- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Verčiant iš prancūzų kalbos, etiketas (pranc. etiquette) nusako visuotinai priimtas gero elgesio taisykles, kurios galioja net ir kalbant apie alų. Alaus etiketas – gana naujas terminas lietuvių kalboje, kuris prigijo kartu su augančia alaus kultūra.
Pasak aludario ir kvalifikuoto someljė Ričardo Barakūno, išvirti alų – dar ne viskas, didele dalimi gėrimo kokybę nulemia jo patiekimas.
„Jei lygintume alaus kultūrą Lietuvoje prieš dešimtmetį ir dabar, pastebėtume, jog alaus rūšių asortimentas gerokai išsiplėtė, o iš Vakarų atėjusi barų mada pakeitė lietuvių požiūrį į alų – jie tampa išrankesni, domisi alaus stiliais, jo derinimu su maistu ir pateikimu bendrai“, – pasakojo „Kalnapilio“ alaus daryklos vyriausiasis aludaris R. Barakūnas, atskleisdamas pagrindines alaus etiketo taisykles.
Kaip išsirinkti ir paruošti taurę?
Bene svarbiausias momentas alaus patiekime – taurės parinkimas. Būtent taurės forma lemia, kaip gerai atsiskleis gėrimo skoninės bei aromatinės savybės, spalva. Alaus taurė atlieka kur kas svarbesnę nei tik estetinę funkciją.
„Įdomu tai, kad kai kuriose savo alumi garsėjančiose šalyse, pavyzdžiui, Belgijoje kiekvienai alaus rūšiai gaminamos netgi atskiros taurės. Panaši praktika taikoma ir mūsų šalies baruose, tad visada reikėtų atkreipti dėmesį, kad alus būtų patiekiamas firminėje taurėje, kurią pagal alaus stilių parenka patys aludariai“, – sakė R. Barakūnas.
Dar vienas svarbus kriterijus – taurės paruošimas. „Prieš pilant alų į taurę būtina vizualiai įvertinti, ar joje neliko nuosėdų, kitų nešvarumų. Taip pat reikėtų vengti alui skirtas taures ar bokalus plauti indaplovėje kartu su kitais indais, naudoti indų ploviklį – jis neleidžia tinkamai susiformuoti alaus putai“, – aiškino „Kalnapilio“ aludaris, pridurdamas, kad paprasčiausias būdas atvėsinti taurę – tiesiog praskalauti šaltu vandeniu prieš pilant alų.
Priklausomai nuo alaus stiliaus svyruoja ir alaus temperatūra, turinti įtakos gėrimo skoniui. Pasak aludario, žemoje, maždaug 4-6 laipsnių, temperatūroje geriau atsiskleidžia lengvo, pavyzdžiui, šviesiojo lager tipo alaus rūšys, skonis. O štai sodresnį skonį turintys alūs, tokie kaip ale arba stout, turėtų būti patiekiami kiek aukštesnės, 10-13 laipsnių, temperatūros.
Klaidos, kurių galima išvengti
R. Barakūno teigimu, bene dažniausiai baruose daromos klaidos patiekiant alų – pernelyg stora alaus puta, dar blogiau – jos šalinimas nugriebiant šaukštu. Taigi, labiausiai alaus išvaizdą bokale lemia būtent alaus pylimo technikos išmanymas ir taikymas.
„Tiek pilant alų iš krano, tiek iš butelio ar skardinės, reikėtų atkreipti dėmesį į pylimo greitį, taurės palenkimo kampą ir srovės padėtį, – pabrėžė R. Barakūnas. – Taurę ar bokalą reikėtų laikyti pakreipus 45 laipsnių kampu. O pamažu tiesinant taurę suformuojama standi alaus puta. Tam svarbu išlaikyti ir tolygų pylimo greitį – jei pilsite per greitai, alus užputos ir ims bėgti pro taurės kraštus“.
Svarbi smulkmena alaus pateikimui - padėkliukas, kuris sugertų vandens perteklių nuo aprasojusio bokalo. Aludariai kritiškai žiūri į tai, kai alus geriamas tiesiai iš butelio ar skardinės, nes tara neleidžia tinkamai atsiskleisti gėrimo aromatui, nematyti jo spalvos.
Alus duete su maistu – kaip suderinti?
Sulig augančia aptarnavimo kultūra net ir prestižiniuose restoranuose prie vakarienės ar deserto vis dažniau siūloma ne taurė vyno, kaip buvo įprasta ankščiau, o alaus. Alaus stilių įvairovė leidžia kiekvieną kartą rinktis vis kitą gurmanišką derinį, taip paįvairinant įprastus patiekalus ir suteikiant jiems naujų atspalvių.
„Labai svarbu, kad valgomas maistas ir alus derėtų tarpusavyje – padėtų vienas kitam atsiskleisti, o ne užgožtų. Kaip taisyklė, lengvas alus dera prie lengvesnių patiekalų, pavyzdžiui, salotų, o tamsesnis, išraiškingo skonio – prie sotesnių, riebesnių patiekalų, pavyzdžiui, kepsnių. Vis dėlto egzistuoja ir šiek tiek kitoks požiūris, kulinarijos ekspertai pastebi, kad maisto ir gėrimo kontrastai gali suteikti ir netikėtų poskonių, pavyzdžiui, rūgštus alus gali puikiai derėti duete su saldžiu desertu, todėl galima sakyti, kad suderinti galima net ir iš pirmo žvilgsnio sunkiai suderinamus skonius“, – pasakojo R. Barakūnas.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Po pranešimo apie didelius pokyčius – palaikymo banga „Šeškėms“4
Paskelbus apie tai, kad prodiuserio Egmonto Bžesko veiksmai galimai privertė grupę „69 danguje“ pakeisti pavadinimą ir pradėti naują karjeros etapą, apie situaciją pasisakė Lietuvos pramogų pasaulio žvaigždės. ...
-
E. Bžeskas sureagavo į „Šeškių“ replikas apie kontrolę ir „tampymą už virvučių“: imsis veiksmų7
Trečiadienį, gegužės 22 d., pramogų pasaulį pasiekė netikėta žinia. Dvidešimties metų sukaktį šiemet grandioziniu koncertu pažymėjusią grupę „69 danguje“ palieka Nijolė Pareigytė-Rukaitienė, o likusios grupės narės...
-
Grupė „69 danguje“ oficialiai keičia pavadinimą, nebelieka ir vienos narės10
„Mus ir taip visi vadina šeškėmis, o nuo dabar mes „Šeškės“ – oficialiai“, – sakė Karina Krysko, Goda Sabutytė-Alijeva ir Ingrida Martinkėnaitė. Trijulė pristatė naują grupės pavadinim...
-
Jau šį savaitgalį „Žalgirio“ arena pavirs didžiausiu naktiniu klubu visoje Europoje10
Daugiau kaip pusę metų reklamuotas koncertas, kuriame linksminsis net 10 t8kst. lankytojų iš visų Baltijos šalių, vyks jau šį penktadienį. „Žalgirio“ arena bus transformuota į milžinišką naktinį klubą. &Scar...
-
Milijonierė G. Skučaitė: man nesuvokiama, kaip kažkokie bateliai gali kainuoti 1,5 tūkst. eurų5
Kur yra noras, ten yra ir kelias – sako skautų išmintis, kuria neabejotinai vadovaujasi didžiausios privačios aukštosios mokyklos Lietuvoje bendrakūrėja Gabija Skučaitė. Mat milijonierė, menininkė, mama, verslininkė ir vizionier...
-
M. Šnioka dėl aistros skristi paaukojo net santuoką: susidūrimas su mirties baime išlaisvina2
Jeigu jūsų paklaustų, kas yra ekstremalu, greičiausiai kiekvieno mintyse gimtų labai skirtingi scenarijai. Juk vieniems net mintis apie pasivažinėjimą motociklu gali sukelti stresą, kai kitiems toks keliavimo būdas – vienas malonumas. Šu...
-
Byra ketvirtoji dainininkės J. Lopez santuoka?3
Holivude kalbama, kad nepraėjus dviem metams po vestuvių Jennifer Lopez ir Benas Affleckas planuoja pasukti skirtingais keliais. ...
-
Neįprastos išleistuvės dėl kilnaus tikslo: renkamas ir karalius su karaliene
Baigiantys mokyklą jau svajoja apie artėjančias išleistuves, o Jungtinėse Amerikos Valstijose nuvilnijo neįprastos išleistuvės. Žvaigždės jose – šunys. ...
-
Svajojate apie „influencerio“ gyvenimą? Pasakė, kokios yra svarbiausios jo savybės3
Nuomonės formuotojams jau neužtenka grožio, prabangaus įvaizdžio ir charizmos. Verslo įmonėms, kurios renkasi vadinamuosius influencerius, vis svarbiau, kaip jie elgiasi. Beje, keičiasi ir tai, kas yra socialinių tinklų žvaigždė ir jų pačių dar...
-
J. Statkevičius: jei ne mamos įtaka, mados pasaulyje manęs veikiausiai nebūtų23
„Vaikas yra baltas popieriaus lapas – ką tu jame įrašai, tas ir bus“, – teigia mados dizaineris, teatro kostiumų dailininkas Juozas Statkevičius. Priduria, kad jei ne jo mamos įtaka ir nuo mažų dienų matytas pavyzdys, mad...