Pereiti į pagrindinį turinį

Visi mes truputį pingvinai... (filmo recenzija)

2011-06-23 23:26
Visi mes truputį pingvinai... (filmo recenzija)
Visi mes truputį pingvinai... (filmo recenzija) / Forum Cinemas nuotr.

Kiekvienas susitikimas su komiku Jimu Carrey tampa ryškiu kinematografijos įvykiu.

Kartais šis aktorius chameleonas atskleidžia ir ryškų dramatinį talentą. Bet po tokių eksperimentų jis būtinai sugrįžta į ekscentriškos komedijos "Pono Poperio pingvinai" stichiją.

Komiškas kelias į draugystę

Visai neseniai viena mūsų televizija parodė ekscentrišką JAV komediją "Sniego šunys" (2002 m., rež. Brianas Levantas), kurioje aktoriaus Cubos Goodingo jaunesniojo suvaidintas Majamio stomatologas gavo palikimą ir išvyko jo pasiimti į tolimąją Aliaską. Pasirodo, kad velionė motina vyrukui paliko savo didžiausią turtą – pulką šunų. Tačiau paklusnumu anksčiau garsėjusi šunauja pradžioje nė nemano pripažinti Tedo naujuoju šeimininku. Bet galiausiai viskas susitvarko, ir Tedas su savo naujais keturkojais draugais tampa neperskiriama ir darnia komanda.

Dabar mintyse pakeiskime juodaodį amerikiečių aktorių C.Goodingą brunetu J.Carrey, o Arkties klimato užgrūdintus šunis – to paties krašto gyventojais pingvinais. Jei tokią keistą rokiruotę mintyse sėkmingai pavyko atlikti, jau galite įsivaizduoti, ką pamatysite naujausioje komedijoje "Pono Poperio pingvinai".

Filmas su knyga nelygintinas

"Pono Poperio pingvinai" – tai dar 1938 m. parašytos knygos vaikams ekranizacija. Amerikoje sutuoktinių Richardo Atwaterio ir Florence Atwater knyga jau keletą dešimtmečių rekomenduojama pradinių klasių moksleiviams.

Filmo autoriai, žinoma, orientuojasi į kur kas platesnę auditoriją. Ir tai suprantama, kinas – brangus užsiėmimas, o kai pagrindinio vaidmens atlikti kviečiamas vienas populiariausių ir daugiausia uždirbančių Holivudo aktorių, niekas nenori apsimesti idealistais pedagogais ir žiūrovams galvų kvaršinti sausais moralais.

Šiandieniam žiūrovui reikia spalvingos pramogos, o kas ją gali garantuoti patikimiau už publikos numylėtinį J.Carrey?

Neverta lyginti filmo su knyga (ją lietuviškai greitai išleis leidykla "Obuolys") – didesni ar mažesni nesutapimai tokiais atvejais neišvengiami. Aišku, kad prieš Antrąjį pasaulinį karą rašytoje knygoje veiksmas vyksta anuo metu, kai pasaulis dar neregėjo šiuolaikinio progreso stebuklų (o kine nebuvo kompiuterinių efektų). Todėl knyga žadina romantiškas retro stiliaus asociacijas, pažįstamas iš kitų romanų ir klasikinių filmų.

Dovanų gavo... pingviną

Kuris iš mūsų bent kartą gyvenime nesvajojo apie egzotiškas keliones ir ekstremalius išmėginimus Afrikos dykumose, Pietų Amerikos džiunglėse ar amžino šalčio karalystėje Antarktidoje.

Tomas Poperis – ne išimtis. Knygoje jis buvo paprastas dailininkas ir butų dekoratorius, filme jis tapo šiuolaikiniu verslininku. Vyrukui netrūksta smalsumo ir fantazijos, tačiau juos kartą pranoksta absurdiškai juokingas realaus gyvenimo pokštas. Knygoje iš Antarktidos tyrinėtojo admirolo Dreiko, o filme iš savo tėvo Tomas Poperis dovanų gauna... gyvą pingviną.

Pabandykite įsivaizduoti, ką jūs veiktumėte su tokia netikėta staigmena? Tikriausiai išvežtumėte į Lietuvos jūrų muziejų, kuriame pingvinas tikrai nesijaustų vienišas. O Poperis paukštį primenantį simpatišką padarą apgyvendina savo šaldytuve. Toliau jau galima nesunkiai fantazuoti: pingvinų netrukus atsiranda ir daugiau, o prabangus verslininko butas pamažu virsta ištisa vandens, sniego ir ledo buveine.

Šokantys ir dainuojantys paukščiai

Kad J.Carrey mėgsta gyvūnus ir moka juos paversti savo talento vertais partneriais, žinome seniai. Vaidindamas vienintelį pasaulyje gyvūnų detektyvą Gudruolį Ventūrą jis rado bendrą kalbą su beždžionėmis, chameleonais ir begemotais, net pats buvo panašus į didelę margą papūgą. O komedijoje "Briusas visagalis" išmokė šunį tupėti ant unitazo ir skaityti laikraštį.

Todėl nesunkiai galime įsivaizduoti, kokius pokštus ekscentrikos virtuozas pademonstruos kompanijoje su šešiais (knygoje jų buvo dvigubai daugiau) labai išradingais pingvinais, mokančiais šokti ir dainuoti.

Paklaustas apie filmavimą lydėjusius vargus ir nuotykius aktorius sakė: "Nors pingvinai yra gana įnoringi ir sunkaus būdo gyvūnai, mums kartu dirbti buvo lengva.

Filmuojant bendravau su tikrais pingvinais, bet juostoje daug kur pasitelkėme kompiuterines technologijas, nes suvaldyti šešis piktus, neprognozuojamus ir kiek pakvaišusius pingvinus būtų sunku net tokiam gyvūnų guru kaip aš" – akį šelmiškai merkė komikas.

Nereikia būti dideliu orakulu, kad "Pono Poperio pingvinams" išpranašautum vasaros hito statusą. Kas gi per vasaros atostogas atsisakytų smagaus malonumo pabūti cirke ir pamatyti pingvinu pavirstantį J.Carrey?

"Pono Poperio pingvinai" ("Mr. Popper's Penguins") ****

Komedija. JAV, 2011 m. Rež. Markas Watersas. Vaidina J.Carrey, Carla Gugino, Angela Lansbury, Madeline Carroll, Philipas Bakeris Hallas.

veiksmas 2
humoras 2
įtampa 2
erotika 0
siaubas 1

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų