendos, nuostabios moters Marios Callas istorijos „Maria Callas: savais žodžiais“ („Maria by Callas: By Her Own Words“), kurią, jos pačios žodžiais, skambant garsiausių operų arijoms, papasakojo debiutantas Tomas Volfas.


Visus programos „Metų atradimai“ filmus rasite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių