Vietoj prestižinio pastato Klaipėdos centre – „vaiduoklis“

Uostamiesčio veidą metai iš metų darko ne tik gamtos ir žmonių nuniokoti architektūrinio paveldo objektai – pačiame Klaipėdos centre praeivių akis jau kelerius metus bado vaiduokliu tapęs pastatas.

Ambicingi planai subliūško

Ant apsauginės tvoros apgailėtinai kabaruojanti iškaba skelbia, jog namo S.Daukanto gatvėje 13A statybos darbai prasidėjo 2006-ųjų gegužę.

Statybų bumo įkarštyje it ant mielių dygęs statinys šiandien stūkso plikomis belangėmis sienomis.

Prestižinių būstų daugiabučiu su komercinės paskirties patalpomis turėjęs tapti statinys velka nemažą skandalų šleifą.

Tik kol statybų užsakovė – bendrovė "Baltijos aktima" – su miesto valdžia bylinėjosi dėl projekto pažeidimų, užklupo krizė.

Įmonei neteko įgyvendinti ir kitų ekonominio pakilimo metu planuotų ambicingų nekilnojamojo turto projektų uostamiestyje, Šventojoje bei Palangoje – Klaipėdos apygardos teismas šių metų pradžioje "Baltijos aktimai" iškėlė bankroto bylą.

Kreditorių valioje

Bankrutuojančios bendrovės vadovas Henrikas Petrauskas teigė negalįs prognozuoti, koks likimas laukia nebaigto statyti pastato.

"Ne mano valioje matyti perspektyvą, o kreditorių. Yra įstatymas, aš jo privalau laikytis. Jei kreditoriai man pasiūlys taikos sutartį, būtinai peržiūrėsiu ir pateiksiu savo sąlygas. Bet turiu pirmiausia jos sulaukti, gal net nesiūlys", – lakoniškai komentavo verslininkas.

H.Petrausko duomenimis, į daugiabučio namo statybas buvo investuota apie 4 mln. litų. Kiek dar reikėtų lėšų, norint objektą užbaigti, pašnekovas nesiėmė spręsti – esą pastaruoju metu rinkoje situacija gerokai pasikeitė.

"Įsivaizduoju, kad pastatas daug kam bado akis, bet badė ir tada, kai jo statybos įvairiais metodais buvo sustabdytos. Dabar jau nebenoriu į tai gilintis, nenoriu knaisytis praeityje, reikia žiūrėti, kas bus toliau", – kalbėjo H.Petrauskas.

Laukia daug procedūrų

Tačiau apie tai, kas bus toliau, Klaipėdos administratorių biuro direktorius Tomas Malinauskas nedaugžodžiavo.

"Vyksta bankroto procedūra, surengtas pirmasis kreditorių susirinkimas. Kaip kas toliau vyks ir kokie bus priimti sprendimai, šiandien neaišku. Tai bus sprendžiama artimiausiuose susirinkimuose, – aiškino pašnekovas. – Vienas iš variantų – pastatas atiteks kreditoriams arba įmonės akcininkai su kreditoriais sudarys taikos sutartį."

Klaipėdos administratorių biuro vadovas taip pat negalėjo įvardyti, kiek ilgai užtruks visos procedūros – esą kiekvienos bankrutuojančios įmonės atvejis individualus.

Ar tai reiškia, jog pastatas vaiduoklis neužbaigtas stovės metų metus?

"Tikėkimės, kad nestovės", – vylėsi T.Malinauskas.

Įvardyti kam ir kiek skolinga "Baltijos aktima", pašnekovas atsisakė.

Kiek anksčiau pats H.Petrauskas buvo užsiminęs, jog bendrovės bankrotą inicijavo vienas kreditorius ir bankas.

Galėtų bent užmaskuoti

Uostamiesčio savivaldybės Statybos leidimų poskyrio vedėja Daiva Grimalienė tvirtino, jog valdininkai bejėgiai prieš tokius miesto nepuošiančių statinių savininkus.

"Išduotas statybos leidimas, ir jis yra galiojantis. Įstatymiškai negalime pareikalauti, kad pastatas būtų užbaigtas", – komentavo savivaldybės atstovė.

Maža to, valdininkė pabrėžė, jog nuo spalio 1-osios įsigaliojus pakeistam Statybos įstatymui, statybos leidimai bus neterminuoti, o pasibaigę po spalio 1-osios bus automatiškai pratęsiami taip pat neribotam laikui.

"Žinoma, kadangi pastatas stovi miesto centre, ypač krenta į akis. Savininkas jį galėtų bent jau vizualiai tentu ar kokiais plakatais užtempti, kaip populiaru užsienyje – net neįtarsi, ar ten baigta, ar nebaigta statyba", – kalbėjo D.Grimalienė.

Juozas Raišutis, bendrovės "Pamario troba" direktorius:

Nedrįsčiau komentuoti, kiek lėšų reikėtų investuoti, norint pabaigti šį pastatą. Reikėtų atsakyti į daug klausimų.

Pirmas dalykas – reikia žinoti, kiek numatyta kvadratinių metrų, kokie bus dedami langai, kaip bus šiltinamos sienos ir daugelį panašių dalykų.

Tada jau galima pradėti skaičiuoti, bet tai sąmatininkų darbas. Bet kokiu atveju bent jau daugiau nei milijono litų tikrai reikės.

Žinoma, nėra gerai, kad pastatas taip stovi neužkonservuotas, bet jei statytojai bankrutuoja, jiems turbūt jau tai nebesvarbu. Sunku pasakyti, kokios jis dabar būsenos, kiek įdrėkęs, reikia įvertinti konstrukcijas.

Kokiai nors statybų įmonei toliau imantis šio pastato, reikės viską iš naujo peržiūrėti – ir projektą, ir darbus.




NAUJAUSI KOMENTARAI

ruta

ruta portretas
Nereikėjo spjauti į valdžios reikalavimus, o nugriauti tą paskutinį aukštą. Taip ir būna, geriau pinigus teismams išleisti ir visą pastatą nugriauti, kad tik nesilaikyti įstatymų.

Ekspertas

Ekspertas portretas
Taip ir rekia šiems projekto vystytojams!!!

argi

argi portretas
Parašyti žodį prestžinis - tas pats kas parašyti pimpalas...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių