Pereiti į pagrindinį turinį

Keraminiai vazonai – nemari klasika namams

2014-07-06 18:50

Keraminiai lauko vazonai ar dekoratyvinės lauko detalės daug lengviau "susiriša" su šiuolaikine architektūra savo medžiagiškumu, spalvomis, faktūra. Vis dėlto tenka pripažinti, kad tokiems gaminiams mūsų šalies klimatinės sąlygos ne itin palankios.

Reginos Malakauskienės nuotr.

Keraminiai lauko vazonai ar dekoratyvinės lauko detalės daug lengviau "susiriša" su šiuolaikine architektūra savo medžiagiškumu, spalvomis, faktūra. Vis dėlto tenka pripažinti, kad tokiems gaminiams mūsų šalies klimatinės sąlygos ne itin palankios.

Draugiška medžiaga

Molis – nuosėdinė uoliena, kurio plastiškumas suteikia galimybę formuoti medžiagą įvairiais būdais: minkyti, spausti, volioti, tempti, lipdyti, žiesti.

Tačiau tik išdegta aukštoje temperatūroje ši masė įgyja akmens kietumą, tampa akyta ir lengvesnė.

Kadangi molis yra gamtinių organinių medžiagų junginys, keramikos gaminiai į aplinką nespinduliuoja ir negarina jokių kenksmingų medžiagų, kurios neigiamai veiktų žmogaus sveikatą.
Tokių gaminių savybės puikiai tinka ir augalams auginti.

Šiuo atveju molio porėtumas pasitarnauja sugeriant vandens perteklių iš dirvožemio, o šiam pradžiūvus atiduoda drėgmę atgal. Tokie gaminiai pasižymi ir stabilumu.

Dekoratyvinė lauko keramika – ne tik talpos augalams, bet ir fontanai, baseinų dekoratyvinės dalys, skulptūrinė keramikos plastika.

Svarbūs parametrai

Kadangi degto molio gaminiai yra porėti, jie imlūs vandeniui. Šis minusinėje temperatūroje užšals ir plėsdamasis suardys vazoną.

Tad jei dekoratyvinę keramiką visą žiemą ketinama palikti lauke, reikėtų įsitikinti, kad ji atspari drėgmei ir šalčiui.

Sukepusi – ugniai atspari – keramika, vadinama klinkeriu, dažniausiai naudojama kaip išorinė, lauko keramika.

Dengiamajai (fasadinei), lauko dekoratyvinei keramikai, kuri yra veikiama atmosferinių sąlygų, keliami didesni fizinio ir mechaninio atsparumo reikalavimai nei kitų rūšių keramikai.

Atsparumas mechaniniams smūgiams, imlumas vandeniui – 5 proc., atsparumas šalčiui – 25 ciklai (vandenyje įmirkytas gaminys turi nesuirti, kai jis 25 kartus sušaldomas iki –15 laipsnių ir po to atšildomas +15 laipsnių temperatūros vandenyje).

Tokie, net ir neglazūruoti gaminiai pasisavina labai nedidelį kiekį vandens, todėl šie parametrai nulemia atsparumą šalčiui, rūgščių poveikiui.

Žiemą turi būti apsaugoti

Tokiomis savybėmis pasižymintys gaminiai yra sunkesni už porėtosios keramikos, kur kas brangesni, tačiau garantuoja ilgaamžiškumą. Sertifikuoti dažniausiai pažymimi snaigės ženkliuku, kuris reiškia atsparumą šalčiui.

Glazūra dengti keraminiai gaminiai taip pat sumažina gaminio porėtumą. Augalams auginti puikiai tinka ir vazonai, glazūruoti tik iš išorės.

Jie reguliuoja žemės drėgnumą – per didelį drėgmės kiekį sugeria molio šukė, išdžiūvus gruntui, jį atiduoda atgal.

Glazūruoti, bet šalčiui neatsparūs vazonai žiemos metu būtinai turi būti apsaugoti nuo drėgmės (perkeliami į sandėliavimo patalpas). Jie taip pat nėra pigūs, nes pasižymi dekoratyvumu, stabilumu, reguliuoja grunto drėgmę, gali būti pačių įvairiausių formų, spalvų, faktūrų.

Neglazūruoti keramikos gaminiai nepritaikyti sąlyčiui su drėgme ir nėra tinkami augalams auginti, nes dažai – dažniausiai akrilo ar nitro emalės – drėgnoje terpėje tirpsta, užteršdami gruntą.
Ilgainiui tokie vazonai praranda estetines savybes – keičia spalvą, ima luptis dažai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų