Pereiti į pagrindinį turinį

101 filmas apie Tarzaną

2016-07-11 10:00

Apie Tarzaną jau sukurta daugiau nei 100 filmų. Dabar galime pamatyti naujausią versiją "Tarzanas: džiunglių legenda".

Kadras iš filmo

Dažnas svečias kine

Po to, kai 1912 m. rašytojas Edgaras Rice'as Burroughsas parašė istoriją apie jaunąjį lordą Greistoką, beždžionių užaugintą žmonių vaiką, šis siužetas užėmė garbingą vietą tarp žinomiausių literatūros kūrinių. Nuo 1918 m. Tarzanu vadinamas supermenas reguliariai pasirodo kine, o vėliau ir televizijos serialuose (prieš dvejus metus matėme Vokietijoje sukurtą animacinį "Tarzaną").

Dvylika kartų kine (1932–1948) jį vaidino daugkartinis plaukimo čempionas Johnny Weissmulleris. O Tarzano ir Džeinės duetas gali pretenduoti į garsiausių kino porų titulą.

Džiunglių šauksmas nugali

Dažniausiai kinematografininkus domina beždžionių surasto ir išauginto žmonių vaiko pirmoji gyvenimo dalis džiunglėse. Vėliau jau suaugęs Tarzanas sužino savo kilmės istoriją (jis yra laivo katastrofą patyrusio lordo Kleitono ir jo žmonos Elis sūnus) ir atsiduria Anglijoje. Deja, net ir paveldėjęs lordo titulą bei tėvų turtus, vaikinas neišmoksta gyventi tarp civilizuotų žmonių. Džiunglių šauksmas pasirodė stipresnis, ir tapęs gerbiamu visuomenės nariu jaunasis lordas Džonas Kleitonas (šį kartą jį vaidina aktorius Alexandras Skarsgårdas) kartu su mylima gražuole žmona Džeine (akt. Margot Robbie) iš Londono grįžta atgal į Afrikos džiungles. Grįžta su nauja misija, mat Anglijos parlamentas paskiria lordą Greistoką prekybos emisaru Konge.

Lordas noriai imasi jam paskirtų pareigų, dar neįtardamas, kad yra tik menka figūra didžiuliame keršto ir godumo plane, kurio autorius – didikas Leonas Romas, žinomas Belgo pravarde (šį piktadarį kaip visada ryškiai suvaidino aktorius Christophas Waltzas).

Personažai – ir autentiški

Maždaug 1890 m. Belgijos karalius Leopoldas II panoro užvaldyti Kongą, bet neturėjo pakankamai pinigų, kad apginkluotų šiai misijai reikalingą kareivių skaičių. Tad godusis monarchas siunčia ten nuožmųjį kapitoną Romą, kuris aptinka deimantų kasyklą ir sudaro sutartį su tenykščių genčių vadu Mbonga. Vadas sutinka atiduoti svetimšaliams žaisliukus, bet tik su viena sąlyga: Belgas turi sugauti ir atgabenti Tarzaną, kuriam Mbonga turi senų pretenzijų. Kad Tarzanas nieko neįtartų, Romas pasikviečia jį į Kongą, žadėdamas parodyti, kaip belgai civilizuoja afrikiečius, statydami jiems ligonines ir mokyklas.

Kad tai tik graži širma, už kurios slypi grobuoniški tikslai, įsitikinęs Tarzaną į džiungles lydintis juodaodis kariškis ir politikas, dviejų karų veteranas Džordžas Vašingtonas Viljiamsas (jį suvaidino Samuelis L.Jacksonas). Kaip ir Leonas Romas, jis yra autentiškas istorinis personažas, kariavęs ne tik su vergvaldžiais, bet ir su indėnais, be to parašęs pirmąją akademinę istorijos knygą apie afrikiečius Jungtinėse Valstijose ir tapęs pirmuoju juodaodžiu, išrinktu į Ohajo parlamentą.

Gamtos ir kultūros konfliktai

Afrikos kontinentas nuo seno kūrėjams yra ta teritorija, kurioje vyksta nuožmi kova tarp laukinės natūros ir kolonizatorių čiabuviams primetamos kultūros. Kultūrą šiame konflikte reprezentuoja visai ne humanistinė ideologija, o brutali karinė jėga, kurią filme įkūnija tada išrastas kulkosvaidis "Maksim". Tarzanas, aišku, yra gamtos jėgų pusėje ir įkūnija seną humanistų šūkį "Atgal į gamtą", todėl jo konfliktas su Romu yra ne vien dviejų antagonistų dvikova.

E.Rice'as Burroughsas būtent tai turėjo omenyje. Bet naujo filmo autoriai filosofuoti visai nenusiteikę ir smerkti europiečių už milijonus afrikiečių gyvybių nusinešusį genocidą neskuba. Jiems pakanka egzotiškos medžiagos istorijai apie gamtos kūdikio ir šautuvais bei kulkosvaidžiais apsiginklavusių samdinių karą. O nuostabūs afrikietiški peizažai yra puikus fonas kautynių scenoms, kuriose ginkluotų, bet bailių niekšų armijos gretas įspūdingai retina medžių lianomis žaibišku greičiu per džiungles judantis raumeningas atletas. Visa tai nufilmuota tikrai įspūdingai, bet kaip tik dėl to gana rimtas siužetas ima atrodyti kaip dar vienas nuotykių komiksas, kuriame civilizacijų konfliktas pavirsta istorija apie tai, kaip simpatiškas supermenas susikauna su jo žmoną pagrobusiu niekšu.


"Tarzanas: džiunglių legenda" ("The Legend of Tarzan") ***

Nuotykių drama. JAV, 2016 m. Rež. Davidas Yatesas. Vaidina A.Skarsgårdas, M.Robbie, Ch.Waltzas, S.L.Jacksonas, Djimonas Hounsou.

veiksmas 2

humoras 1

įtampa 2

erotika 0

siaubas 2

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų