Pereiti į pagrindinį turinį

Žemaičių dailės muziejuje – parodos, susitikimai, koncertai

2009-08-26 19:11
Žemaičių dailės muziejuje – parodos, susitikimai, koncertai
Žemaičių dailės muziejuje – parodos, susitikimai, koncertai / Vlado Gaudiešiaus nuotr.

Žemaičių dailės muziejus šiemet pažymi dvi ypatingas sukaktis: kultūros veikėjo ir mecenato kunigaikščio Mykolo Oginskio 160-ąsias ir jo Plungės rūmų 130-ąsias metines. Šioms progoms dedikuota visa puokštė istorinių-mokslinių, dailės ir muzikos renginių, kuriuos vainikuos IV tarptautinis Mykolo Oginskio festivalis.

Šįvakar Žemaičių dailės muziejuje Plungėje klubas „Oginskių dvaro bičiuliai“ rengia susitikimą su meno istoriku, ilgamečiu Varšuvos miesto istorijos muziejaus darbuotoju  Januszu Plapisu.

Plungiškių svečias jau daugiau kaip du dešimtmečius yra aktyvus Lietuvos kultūros ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybos populiarintojas Lenkijoje.

Susitikimo metu jis papasakos apie Lenkijoje veikiančių Lietuvos mylėtojų ir Lenkijos paminklų globos draugijų veiklą bei savo ryšius su Lietuva.

Renginyje taip pat dalyvaus Tadas Jundulas, kuris gitara atliks klasikinius tango kūrinius.

Žemaičių dailės muziejus kartu kviečia aplankyti jame veikiančias tris parodas, skirtas kultūros veikėjo ir mecenato kunigaikščio Mykolo Oginskio 160-osioms ir jo Plungės rūmų 130-osioms metinėms bei Lietuvos ir Lenkijos istorinių parkų ir sodų paveldui įprasminti. Pats muziejus paruošė ekspoziciją „Oginskiai portretuose“, o iš Varšuvos miesto istorijos muziejaus dar birželį atkeliavo paroda „Varšuvos sodai XVI-XXI amžiais“. Iki spalio vidurio taip pat muziejuje veikia Lietuvos dailininkų sąjungos parengta dailės paroda „Lietuvos istoriniai parkai“.

Šeštadienį plungiškiai visų laukia IV tarptautinio Mykolo Oginskio festivalio atidaryme. Festivalis, kurio visi renginiai nemokami, vyks buvusiame M.Oginskio dvaro žirgyne (dabar - renginių salė) iki rugsėjo 26-osios. Jame koncertuos Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas prof. Juozo Domarko, ir Kauno valstybinis choras, vadovaujamas Petro Bingelio, specialiai festivaliui dirigento prof. Stasio Domarko suburtas jaunųjų Lietuvos muzikantų Mykolo Oginskio festivalio simfoninis orkestras, Žemaitijos muzikos ir meno mokyklų jungtinis kamerinis orkestras, kuriam diriguos Tomas Ambrozaitis. Festivalyje taip pat pasirodys styginių orkestras “Camerata Klaipėda” (vad. Vilhelmas Čepinskis), Baltarusijos valstybinis akademinis simfoninis orkestras, vadovaujamas Aleksandro Anisimovo, ir Liepojos filharmonijos simfoninis orkestras (Latvija), diriguojamas Imanto Resnio. Festivalio scenoje dainuos operos solistai Algirdas Janutas, Irena Zelenkauskaitė, Giedrius Žalys, Vaidas Vyšniauskas.

Vienas iš  Mykolo Oginskio festivalio organizatorių - Žemaičių dailės muziejus. Jame rugsėjo 26-ąją vyks tarptautinis mokslinis seminaras „Istorinių parkų ir sodų paveldas: atgaivinimas, pritaikymas ir priežiūra“, taip pat įtrauktas į tarptautinio renginio programą. Seminarą rengia Žemaičių dailės muziejus ir Varšuvos miesto istorijos muziejus (Lenkija).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų