Stilingi namai: šiuolaikinės sieninių laikrodžių interpretacijos

  • Teksto dydis:

Interjerą sudaro ne tik spalvos, baldai ar apšvietimas, tačiau ir smulkios interjero detalės, kurios išpildo visumą ir sukuria vientisumo pojūtį. "Vienas iš darnaus interjero akcentų – tinkamai parinktas laikrodis. Jis gali atlikti net dūmų detektoriaus funkciją", – laikrodžių dizaino tendencijas pristato interjero kūrimo specialistas Nerijus Urbonavičius.

"Sieninis laikrodis – estetiška ir labai praktiška namų erdvės puošmena. Jį, kaip ir renkantis bet kurią kitą detalę, reikia derinti prie bendro aplinkos interjero – sienų, užuolaidų, baldų ir kitų daiktų: jis gali darniai papildyti šią draugiją, stilistiškai derėti, tačiau gali būti parinktas ir kontrasto principu – toks laikrodis taps erdvėje matomu, ryškiu akcentu", – pasakoja N.Urbonavičius.

Kiekvienas interjeras skiriasi savo išpildymu – neįmanoma rasti identiškų erdvių, nes kiekvieną iš jų išbaigia žmogaus būtis, atnešanti įvairių, unikalumą kuriančių smulkių detalių. Nors kiekvienas sprendimas išskirtinis, egzistuoja tam tikros stilistikos kryptys. Atsižvelgiant į jas bus paprasčiau išsirinkti sieninį laikrodį.

Vintažinis stilius

Vintažinis stilius savyje harmoningai sujungia praeities estetiką ir šiltus prisiminimus iš vaikystės. Vintažiniame stiliuje vyrauja šviesios spalvos ir tradiciniai dekoravimo elementai. Tokios stilistikos laikrodis namams suteiks rafinuotą žaismingumą. Namus puošiant šios stilistikos elementais, esminis dalykas – laikotarpis, iš kurio yra kilę daiktai.

Skandinaviškas stilius

Skandinaviško stiliaus dekoracijos geriausiai dera nuosaikiame skandinaviškame interjere. Patogu, nes šis stilius vis dar vyrauja daugelio lietuvių namuose. Jo skiriamieji ženklai – šviesi pastelė, baltos spalvos atspalviai, šilti audiniai, natūralaus medžio elementai ir jaukus apšvietimas. Visus šiuos stilistikos bruožus turi įkūnyti ir naujasis sieninis laikrodis.

Romantiškas ir klasikinis stiliai

Šie stiliai ryškiausiai atsiskleidžia per spalvas ir medžiagiškumą. Romantiškame stiliuje dominuoja žydra, rožinė, balta spalvos, klasikinį dekoravimo stilių pirmiausiai pažymi žalia, raudona ir aukso spalvos. Tokiame interjere puikiai tiks mediniai laikrodžiai. Medis – išskirtinė medžiaga dekoravime: į namus ji atneša dalelę gamtos, jaukumo. Kuriant šiltą interjerą verta įkomponuoti natūralia medžio tekstūra puoštas detales.

Kaimiškas stilius

Išgirdus sąvoką kaimiškas stilius vaizduotėje pirma iškilusi mintis – tradicijos. Šis, tradicijomis dvelkiantis, stilius gali apjungti tautosaką, lietuvių kultūrines, istorines vertybes. Dekoravime vyrauja grublėti paviršiai, rudi atspalviai, senoviniai daiktai, puošmenos, dažniausia – rankų darbo gaminiai. Tokiame interjere gražiai atrodys antikvarinis, didelis ir masyvus laikrodis, mat kaimiškas stilius asocijuojasi su stambiomis proporcijomis.

Modernus ir futuristinis stiliai

Modernaus stiliaus palydovas – fantazija, viskas priklauso nuo kūrybinio įkvėpimo, išmonės: netradiciniai sprendimai, originalus, lakoniškas dizainas, ryškios, metalo spalvos. Tokio stiliaus laikrodžiai gali būti padaryti iš medinių lentelių, priklijuotų ant sienos fragmentų, prie sienos priklijuotų lapelių, padabintų dekoracijomis, ar net plastmasės. Naujausių kolekcijų laikrodžiai pasižymi paprastomis geometrinėmis formomis. Jos ne įnoringos, estetiškai ramios, todėl sieniniai laikrodžiai į gyvenamąją aplinką įsilieja labai natūraliai.

Prabangus stilius

Prabangus stilius kažkuo primena klasiką. Dominuoja tamsūs atspalviai – purpurinė, violetinė, bordinė spalvos, paviršiai – rafinuoti, blizgūs. Šios stilistikos laikrodžiai pasižymi savo kompleksiškumu. Jų puošyba gali atitikti esamą namų interjerą arba priešingai – kontrastuoti su aplinka. "Nereikia bijoti – kontrastas taip pat turi savo žavesio. Svarbu priderinti spalvinę gamą, tarkime, mėlyną su turkio spalva, žalią su raudona spalva", – pataria N.Urbonavičius.

Daugiafunkciai laikrodžiai

Šiuolaikinis dinamiškas gyvenimo būdas reikalauja ir dinamiškos aplinkos. Baldai ar aksesuarai nebegali būti vien interjero elementai, jiems keliamas reikalavimas būti gyvenimo būdo ramsčiu. Plintant šiam suvokimui, į rinką veržte veržiasi daugiafunkciai ir išmanūs sprendimai.

Šiais laikais elementarus šviestuvas tampa mobiliųjų telefonų krovikliu, garso kolonėle, gėlių vaza ar net gėrimų šaldikliu, o sieninis laikrodis gali būti su integruotu dūmų detektoriumi.

Ryškios spalvos

Drąsios spalvos – didžiausia šių metų naujovė. Jos neatpažįstamai keičia namų erdves, todėl interjero akcentu gali tapti ir ryškių spalvų laikrodžiai. Renkantis šią funkcinę interjero detalę verta pagalvoti apie tai, kurioje erdvėje jis bus integruojamas: virtuvėje, miegamajame ar svetainėje.

Meniško polėkio nestokojantys šeimininkai sieninį laikrodį gali paversti ir kalėdinio laikotarpio, žiemos švenčių puošmena. Pasak pašnekovo, šį namų puošybos elementą galima papildyti įvairiomis detalėmis: prie jo ar šalimais pritvirtinti eglės šakelę, pakabinti žaisliukus, kitas puošmenas. Galima vadovautis ir modernaus ar futuristinio stiliaus logika: ant sienos po laikrodžiu pakabinti, ar kitaip pritvirtinti iš storokų šakų ar medinių lentelių suformuotą eglutę – jos įspūdinga puošmena bus viršūnę puošiantis laikrodis.

Derinti su apšvietimu

Šiandien namų apšvietimo paskirtis toli gražu ne vien praktinė funkcija – tai tikras menas, kuriantis vis įdomesnius jo pritaikymo būdus. Gaminių, daiktų dydžiai pastebimai mažėja, o technologija diktuoja minimalistinį dizainą. Atsiranda plastiškumas, apšvietimas dalyvauja interjero formų, spalvų žaisme. Naują laikrodį galima derinti su apšvietimu, kuris specialiai paryškintų šio interjero elemento išskirtinumą ir žavesį.

"Ieškodami stilingo ir gražaus sieninio laikrodžio neskubėkite: ramiai apžvelkite interjerą ir įvertinkite jo savitumus, atkreipkite dėmesį į elementus, kurie jus džiugina, pajauskite visumą", – rekomenduoja Namų idėjų centro NIC atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių