Vilniuje atidaryta V. Simučio tapybos paroda

Vilniaus galerijoje „Akademija“ – dailininko Valdo Simučio darbai. Profesionalaus grafiko tapybą kolegos į Vilnių atvežė iš Plungės, kur menininkas gyvena.

Pasak menotyrininkų, V. Simučio darbai itin išsiskiria savitu stiliumi, artimi liaudies menui, praneša LTV „Panorama“.

Valdo Simučio darbai – tarsi Plungės rajono metraštis: miestelio bažnyčia, Babrungas, Beržoro apylinkės. Paveiksluose kasdienis žemaičių gyvenimas paverčiamas jaukiu, savitu pasauliu.

Kuklų menininką parodos kuratorius sako iš naujo atradęs Plungėje, per Mykolo Oginskio festivalį.

„Kažkokiam pastate, dabar nepamenu kokiame, pamatėm jo eksponuotus darbus. Pasirodo, kad jis buvo kaip ir visiškai užmirštas žmogus, mes žinojom jį kaip grafiką, o ta nuostabi tapyba buvo pas jį“, – sako parodos kuratorius prof. Petras Repšys.

Pasak menotyrininkų, toks tikras, nesumeluotas primityvizmas – itin retas tarp profesionalių menininkų. V. Simučio stilius – sodrus, įdomus ir intriguojantis, darbai skiriasi nuo tautodailininkų kūrybos.

„Man visada įdomu, kaip žmogus, 6 metus mokęsis akademinio piešimo, piešęs gipsinius apolonus ir veneras, sugeba sugrįžti į tai, koks jis iš tikrųjų buvo“, – teigia menotyrininkė Ramutė Rachlevičiūtė.

Šiemet „Akademijos“ galerija švenčia savo dvidešimtmetį. Valdas Simutis galerijos erdvėse yra kelis kartus eksponavęs grafiką ir tik šiek tiek tapybos.

„Visą laiką tapydavau po truputį. Taip nebuvo, kad vien grafiką daryčiau. Tai grafika, tai tapyba – kaitaliojasi. Dirbu dar Oginskio meno mokykloj. Dėstau grafiką“, – sako V. Simutis.

Personalinėje V. Simučio tapybos parodoje kaip atskira tema pristatomas karžygių pasaulis. Paveiksluose vyrauja juodai baltas grafiko piešinys, o kitos spalvos papildo kompoziciją.

Nekalbus menininkas save pristato kaip tradicinį dailininką, tačiau parodos kuratoriai teigia, kad V. Simutis yra išskirtinis dailininkas, ir jo paroda – įdomi galimybė pažinti užsisklendusį menininką ir jo pasaulį.

 


Šiame straipsnyje: tapybaValdas Simutis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių