Pereiti į pagrindinį turinį

Vaistininko parašyta Klaipėdos istorija

2004-02-13 09:00

KNYGOS PRISTATYMAS

Vaistininko parašyta Klaipėdos istorija

Jau galime pasakyti, jog Klaipėda turi išsamią savo istoriją lietuvių kalba nuo seniausių laikų – pilies įkūrimo 1252-aisiais iki XX amžiaus. Šiandien 16 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 6) klaipėdiečiams bus pristatytas Johano Zembrickio “Klaipėdos istorijos” antrasis tomas – “Klaipėda XIX amžiuje”. Pirmasis pasirodė 2002-aisiais.

Po 100 metų

J. Zembrickio “Klaipėdos karališkojo Prūsijos jūrų ir prekybos miesto istorijos” pirmasis tomas į lietuvių kalbą buvo išverstas ir išleistas tik po 100 metų - Klaipėdos miesto 750 metų jubiliejui. (Vokiečių kalba parašytas ir išleistas 1902 m. Klaipėdos miesto 650-mečiui.) Šio sunkaus ir sudėtingo darbo ėmėsi Klaipėdos leidykla “Libra Memelensis”, vadovaujama Kęstučio Demerecko. Vertėjas ir vyriausiasis redaktorius - Lietuvos jūrų muziejaus istorikas Romas Adomavičius. Šios knygos svarbą Klaipėdos istorijai jau spėjome pajusti, ja pasinaudojo daugybė žmonių - istorikų, architektų, menininkų.

Dabar beveik po dvejų metų darbo išleistas ir antrasis “Klaipėdos istorijos” tomas. Šis Klaipėdos kronikos dvitomis parašytas Johano Zembrickio – ne istoriko, bet vaistininko, pagal kilmę mozūro, pamilusio mūsų miestą. Kruopštaus ir gilaus tyrinėtojo dėka šiandien turime miesto istorijos dokumentą. Ne viskas pražuvo dviejų karų sūkuriuose, išnyko su čia gyvenusiais ir kūrusiais žmonėmis.

Lemtingas amžius

“Klaipėdos istorijos” antrajame tome pateikiama medžiaga apie Klaipėdos – kaip jūrų miesto – augimą ir vystymąsi. XIX amžius šiam miestui buvo lemiamas, ypač Klaipėdos jūrų prekybai. Dar kartą pasitvirtino teiginys, kad Klaipėdai ypač naudingi... karai, kad ir Krymo karas, kurio dėka buvo pastatytas Žiemos uostas. Šis amžius labiausiai paveikė miesto vystymąsi. Miesto veržlaus augimo nesutrukdė net didysis 1854 metų gaisras, sunaikinęs didžiąją dalį miesto, – Klaipėda buvo perplanuota ir atstatyta. Nuo šios datos skaičiuojama daugelio pastatų, išlikusių iki dabar, istorija. Ką besakyti apie XIX a. išaugusią laivų statybą – B. Pieperio ir kitų laivų statytojų verfėse pastatyta tiek klaipėdietiškų burlaivių, kad jų siluetai garsino Klaipėdą iki pat XX a. pradžios.

Kai kas išliko

XIX amžius – pramonės atsiradimo ir įsigalėjimo laikotarpis. Atsiradę fabrikai ir gamyklos, vandentiekis, dujos, geležinkelis, elektra suteikė pagrindą tolimesnei tarpukario Klaipėdai Lietuvos sudėtyje augti ir klestėti. Šis amžius nusipelnė ir miesto kultūrai, sportui – atsirado laikraščiai, mokyklos, teatrai.

Klaipėda išgarsėjo Trojos atradėjo H. Šlymano ir kompozitoriaus R. Vagnerio vardais. Daug XIX amžiaus žymių pastatų išlikę iki šių dienų: senasis paštas, Dramos teatras, teismo rūmai Naujojoje Uosto gatvėje, Geležinkelio stotis, Nerijos fortas, kur dabar – Lietuvos jūrų muziejus, Smiltynės ir Girulių kurortai...

Iliustruota ir papildyta

Knyga “Klaipėda XIX amžiuje” leidėjų rūpesčiu gausiai iliustruota – žemėlapiais, graviūromis, senomis fotografijomis ir atvirukais. Prie knygos pridėtas spalvotas 1903 metų Klaipėdos miesto planas iš Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus. Beje, knyga papildyta ir J. Zembrickio surinktomis Klaipėdos bajorų bei miestiečių genealoginėmis žiniomis iš žurnalo “Altpreussiche Motatsschrift”.

Taigi leidinys gimė ir pradeda savo nepriklausomą gyvenimą. Išleistuvės arba knygos pristatymas – šiandien.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų