Pereiti į pagrindinį turinį

„Akustinėse spalvose“ – bardas J.Baltokas

2009-02-26 09:00
„Akustinėse spalvose“ – bardas J.Baltokas
„Akustinėse spalvose“ – bardas J.Baltokas / Žinomas: J.Baltokas ypač daug publikos simpatijų uostamiestyje sulaukė dėl nuostabiai įdainuotų R.Černiausko sukurtų „Pasakėlių vaikams, vanagams ir sliekams“.

Romantinėmis dainomis, paskanintomis pašėlusiais Juozo Erlicko ir šmaikščiais Rimanto Černiausko tekstais, brazdindamas gitarą „Akustinių spalvų“ koncerte, klaipėdietis bardas Jonas Baltokas bandys prisišaukti pavasarį.

„Kai dirbu, pamirštu viską pasaulyje. Dainuojamoji poezija yra mano gyvenimo darbas 100 procentų. Jei būnu scenoje, joje būnu visas – mintimis ir širdimi“, – yra sakęs J.Baltokas.

Jis pažįstamas ir kaip „Dpoezijos“ vakarų rengėjas, taip pat žinomas kaip Lietuvos bardų vienytojas. J.Baltoko įkurta internetinė svetainė www.dpoezija.lt suteikė galimybę pasireikšti dainuojamosios poezijos mėgėjams ne tik iš sostinės, bet ir iš kitų Lietuvos vietų.

Anot J.Baltoko, dabar bardo vardas tapo kaip ir antrarūšio atlikėjo sinonimas. „Dėl to pasistengė į kairę ir dešinę šiuo vardu besišvaistantys renginių organizatoriai. Patys didžiausi bardų festivaliai tapo akustiškai grojančių pop, rock atlikėjų ar muzikiniuose ieškojimuose pasiklydusio jaunimo scena. Tai pigu. Tai praktiška. Senieji bardai Vytautas V.Lansbergis, Gediminas Storpirštis, Aidas Giniotis ir kiti tos kartos aktoriai, nors ir nepraranda populiarumo pozicijų, bet jaunimas vis dažniau renkasi alternatyvius atlikėjus ir grupes“, – kalbėjo J.Baltokas apie dainuojamosios poezijos perspektyvas Lietuvoje.

Tebeverda diskusijos, ar dainuojamoji poezija yra muzikinis žanras. „O gal tai aktorinis žanras? Tik niekas šios aktorystės nemoko. Ir blaškosi žmonės – vaidinti nemoka, o vien groti neišeina, – tai tebūnie mes bardai”, – šypsojosi muzikantas.

Šiąvasar jis vėl tikisi pajūryje surengti bardų koncertą – stovyklą „Dpoezija susirenka“. Anot organizatoriaus, renginys skirtas susirinkti ir apdovanoti labiausiai pasižymėjusius dpoezija.lt autorius. Pirmasis vyko pernai. Juo liko patenkinti visi – ir rengėjas, ir publika.

J.Baltoko nuomone, šiame žanre vienodai svarbūs visi trys „ingredientai” – tekstas, muzika ir atlikėjas: „Tekstas turi būti stiprus. Dažno jaunojo atlikėjo klaida, kad tekstus kuria pats. Tačiau gerų tekstų arba poezijos rašymas daug talento ir žinių reikalaujantis darbas. Muzika, manau, yra atlikėjo darbas. Melodijos ir ritmo derinys, kaip ir piršto atspaudas, yra unikalus kiekvienam iš mūsų. Atlikėjas – žmogus, sujungiantis muziką, tekstą ir, svarbiausia, sugebantis visa tai pateikti klausytojui. Todėl jis – aktorius. Jis – tarytum mediumas tarp kūrybos eterio ir žemiškosios realybės”.

J.Baltoko koncertas – rytoj 18 val. Simono Dacho namuose (Jūros g. 7). Bilietai – po 15 Lt, su moksleivio pažymėjimu – 10 Lt.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų