Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviškų namų architektūra - blanki

2010-05-17 08:00
Geriausiai įgyvendintu individualaus namo projektu išrinktas vieno aukšto namas be kampų, pernai baigtas statyti Kauno pašonėje, Domeikavoje.
Geriausiai įgyvendintu individualaus namo projektu išrinktas vieno aukšto namas be kampų, pernai baigtas statyti Kauno pašonėje, Domeikavoje. / Tomo Raginos nuotr.

Miestuose ir priemiesčiuose pridygo privačiomis lėšomis statytų namų. Jų architektūra rodo ne tik architektų išmonę, bet ir šeimininkų piniginės storį bei išsilavinimą.

Kokius namus pastaraisiais metais nusprendė statyti lietuviai? Ką įdomaus jiems gali pasiūlyti architektai? Su tuo supažindina septintą kartą surengta kasmetė paroda "Individualių namų architektūra", iki birželio eksponuojama verslo centre "Green Hall" Vilniuje.

Bendrovės "Doleta" ir Lietuvos architektų sąjungos surengtoje parodoje-konkurse dėl geriausiųjų vardo šiemet rungėsi rekordiškai daug darbų – 198.

Šių metų parodoje-konkurse pristatyta daugiausia realiam užsakovui rengtų, bet dar neįgyvendintų individualių namų projektų (77) ir jau pastatytų tokių namų projektų (74). Taip pat eksponuojami 8 blokuotų gyvenamųjų namų projektai, 10 realizuotų blokuotų namų projektų ir 29 individualių ir blokuotų namų idėjos.

Čia, atrodo, turėtų būti eksponuojami geriausi architektūros atžvilgiu pastarųjų metų individualūs namai, tačiau juos vertinusi komisija buvo kritiška: paroda, nors kaip niekad gausi, nenustebino itin originaliomis idėjomis.

Pasak komisijos pirmininko, Lietuvos architektų sąjungos Vilniaus skyriaus vadovo Juozo Vaškevičiaus, dauguma darbų, pretendavusių į geriausiųjų titulus, išsiskyrė ne naujumu, o profesionaliai pritaikytais, pasaulyje jau kuris laikas eksploatuojamais estetiniais sprendimais. Pateikta konceptualių kokybiškos architektūros pavyzdžių, tačiau, J.Vaškevičiaus nuomone, didesnė darbų dalis vis dėlto formuoja blankų Lietuvos individualios architektūros įspūdį.

Vertinimo komisija darbus vertino atsižvelgdama į idėjos vientisumą, meniškumą, funkcionalumą, novatoriškumą, ryšį su aplinka.

Geriausiai įgyvendintu individualaus namo projektu išrinktas vieno aukšto namas be kampų, pernai baigtas statyti Kauno pašonėje, Domeikavoje.

Daugiau šia tema skaitykite pirmadienį "Kauno dienos" priede "Namai".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų