Amžina tėvų dilema: ar reikia mokėti vaikams už buities darbus?

Vieni tėvai linkę vaikams atsilyginti pinigais už namuose atliekamus darbus – jų manymu, taip vaikas mokomas, kad pinigai yra uždirbami. Kiti yra įsitikinę, kad buities darbai šeimoje priklauso visiems. Kurie elgiasi tinkamai. Ar reikia vaikui atlyginti už tai, kad padeda tvarkytis namuose?

Finansinio švietimo projekto „Raising free kids“ įkūrėja, finansinio raštingumo mokytoja Lina Banytė-Surplienė pataria įsivaizduoti tokią situaciją: jūs sutariate su savo sūnumi, kad kiekvieną kartą, kai jis išneš šiukšles, sumokėsite jam 1 eurą. Juk nieko blogo vaiką paskatinti atlikti sutartą darbą. Tačiau vieną dieną sūnus šiukšles išnešti tingi. Jūs jam primenate, kad tada negaus pinigų. „Nieko tokio!” – atsako jis. Pinigų nesumokate, bet ir darbas lieka neatliktas. Dar kitą dieną, kai vėl paprašote sūnaus išnešti šiukšles, jis sako: „Mama, aš sumokėsiu tau 1 eurą, ar galėtum už mane išnešti šiukšles?” Kaip tuomet jaustumėtės?

Kokie mokėjimo pranašumai?

Pasak finansinio raštingumo mokytojos, kai mokame vaikams už buities darbus, jie supranta, kad, norint gauti pinigų, reikia sukurti vertę kitiems. Tai – labai svarbi pamoka, kurią perpratus vaikui bus lengviau uždirbti pinigų ateityje.

Negana to, taip skatiname darbo discipliną. Kitaip sakant, mokome vaiką padaryti tai, ką buvome sutarę. Tai – taip pat labai svarbi pamoka, siekiant sėkmingai dirbti ateityje.

Pasak L.Banytės-Surplienės, gal dėl šių mokėjimo už buities darbus pranašumų Jungtinėse Amerikos valstijose net 89 proc. tėvų sieja kišenpinigius su buities darbais, t.y. jei vaikas atlieka buities darbus, gauna kišenpinigių, o jei neatlieka – negauna.

Lietuvoje, pagal „Facebook“ grupėje „Apie vaikus ir pinigus” atliktą apklausą, tik 20 proc. tėvų yra kada nors mokėję vaikams už tam tikrus buities darbus, bet niekas to nedaro reguliariai.

Kokie mokėjimo trūkumai?

„Aš siūlyčiau nemokėti už buities darbus dėl kelių priežasčių, – sako L.Banytė-Surplienė. – Visų pirma – mes, tėvai, buities darbus darome nemokamai, tad kodėl vaikai už tai turėtų gauti atlygį? Verčiau žiūrėkime į buities darbus kaip į bendrai dėl šeimos atliekamus veiksmus, o ne kaip į samdomą darbą. Jei vaikas atsisakytų pinigų, kad tik nereikėtų daryti sutartų buities darbų, juk mes vis tiek norėtume, kad jis tuos darbus atliktų.“

Specialistės manymu, mokėdami už juos mes patys atimame iš savęs galimybę turėti daugiau svertų savo rankose. Negana to, mokėdami už buities darbus mes vaiką mokome, kad, norint uždirbti pinigus, reikia dirbti nuobodžius darbus – o ar ne geriau būtų jam parodyti, kad pinigus uždirbti yra smagu? Darbo discipliną galime ugdyti ir kitais būdais – skatindami laiku atlikti namų darbus, kaskart nueiti į būrelius ir panašiai.

Spręsti jums

Kad ir ką nuspręstumėte dėl mokėjimo už buities darbus, anot L.Banytės-Surplienės, svarbus yra vienas dalykas – vaikai turi būti įtraukiami į buities darbus nuo pat mažų dienų. Kodėl? Tyrimai vienareikšmiški – vaikai, kurie buvo įtraukti į darbus namuose, buvo linkę pasiekti gyvenime daugiau (baigti universitetą, gauti darbą), pasižymėjo didesniu pasitenkinimu gyvenimu ir pozityvesniu savęs vertinimu. Be to, turėjo aukštesnius matematikos balus, dažniau buvo apibūdinami kaip ramūs ir turėjo geresnę psichikos sveikatą.

Ar tai – pakankamai priežasčių vaikus įtraukti į buities darbus?



NAUJAUSI KOMENTARAI

yja

yja portretas
jokio mokėjimo, darbai paskirstomi ir juos reik nudirbt.

Ela

Ela portretas
Kas mums mokėjo...dirbom. ravėjo...plovėm...svarbu tėvų gerumas ,dėmesys atsveria viską ..... Reikia MoKĖTI????....Kapitalitai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių