Pereiti į pagrindinį turinį

Tarp meno rinkos grynuolių – unikali kompozicija

2020-03-03 15:14
DMN inf.

Naujų namų ieško dailininko Petro Kalpoko trijų triptikų – "Miesto pramonė", "Ąžuolas" ir "Žvejai" kompozicija. 1939–1940 m. Lietuvos banko Kretingos skyriaus centrinei operacijų salei skirtas kūrinys – LXI Vilniaus aukciono pažiba.

Pagal sumanymą, tautinio idealizmo romantizmo su art deco elementais stilistika nutapytas paveikslas turėjo skleisti žinutę apie klestinčią šalį ir stiprią, darbščią, taikią, turtėjančią bei darbščią šios šalies tautą. Tikėtina, kad P.Kalpokui (1880–1945), šį darbą užsakė ir dar iki savo mirties spėjo pamatyti pastatą projektavęs architektas Mykolas Songaila (1874–1941). Žinomas tarpukario dailininkas jį įgyvendino kartu su asistentu Boleslovu Grigaru-Grigaravičiumi (1911–?).

Archyvinėse bylose yra užfiksuoti P.Kalpokui išmokėti avansai, tačiau tikslių žinių apie visą užsakymo sumą, kuri tuo metu galėjo siekti iki 18 tūkst. litų, nėra.

Šių triptikų kompozicija fiziškai į kovo 20-ąją vyksiantį LXI Vilniaus aukcioną ir jo ekspoziciją neatkeliaus, nes jam eksponuoti tiesiog neužtektų esamos erdvės. "Įsivaizduokite vidutinį tipinį gyvenamąjį butą, kurio plotas yra apie 60 kv. m, – tokio ploto sienos reikėtų, kad būtų galima tinkamai išeksponuoti šią unikalią kompoziciją", – sakė Vilniaus aukciono vadovė dr. Simona Skaisgirytė-Makselienė.

Be šios P.Kalpoko kompozicijos, LXI Vilniaus aukciono kolekciją sudaro 208 lotai, tradiciškai suskirstyti į aštuonias temas. Anot S.Skaisgirytės-Makselienės, jos ne tik atliepia nūdienos aktualijas, bet netikėtai atkreipia dėmesį į meno rinkos grynuolius.

Ne mažiau įdomūs ir kiti garsių autorių kūriniai, kurių dalis yra pirmoje rubrikoje "In focus: Vilnius". Čia itin išsiskiria retai pasitaikančių dailininkų Rafaelio Chwoleso (1913–2002), Bronislovo Jamonto (1886–1957), Eugenijaus Marcino Kazimirovskio (1873–1939) kūriniai. Pastarųjų dviejų dailininkų kūrybą lydi ir ypatingos istorijos.

Įsivaizduokite butą, kurio plotas yra apie 60 kv. m, – tokio ploto sienos reikėtų, kad būtų galima tinkamai išeksponuoti šią kompoziciją.

B.Jamonto kūrinio "Kiemas Vilniaus žydų kvartale" (1927) kitoje pusėje palikta inskripcija "Iš žymaus Vilniaus gydytojo Šmuelio Aleksandro Libo (1890–1970) kolekcijos" rodo, kad šis darbas ne tik vaizduoja, bet ir yra itin glaudžiai susijęs su sostinės žydų kvartalu. Manytina, kad iš studijuojančio dailininko darbą įsigijęs gydytojas juo papuošė savo namų, buvusių Vilniaus žydų kvartale, Pylimo g. 46, interjerą (dabar ten įsikūręs viešbutis). Vėliau Š.A.Libo su šeima pateko į getą, o iš ten jį išgelbėjo garsioji pasaulio teisuolių trijulė – kunigas Juozas Stakauskas, sesuo Marija Mikulska ir Vladas Žemaitis.

Kitas panašiu metu nutapytas paveikslas "[Vilniaus apylinkių motyvas]" (1926) priklauso ypatingam autoriui – dailininkui E.M.Kazimirovskiui, kuris įvaizdino vienuolės šventosios Marijos Faustinos Kowalskos regėjimą šiuo metu Dievo Gailestingumo šventovėje saugomame paveiksle "Gailestingasis Jėzus" (1934).

"Šio aukciono fokusas kryps ir į menininką Liną Katiną, žmogų, kuris sugebėjo ignoruoti jam primestą sistemą su visomis jos taisyklėmis, sukurdamas savo pasaulio sistemą ir savo žaidimo taisykles. Džiugu, kad šį – jo įsivaizduojamą – pasaulį galės pajusti ne tik Vilniaus aukciono, bet ir Nacionalinės dailės galerijos gerbėjai, kurie netrukus bus pakviesti į čia atidaromą dailininko parodą "Raudona krisdama virsta balta", – teigia Vilniaus aukciono vadovė ir pabrėžia, kad kartu su L.Katino paveikslais į aukciono kolekciją atkeliavo ir itin reti jo grafikos darbai.

Šalia šių meno rinkoje labiausiai ieškomų vardų LXI Vilniaus aukciono kolekcijoje rikiuojasi ir kiti ne mažiau įdomūs bei geidžiami menininkai: Adomas Galdikas, Vladas Didžiokas, Jonas Buračas, Kazys Šimonis, Antanas Martinaitis, Algirdas Petrulis, Jonas Čeponis, Monika Bičiūnienė, Vladas Karatajus, Pranas Domšaitis, Vytautas Kasiulis, Pranas Lapė, Pranas Gailius, Maksas Bandas, Neemija Arbit Blatas, Mstislavas Dobužinskis, Jūratis Zalensas, Česlovas Lukenskas ir kt.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų