Pereiti į pagrindinį turinį

Akimirkos kelionė į nepažintąją žemę

2009-05-21 09:00
Protėviai: garsaus lenkų fotografo E.Kossakowskio šaknys – Lietuvoje.
Protėviai: garsaus lenkų fotografo E.Kossakowskio šaknys – Lietuvoje. / Eustachy Kossakowskio nuotr.

Fotomeno festivalis "Kaunas Photo" šiemet pristato artimiausių kaimynų – lenkų – fotografiją.

Pasak organizatorių, naujoji lenkų fotografija, pasaulyje jau pelniusi fenomeno vardą, lietuviams kol kas yra neatrasta žemė.

Šeštąkart rengiamo festivalio pavasarinės programos tematiką atskleidžia pats renginio pavadinimas – "Kaunas Photo Polska 09". Festivalyje supažindinama su garsiausia klasikine ir naująja Lenkijos fotografija. Lenkų fotografijos klasiką reprezentuoja daug metų ne tėvynėje kūręs Eustachy Kossakowskis ir Andzejus Baturo.

E.Kossakowskio fotografija Lietuvoje dar nematyta. Beje, garsus menininkas yra Lietuvoje gyvenusio grafo Stanislovo Kazimiero Kosakovskio anūkas. Jo personalinėje parodoje išvysime Lenkijos atstatymo, prisikėlimo iš pokario griuvėsių, žavingo septintojo dešimtmečio gyvenimą, paryžietiško laikotarpio kūrybą. Iš Paryžiaus ir Varšuvos atvežtą parodą pristatys menininko našlė, septintojo dešimtmečio avangardinio meno scenos Varšuvoje lyderė A.Ptaszkowska ir parodos kuratorius Patrickas Komorowskis, skaitysiantis paskaitą apie šio menininko kūrybą.

Sakoma, kad A.Baturo pelnytai galėtų būti laikomas Lenkijos fotografijos klasiku, tačiau tam trukdo dvi priežastys – jo darbai pernelyg kandžiai realistinio pobūdžio, be to, jis nuolat pasinėręs į organizacinę veiklą. Seriją "Gerianti Lenkija", pristatomą festivalyje "Kaunas Photo", A.Baturo kūrė daugelį metų. Joje su humoru, užuojauta ir ironija vaizduojamos niūrios viešo ir buitinio alkoholizmo scenos kontroversiškame socialinės tikrovės fone.

Kitose keturiose parodose, išsidėstysiančiose įvairiose miesto centro, Senamiesčio ir Žaliakalnio erdvėse, matysime jaunų fotomenininkų kūrybą, vadinamą naujuoju Lenkijos fenomenu. Pastaraisiais metais JI pripažinta visoje Europoje. Daugelis autorių nėra perkopę trisdešimties. Lietuvoje jų kūryba pristatoma pirmą kartą. "Jų fotografija gerai vertinama Europoje ir Amerikoje, meno rinkoje pakankamai gerai parduodama. Šie fotografai iki šiol neturėjo motyvo savo kūrybą pristatyti į šiaurę nuo tėvynės", – sakė festivalio meno vadovas fotomenininkas Mindaugas Kavaliauskas.

Ką išskirtinio jaunųjų lenkų fotografijoje pastebėjo įvairių šalių fotografijos ekspertai, pavadinę jų kūrybą fenomenu? "Jaunieji lenkai, skirtingai nei vyresnioji karta, savo kūryboje jungia priešpriešas tarp tradicinių ir popkultūros vertybių, sugeba suderinti dvasingumą ir kičą, vaizdingumą ir turiningumą, socialinę kritiką ir humorą. Jų fotografijose yra ir egzistenciniai klausimai, ir "popsiška" ironija", – pastebėjo festivalio meno vadovas.

Tradiciškai per festivalio atidarymą buvusioje Radijo gamykloje Žaliakalnyje vyks "Fotografijos naktys", kuriose ir toliau bus ieškoma netradicinių fotografijos pateikimo būdų per animaciją. Paskutiniojoje "Fotografijos naktyje" fotomeną papildys šokis – improvizacijas ir ištraukas iš šokio spektaklių atliks "Auros" šokėjai.


Festivalio "Kaunas Photo Polska 2009" programa

Gegužės 20 d.

16 val. Kauno fotografijos galerija (Rotušės a.1). Grupinė paroda "Balta, raudona ir kitos spalvos". Tomaszas Wiechas, Agnieszka Rayss, Mariuszas Foreckis, R.Siderskis, Grzegorzas Dąbrowskis, Jarekas Januszewskis.

17.30 val. F galerija (Aušros g. 6) Personalinė paroda. Rafalo Milacho "Nykstantis cirkas"

20 val. Buvusios Radijo gamyklos pastatas (Savanorių pr. 66, III aukštas, įėjimas iš Savanorių pr.). "Fotografijos naktis 1". Renginys nemokamas.

Gegužės 21 d.

16 val. M.Žilinsko dailės galerija (Nepriklausomybės a. 12) Personalinė paroda. E.Kossakowskis "Šviesos mokinys." Paroda veiks iki birželio 21 d.

17.30 val. Parodų erdvė K.Donelaičio g. 60

Grupinė paroda "Tarp gyvenimo ir…". Fotografai: A.Rayss, Andrzejus Marczukas, Maciekas Pisukas, Staszek Heyda, Tomaszas Reissas.

20 val. Buvusios Radijo gamyklos pastatas. "Fotografijos naktis 2." Renginys nemokamas.

Gegužės 22 d.

16 val. Medicinos ir farmacijos istorijos muziejus (Rotušės a. 28). Personalinė paroda. A.Baturo "Gerianti Lenkija."

17.30 val. P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejus (L.Zamenhofo g. 12). Asmeninės parodos. Grzegorzas Dąbrowskis "Polesės žmonės", A.Rayss "Moteris apie moteris", Rafalas Siderskis "Gimtasis miestas".

20 val. Buvusios Radijo gamyklos pastatas. "Fotografijos naktis 3". Renginys nemokamas.

Gegužės 26 d.

16 val. M.Žilinsko dailės galerija (Nepriklausomybės a. 12). Patricko Komorowskio (Paryžius) paskaita apie E.Kossakowskio gyvenimą ir kūrybą. Renginys nemokamas.


E.Kossakowskis (1925–2001)

Gimė kilmingoje lenkų šeimoje, išsiskiriančioje giliomis fotografijos tradicijomis. Fotografo senelis S.K.Kosakovskis (1837–1905), Ukmergės rajono Vaitkuškio rūmų šeimininkas, buvo įkūręs nuosavą fotolaboratoriją ir sukaupęs neįkainojamą fotoarchyvą. Dabar šios nuotraukos saugomos M.K.Čiurlionio dailės muziejuje, jas galima išvysti 2005 m. išleistame "Grafų Kosakovskių albume".

Fotografija susidomėjęs Antrojo pasaulinio karo metais, profesionalo karjerą pradėjo Maskvoje, kur dirbo mados ir reportažų fotografu. 1960 m. ir vėliau sukūrė žymiuosius industrinio peizažo ir nacių koncentracijos stovyklų liekanų fotografijų ciklus.

1970 m. su būsima žmona Anka Ptaszkowska emigravo į Prancūziją. Čia atvertė naują kūrybos puslapį: iki tol būdingą humanistinę tematiką pakeitė miestas, eksperimentai su šviesa. E.Kossakowskis daug metų dirbo fotografu Paryžiaus muziejuose, fiksuodamas parodas tapo kultūrinio Paryžiaus gyvenimo metraštininku.

E.Kossakowskis nuolat gyveno tarp Prancūzijos, Italijos ir Lenkijos. Paskutinieji fotografijų ciklai sukurti gyvenant sename, paties fotografo restauruotame name Lenkijos kaime.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų