Namų apšvietimas: tamsūs vakarai gali tapti šviesesni

  • Teksto dydis:

Ilgais rudens vakarais norint vieną ar kitą namų erdvę paversti neįtikėtinai jaukia, pakanka visai nedaug. Vienas iš būdų iš esmės pakeisti kambarį be didelių išlaidų yra apšvietimas. Įvairius jo sprendimus – nuo neryškaus, vos pastebimo iki efektingo – vienu jungiklio spustelėjimu galima pritaikyti bet kurioje erdvėje.

Eksperimentuoti su šviesomis

Interjero ekspertė Eimantė Nemanė vardija skirtingus namų apšvietimo tipus: tinkamai suderinus bendrąjį, funkcinį ir dekoratyvinį apšvietimą, šaltą kambarį galima paversti itin jaukia pašnekesių erdve.

Specialistė drąsina eksperimentuoti su šviesomis ir priduria, kad yra daugybė būdų įnešti pokyčių į namus, o tamsiuoju periodu dažnai pakanka tiesiog sukeisti vietomis turimus šviestuvus.

Pravartu pagalvoti ir apie tikslą, kurį norite pasiekti naudodami skirtingus apšvietimo sprendimus.

„Funkcinis apšvietimas padės dirbant namuose – gaminant maistą ar dirbant kompiuteriu. Dekoratyvinis ar akcentinis apšvietimas sušvelnins skirtingų šviestuvų skleidžiamos šviesos kontrastus ir padės sukurti jaukią, intymią aplinką. Jei gyvenate nedidelėje erdvėje, kad kambarys atrodytų didesnis, galite apsvarstyti ir kitokį apšvietimo variantą, pavyzdžiui, sudarytą iš keleto mažesnių, po visą kambarį išdėstytų šviestuvų“, – sako interjero dizainerė.

Integruota: jaukumo kambariui suteikia apšvietimas LED juostomis, įmontuotomis į baldus. / „Ikea“ nuotr.

Sveikatai ir saugumui

Namuose yra kelios zonos, kuriose dėl patogumo, saugumo ir sveikatos reikia funkcinio arba darbinio apšvietimo – prisiminkite virtuvės stalviršį, stalinį šviestuvą darbo ar vaikų kambaryje.

„Tinkamas funkcinis apšvietimas tiesiogiai susijęs su tuo, kaip naudojame patalpą: šviestuvas virš stalviršio palengvina maisto ruošą, o reguliuojama stalinė lempa leidžia nukreipti šviesą būtent ten, kur jos reikia. Jei svarstote, kaip apšvietimu sukurti daugiau jaukumo, pabandykite įrengti LED juostą po spintelėmis virš stalviršio arba spintelių viršuje. Ji apšvies stalviršį, tad viską geriau matysite ruošdami maistą. Sprendimas juostą pritvirtinti spintelės viršuje erdvei pridės gylio ir aukščio, gyvybės viršutinei kambario daliai, o baldų kraštams suteiks švytėjimo“, – sako interjero dizainerė.

Ji priduria, kad balduose integruotas arba papildomai lanksčiomis LED juostomis sukurtas apšvietimas yra tarsi funkcinio ir dekoratyvinio apšvietimo derinys. Jis praverčia ieškant daiktų ar norint išryškinti dekoro detales, be to, kuria šiltą ir jaukią atmosferą kambaryje.

E. Nemanė atkreipia dėmesį į tai, kad skirtingu vakarienės metu parinkti kitokie apšvietimo sprendimai gali padėti sukurti tinkamą nuotaiką – pabandykite išjungti dažniausiai naudojamą šviestuvą ir vietoj jo pasitelkite, pvz., sienines lempas. Interjero dizainerė šypsosi: aplinka pasikeis bene neatpažįstamai.

Akcentai: pravartu naudoti skirtingo aukščio, įvairių erdvių apšvietimą. / „Ikea“ nuotr.

Nuotaikos šviestuvai

Pasak E. Nemanės, apšvietimą galima pasitelkti ir tada, kai norisi svečiams ar namiškiams pasufleruoti, kaip išnaudoti namų erdvę. Pavyzdžiui, toršeras gali paversti svetainės kampą jaukia skaitymo vieta, o svečiai, norėdami pabendrauti, ims burtis prie žemai kabančiu šviestuvu apšviesto stalo.

„Pagalvokite apie detales. Prie pufo ar patogaus fotelio gali puikiai tikti grindinis šviestuvas. Norėdami vienoje ar kitoje kambario dalyje įrengti dekoratyvinį apšvietimą, galite naudoti reguliuojamo šviesos ryškumo šviestuvus – taip bus patogiau lengvai keisti šviesos intensyvumą. Tai galima pritaikyti visose namų erdvėse, pavyzdžiui, baigus gaminti maistą virtuvėje prigesinta šviesa padės sukurti ramesnę aplinką vakarienei prie stalo arba poilsiui. Virš valgomojo stalo pakabintas šviestuvas taip pat sukurs patrauklią aplinką, kurioje bus malonu būti“, – sako ji.

Pravartu naudoti skirtingo aukščio, įvairių erdvių apšvietimą. Periferinius šviestuvus galima išjungti atskirai nuo pagrindinio apšvietimo ir taip sukurti intymesnę aplinką. Pastačius stalinį šviestuvą į knygų lentyną arba ant palangės bus sukurta individualiai apšviesta vieta.

Praktiška: dekoratyvinis-funkcinis apšvietimas ne tik kuria jaukumą, bet ir suteikia šviesos ten, kur jos reikia. / „Ikea“ nuotr.

Šventiniam laikotarpiui

Artėjant šventiniam laikotarpiui daugelis iš mūsų prisimena žvakes. Interjero dizainerė atkreipia dėmesį, kad LED žvakės gali būti saugesnis pasirinkimas, jei namuose yra vaikų ar augintinių.

E. Nemanė taip pat skatina naudoti ir derinti įvairias LED lempučių girliandas, improvizuoti.

„Pakabinkite girliandų ant lango, aplink namų interjero aksesuarus arba apjuoskite jomis stalo dekoracijas. Švelnus lempučių švytėjimas tikrai sukurs raminantį jaukumo jausmą“, – teigia interjero dizainerė.

Ji priduria, prie jaukumo prisideda ir ant palangės padėtas stalinis ar ant lango pakabintas dekoratyvinis šviestuvas. Šviesa sklis nuo lango, o tai ypač aktualu, kai anksti temsta.

Šventiškai: lempučių girliandos, dekoratyviniai šviestuvai padės sukurti kalėdinę nuotaiką. / „Ikea“ nuotr.

Apgalvoti sprendimai

E. Nemanė pastebi, kad daugelis iš mūsų yra linkę rinktis vieną kambario šviestuvą – lubinį. Tačiau, naudojant tik lubinius šviestuvus, dažniausiai ne tik nepakanka šviesos užsiimti mėgstama veikla, bet ir gali trūkti jaukumo, kurio taip norisi ilgais rudens vakarais.

„Skandinavijos šalių gyventojai bene geriausiai supranta, kaip namuose sukurti jaukumą. Jie vietoj lubinių šviestuvų įvairiuose namų kampeliuose įrengia nedidelių grindinių, stalinių ar dekoratyvinių šviestuvų derinių. Apšvietimo sprendimai, skleidžiantys šiltą šviesą, gali padėti sukurti jaukesnę ir šiltesnę aplinką tamsiausiu metų laiku. Jei turite idėją dėl papildomo apšvietimo, bet netoliese nėra kištukinių lizdų arba norite papuošti kambario kampą nenaudodami elektros energijos, puikus šviesos šaltinis – nuo baterijų veikiantys belaidžiai šviestuvai“, – pataria interjero dizainerė.

E. Nemanė užsimena, kad dažnai pamirštama apie šviesos spalvinę temperatūrą, kuri matuojama kelvinais. Jei miegamajame norite šiltos šviesos, rinkitės nuo 2 700 iki 3 000 K šviesos šaltinius. Šviesa nuo 3 100 K yra šaltesnė ir labiau tinka kitoms patalpoms, pavyzdžiui, vonios kambariui, virtuvei ar biurui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mociute

mociute  portretas
aga ,daug žvakiu nusipirkau ,ilgam uzteks šviesesniems vakarams prie maldu .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose
    Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose

    Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Nebūtina turėti viso sodo ar daržo – įskiepyti meilę šviežioms gėrybėms g...

    1
  • Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika
    Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika

    Remiantis kasmečio tyrimo apie gyvenimą namuose duomenimis, 28 proc. Lietuvos gyventojų namai nuteikia siekti sėkmės gyvenime. Todėl labai svarbu suprasti, kaip galime pagerinti savo namų aplinką, kad juose jaustumės lyg šventovėje, teikianči...

    1
  • Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?
    Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?

    Tyrimai ir tendencijos rodo – erdvės, kuriose gyvename, mažėja. Nepaisant to, daugeliui reikalinga patogi, estetiška, funkcionali ir talpi virtuvė. Nesvarbu, gyvenate mažame bute ar maisto gaminimu norite mėgautis nedideliame užmiesčio sod...

  • Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą
    Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą

    Šiuolaikiniai statybų ir aplinkos tvarkymo sektoriaus dalyviai vis dažniau atsigręžia į praeitį, ieškodami natūralumo ir organikos. Natūralios statybos atgimimą neabejotinai paskatino ES žaliasis kursas. Pastatų statyba, jų ir juos su...

  • Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
    Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys

    Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...

  • Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
    Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai

    Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...

  • Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
    Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?

    Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...

  • Valgomojo baldai: mados ir tendencijos
    Valgomojo baldai: mados ir tendencijos

    Valgomojo baldus reikia rinktis itin atsakingai – juk tai šeimos susibūrimo vieta, čia priimame svečius, švenčiame šventes. Anot interjero dizainerės, valgomojo baldai taip pat turi savo madas ir tendencijas, kuriomis vadovaujan...

  • Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai
    Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai

    Žiedūnė Aleknaitė save vadina apvalių formų mėgėja. Kėdainių krašte ant šlaito, tiesiai priešais Nevėžio upę, ji pasistatė kupolo formos namą, kuriame įsirengė kūrybines dirbtuves. Viduryje kupolo stovi apvalus stalas, an...

    12
  • Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams
    Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams

    Jau šį savaitgalį – balandžio 5–7 dienomis – visus svajojančius atsinaujinti ar statančius savo namus, norinčius pagyvinti namų interjerą, susikurti jaukias ir patogias lauko erdves ar ieškančius modernių ir stilingų ...

    6
Daugiau straipsnių