Tekstiliniai krepšiai – stilinga ir praktiška tvaraus interjero detalė

Krepšiai ir krepšeliai, įvairios dėžės ir dėklai – dekoratyvus ir labai praktiškas šiuolaikinio interjero akcentas. "Juos galima pasidaryti patiems. Šiam tikslui idealiai tinka tekstilė: jauki, standi, tvirta, spalvinga – galima rinktis bet kokią krepšio formą, dydį, apdailą", – sako patogius ir stilingus įvairios paskirties krepšius kurianti Dalia Žabaitė.

Tvarios kūrybos idėja

"Visi puikiai žinome, kad tekstilė – didžiausia pasaulio teršėja. Jos atliekas perdirbti sunku, o sintetikos apskritai neįmanoma. Menininkai, dizaineriai atranda įvairius būdus, kur panaudoti šias nereikalingas atliekas, jų pavyzdys paskatino ir mane susimąstyti, ką galima padaryti iš senų drabužių, – sako Vilniaus Senvagės ir Pilaitės gimnazijose technologijų mokytoja dirbanti D.Žabaitė. – Kaip ir kitus sąmoningai gyvenančius žmones mane jaudina ekologijos problemos. Apie planetos taršą, būtinybę rūšiuoti atliekas daug kalbamės su mokiniais, ieškome įdomių tvarios kūrybos būdų."

D. Žabaitės asmeninio archyvo nuotr.

Pedagogė pasakoja, kad sumanymas kurti krepšius sužavėjo savo universalumu ir aktualumu – tai stilinga, praktiška ir namuose naudinga detalė, kurią galima pritaikyti įvairiems tikslams. Idėja sudomino gimnazistus, tačiau greitai pasirodė, kad šiame darbe reikia tvirtų rankų. Atkakliausia buvo tik viena dvyliktokė – technologijų egzaminui mergina pasirinko būtent šią originalią techniką.

"Negaliu tvirtinti, kad ji mano, autorinė, tačiau lig šiol niekur nemačiau, kad kas taip darytų: įprastai dekoratyvios interjero detalės kuriamos tarpusavyje susiuvant gijas – virvės, tekstilės ar augalinio pluošto, – pasakoja D.Žabaitė. – Iš pradžių ir aš bandžiau taip daryti, bet buvo labai sunku. Tada nusprendžiau išbandyti vąšelį: nerdama žemais stulpeliais siūlais apkabinu audinio juostą. Taip dirbti žymiai lengviau, o ir krepšiai atrodo kur kas dailesni."

Siūlai, audiniai ir vąšelis

Sumaniusiems išbandyti šią techniką ir namus papuošti vienetiniais rankų darbo akcentais reikės trijų dalykų: tekstilės, siūlų ir vąšelio, kurio storis turi atitikti siūlų storį. Verpalai gali būti įvairūs, tačiau vilna minkštesnė, elastingesnė, dyla greičiau, tad geriausias pasirinkimas – linas, medvilnė.

Krepšiams galite naudoti bet kokią tekstilę: natūralią, sintetinę, trikotažą ir standų audinį, drabužius, patalynę, pėdkelnes. Ją reikia sukarpyti juostomis, o kad jos gražiai tarpusavyje susijungtų, galus nukirpti įstrižai. Kuo juostos bus ilgesnės, tuo jungti teks rečiau. Juostų plotis tam pačiam gaminiui turi būti vienodas ir priklauso ne tik nuo audinio – minkštas, plonas, standus ar storas, bet ir nuo krepšio paskirties.

"Jei norite formą laikančio, standaus gaminio, rinkitės kietesnį audinį ar kirpkite platesnę juostą, jei tai bus pirkinių krepšys – puikiai tiks 2 cm pločio minkšto trikotažo juosta, – aiškina pašnekovė. – Pati išbandžiau, tad siūlau naudoti įvairias faktūrines atraižas, pavyzdžiui, plėšyto lino juostas – krepšio paviršiuje visi tie kuteliai atrodo labai dekoratyviai."

Technikos pradžiamokslis

Pasak technikos autorės, svarbiausia mokėti nerti žemu stulpeliu. Krepšį nerkite nuo dugno, pradėkite mažu, žemais stulpeliais apnertu žiedeliu. Pirmoje eilėje prijunkite audinio juostą, nerkite spirale vienodais tarpais apkabindami tekstilės giją. Kad dugnas išeitų plokščias, nėrinį nuolat platinkite. Lengviausia padaryti skritulio formos dugną, tačiau kas moka nerti, gali rinktis bet kokią jo formą.

"Nerdami audinio juostą tolygiai patempkite – gija bus vienodo storio, gražiau guls, – pataria D.Žabaitė. – Nunėrus reikiamo dydžio dugną, toliau rankdarbio neplatinkite – jei nesumanėte kitaip, krepšys turi įgauti cilindro formą. Pastebėjau, kad krepšiai visada išeina didesni, nei norisi, todėl patariu iš karto daryti mažesnius."

Plokščią pirkinių krepšį pradėkite nerti nuo pynelės, kurios ilgis atitinka krepšio plotį, ją iš abiejų pusių apnerkite žemais stulpeliais, paskui prijunkite audinio giją ir nerkite spirale, rankdarbio neplatinkite.

Jei sumanėte daryti krepšį su rankenomis, jas galite nunerti atskirai ir prisiūti, padaryti iš audinio ar odos, itin dekoratyvus sumanymas – jūros nuglūdinti pagaliukai.

"Tai dekoratyvūs, stilingi sprendimai, tačiau tikrai tvirtas, patikimas rankenas, kokias turi turėti pirkinių krepšys, geriausia padaryti iš karto neriant krepšį", – pastebi pašnekovė. Pasižymėkite vietas, kur jos turi būti, ir ten išnerkite pyneles iš tiek pat kilpelių, kiek praleidote stulpelių apatinėje eilėje, arba daugiau – rankenos bus ilgesnės. Toliau įprastu būdu išnerkite 4–5 eiles. Baigę nerti rankenas atlenkite į išorę, kad būtų patogiau ir tvirčiau, į jų vidų įdėkite kietesnio audinio juosteles ir kraštus susiūkite ar sunerkite.

Pasak D.Žabaitės, šie rankų darbo krepšiai – meninės išraiškos priemonė: priklausomai nuo naudojamų siūlų, audinių įvairovės, spalvų, margumo ir jų derinių, žemų stulpelių tankumo ar dekoratyvaus rašto, kiekvienas rankdarbis bus unikalus, interjere kurs savitą nuotaiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Genovaitė

Genovaitė portretas
Puiku. Sękmės Dalia
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių