Pereiti į pagrindinį turinį

Kiek metų reikia išpildyti nuosavo namo svajonę?

2010-01-04 10:28
Plotas: didžiulėje erdvėje pirmajame aukšte galima šokti valsą – baldų yra minimaliai.
Plotas: didžiulėje erdvėje pirmajame aukšte galima šokti valsą – baldų yra minimaliai. / Tomo Raginos nuotr.

Kauniečiui Tomui svajonė rytais trypti nuosavą veją pildosi penkerius metus ir dar ne pabaiga. Jaunas vyras įsikėlė į pusiau įrengtus namus, kuriuose dar nemažai plušės laisvomis minutėmis.

Liko dar keleri metai?

Dalinai įrengtą, beveik 200 kv. m ploto dviaukštį namą prieš penkerius metus įsigijęs kaunietis Tomas prisimena: buvo namo karkasas, sudėti langai, durys, nutinkuotos sienos. Vyras tikėjosi įsikelti gyventi į naująjį būstą per kelerius metus, tačiau namo įrengimas stūmėsi į priekį kur kas ilgiau, be to, su pertraukomis.

Į pirmąjį, pagaliau savą, būstą Tomas su sužadėtine įsikėlė vos prieš pusantro mėnesio. Jaunos poros veidai sušvito net ir žinant, kad dar nežinia kiek laiko teks gyventi remonto sąlygomis, o būtiniausius daiktus pirkti paeiliui, kaupiant po litą.

"Draugai sako, kad už tiek, kiek sukišau į namą ir kokį kreditą paėmiau, būčiau galėjęs įsigyti auksinį butą. Tačiau bute galėčiau apeiti tik aplink lovą, o aš galėsiu žolyte apeiti aplink namą", – didžiuojasi Tomas.

Atėjus sunkmečiui, namo įrengimo darbai dar sulėtėjo. Nutinkuotas namo fasadas kol kas ir toliau bus pilkas, belaukiantis kokios nors pastelinės spalvos. Laukimu gyvena ir lauko durys. Mat namą statę ir pardavę žmonės buvo parinkę laukui netinkamas duris, jas dengianti fanera atsilupo.

Galima rasti išeitį

"Kol dar galiu išmokėti paskolą, džiaugiuosi. Jei netekčiau darbo, aišku, jis man taptų našta. Ko kas man namas – didelis rūpestis, bet malonus", – tvirtina namo šeimininkas.

Gyvenimo pradžiai Tomas nusprendė įrengti tik pirmąjį namo aukštą. Kibti savo rankomis dailinti namus laiko stinga, o samdyti darbininkus – per brangu. "Dar pora metų, ir bus galima normaliai gyventi", – naują viziją turi vyras.

Vonios kambarys, miegamasis ir svetainė, sujungta su virtuve, arčiausiai pabaigtuvių. Bene labiausiai išbaigta erdvė – plytelėmis išklota tualeto ir dušo patalpa. Kol nėra galimybės įsigyti norimas dušo sieneles, namo šeimininkas ant tarp sienų įspraustų karčių pakabino dušo užuolaidą. "Noriu labai geros dušo kabinos, su nubėgančiais lašais", – svajoja Tomas.

Svetainė ir laikinas miegamasis išdažyti paties Tomo ir jo brolio rankomis. Savo name vyras išmoko ir glaistyti, ir dažyti, ir santechnikos darbų. Pagal nubraižytą planą vedžiojo elektros, apsaugos signalizacijos laidus.

Neužbaigtų kampų – dar begalės. Elektros lizdų vietoje kyšo laidai, jie styro ir vietoje šviestuvų. Lemputės ir elektros prietaisai prijungti prie ilgintuvų.

Vidinės durys – be rankenų ir be stiklų, juos atstoja lipni pakavimo plėvelė. Savo eilės laukia grindjuostės ir kiti, iš pirmo žvilgsnio, smulkūs darbai, tačiau reikalaujantys nemažai laiko. Delsimas atsuko kitą lazdos galą. Tomas gailisi, kad nuo langų rėmų visus penkerius metus nenuplėšė apsauginių plėvelių – dabar jas nulupti nepaliekant žymių sudėtinga.

Tai ne vieninteliai šiandieninio interjero akcentai, atitolinantys pabaigtuves. Virš angos į svetainę pakabinta juodos plėvelės uždanga. Kai koridoriuje glaistoma ir šveičiama, ji nuleidžiama, kad dulkės nesklistų vidun. Mediniai laiptai taip pat slepia savo grožį – apdangstyti nuo dulkių.

Vis dar pradinėje stadijoje

Tiesa, laiptai kol kas niekur nenuveda. Anga į antrąjį aukštą uždaryta apšiltinta plokšte, kad iš pirmojo aukšto neišeitų šiluma.

Vaizdas mansardoje bemaž toks pats, koks buvo tik nusipirkus namą. Sienos nutinkuotos, bet neglaistytos, grindys – niekuo neuždengtas betonas. Tiesa, prie lubų jau prisuktos gipso kartono plokštės, išvedžioti elektros laidai. Tomas moja ranka – ateityje čia bus miegamasis, vonia, studija, vaikų kambarys.


Namų interjerą vyras kuria pats, graibsto draugų ir bendradarbių patarimus. Antai didžiąją dalį svetainės ir valgomojo grindų užklojo plytelės, o kiek mažesnę dalį – parketas. Jauną vyrą kolegos įtikino, kad plytelės praktiškiau už medieną.

Įsigyti visų baldų šeimininkas neskuba – geriau palaukti norimo baldo, nei pirkti pigų, bet prastą. Juk laikinai galima sėdėti ir ant senos sutriušusios kėdės, po kuria patiestas kartono kilimėlis, kad metalinės kojos nebraižytų grindų. Televizoriui ar virduliui nieko nenutiks, jei jie laikinai stovės ant grindų.

Miegas – šventas reikalas. Miegamojo baldus jaunas vyras buvo įsigijęs anksčiau, dar gyvendamas tėvų name, tad miegojimo ant plikų grindų stadijos Tomui pasisekė išvengti.

Virtuvė apstatyta minimaliai. Dvi spinteles po 180 litų vyras įsigijo komise, dar 150 litų paklojo už stalviršį. Kol atsiras galimybė įsigyti namui deramą virtuvės komplektą, užteks ir šių.

Baldų išparduotuvėje Tomas netikėtai aptiko didelį valgomąjį stalą, kainavusį tik 215 litų, tad nedvejodamas jį nupirko. Tačiau kėdžių pirkti neskuba. Viena patikusi nužiūrėta kainuoja kone tiek pat, kiek stalas. Kėdes dabar atstoja keli pufai, kažkada pirkti per išpardavimą prekybos centre ir vis dar įvilkti į plastikinę plėvelę.

Vyras tikina, kad dar nepabodo penkerius metus laukti tikrų įkurtuvių, naujakurystė pusiau įrengtame name jo netrikdo. Juk namą jis pirko būdamas 21 metų.

"Bankas labai įtariai žiūrėjo, kai ėmiau kreditą. Tada tai buvo trečdalis milijono, vėliau jis padidėjo iki beveik pusės milijono litų. Nesigailiu. Taip, draugai važinėja su geresnėmis mašinomis. Tačiau jos laikinos, o nekilnojamasis turtas ir būstas – visam gyvenimui", – patenkintas šypsojosi Tomas.


Architektas Algimantas Kančas:

Net jei nėra pakankamai pinigų naujiems geriems baldams, brangioms interjero detalėms, sukurti jaukų interjerą irgi įmanoma. Interjere kuriama emocija, nuotaika. Ji gali būti išmąstyta, išdirbta iki detalių, kad kiekvienas daiktas turėtų savo vietą. Tačiau emocijai sukurti gali užtekti ir kelių daiktų, bet apie tai reikia pagalvoti. Išties yra žmonių, kuriems pavyksta sukurti interjerą pasitelkiant vieną kitą baldą, aksesuarą. Idėjų, kaip nebrangiai įsirengti namus, galima pasisemti pastudijavus švedų koncerno "Ikea" pasiūlymus, kur daiktai rodomi jau pritaikyti interjere. Svarbiausia, kad jie sudėlioti taip, kad derėtų tarpusavyje. Pasinaudojus šiomis mintimis, galima sukurti pakankamai tvarkingus, stilingus namus. Idėjų, kaip iš nieko sukurti įdomų interjerą, yra nemažai. Pavyzdžiui, galima vieną sieną nudažyti ryškiau arba ant jos užklijuoti dekoratyvius tapetus. Ant sienos galima pakabinti nebūtinai originalius tapytus paveikslus, užtenka pasirinkti keletą efektingų reprodukcijų, nuotraukų. Pastačius gražų stalą, gėlę, vazą, pakabinus užuolaidą, numetus ant grindų indišką kilimėlį net ir tuščioje erdvėje gali būti jauku, vėliau ją galima tobulinti. Įdomių baldų galima rasti naudotų baldų parduotuvėse. Žinoma, jose apie 70 proc. baldų kičiniai, tačiau įmanoma rasti ir turinčių savo stilių, nelabai brangių. Pasirinktus keletą akcentų, pavyzdžiui, gražų senovišką veidrodį, lentyną, toršerą, erdvė jau būtų papuošta. Imdamiesi namų kūrybos žmonės turėtų pavartyti interjero žurnalus, panaršyti internetą, pasidomėti interjero apipavidalinimu. Tai tarsi treniruotė, sportas. Juk negalėtum išeiti bėgti į trasą niekad nebėgiojęs – nukrisi. Turi bent vos vos prieš tai pabėgioti. Taip ir kuriant interjerą. Net jei ir turi kūrybos gabumų, reikia lavintis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų