Pereiti į pagrindinį turinį

Ant sklypo ribos – jokių krūmų ar medžių

2013-04-08 17:31
Ant sklypo ribos – jokių krūmų ar medžių
Ant sklypo ribos – jokių krūmų ar medžių / Shutterstock nuotr.

Gyvenu penktame aukšte, kampiniame bute. Kankina šaltis, drėgmė ir pelėsis. Artėjanti vasara nedžiugina, nes už lango auganti tuopa, kaip kasmet, pasipuoš lapais ir uždengs visą langą, teks visą dieną naudoti elektrą kambariams apšviesti, kęsti alergiją. Kas galėtų padėti? Kur kreiptis dėl medžio apgenėjimo? Namas priklauso bendrijai, bet pirmininkas siūlo sprendimo ieškoti patiems. Be to, prie artimųjų kapo užaugo aukšta tuja. Šaknys kelia ir šalia esantį kapą. Ar galime tują pjauti be leidimo, ar turime kažkur kreiptis? Jolita L.

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Ovidijus Petrulis:

Jeigu yra įkurta daugiabučio namo savininkų bendrija, kad medis būtų apgenėtas, bendrijos pirmininkas ar bendrijos valdyba turi kreiptis su prašymu į Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyrių. Jeigu medį reikėtų nupjauti, prie teikiamo prašymo privalu pridėti daugiau kaip pusės namo gyventojų sutikimą, bendrijos susirinkimo protokolą, nes visi namo gyventojai turi žinoti, kokie ir kiek medžių bus kertami. Dažnai gyventojai nesutinka, kad būtų pjaunami jų sodinti medžiai. Dėl medžio,augančio kapavietėje, kirtimo ar genėjimo kapavietę prižiūrintys asmenys turi kreiptis į Kauno savivaldybės įmonę ,,Kapinių priežiūra".

Ar gali kaimynas ant sklypų ribos sodinti medį (beržą, riešutmedį)? Audronė.

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Ovidijus Petrulis:

Atsakant tiesiai – negali. Norminius medžių sodinimo atstumus bendrąja tvarka nustato aplinkos ministro 2005 m. liepos 1 d. įsakymu Nr. D1-338 patvirtintas statybos techninis reglamentas STR 2.02.09:2005 ,,Vienbučiai gyvenamieji pastatai" (Žin., 2005, Nr. 93-3464). Vadovaujantis minėtu reglamentu nuo kaimyninių sklypų ribų ir gatvės raudonosios linijos medžių ir krūmų sodinimo atstumai turėtų būti tokie: krūmų ir gyvatvorių – ne mažiau kaip 1 metras, žemaūgių medžių, išaugančių ne daugiau kaip iki 3 m aukščio - 2 metrai, kitų medžių – 3 metrai. Formuojant gyvatvorę sklypo šiaurės, šiaurės rytų ar šiaurės vakarų pusėje jos aukštis turi būti ne didesnis, kaip 1,3 metro.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų