Pereiti į pagrindinį turinį

Aprangos reikalavimų improvizacijos

2008-12-27 09:00

Šventinių vakarėlių organizatoriai dažniausiai svečius nori išvysti tinkamai pasipuošusius. Apie šventinės aprangos reikalavimus "Šokoladui" pasakojo drabužių parduotuvės "Tiulio fėja" įkūrėja, dizainerė Viktorija Jakučinskaitė. Aprangos reikalavimai kvietimuose dažniausiai būna nurodomi anglų kalba.

"Smart Casual" – laisvė improvizuoti

Atrodyti kasdieniškai ir šventiškai. Taip šifruojamas šis reikalavimas, kurį labai pamėgo moterys. Viena priežasčių – galimybė tuo pačiu drabužiu, tarkim, specialiai vakarėliui siūta ar pirkta suknele pasipuošti ir einant į darbą. Apdarą galima naudoti daugybę kartų, prie jo derinant vis kitus aksesuarus, atrodyti stilingai ir naujai.

"Kaip į darbą, taip ir į balių. Tą pačią suknelę galima papuošti keliomis skirtingo dydžio gėlėmis. Įsisegti vieną ar kelias originalias, gal rankų darbo, seges, pavyzdžiui, su akmenukais. Taip pat užsidėti įdomų diržą, vėrinį, įsisegti ilgus auskarus", – patarė V.Jakučinskaitė.

Šaltuoju metu laiku pravartu įsigyti originalų šalį. Jis gali būti siuvinėtas. Dėvint tokius drabužius nebūtina avėti aukštakulnių batelių. Galima avėti ir ilgaaulius batus, tačiau jie turi būti tvarkingi, švarūs, kokybiški.

Beje, priminė kūrėja, apsirengus tokio stiliaus drabužiais galima į vakarėlį ateiti net su džinsais. Svarbu, kad jie būtų tvarkingi, neplėšyti. Vis dėlto, V.Jakučinskaitė to daryti nepatartų – juk juos mūvėti galima kasdien.

"Coctail Attire" – patogu ir laisva

Kokteilių vakarėlių apranga dėvima pobūviuose, priėmimuose, per kuriuos stovima, bendraujama prie furšetinių stalų, o vakarėlis vyksta 17–20 val.

Tad reikia patogios, judesių nevaržančios aprangos. Labiausiai tinka įliemenuotos, lengvai krintančios, patogios suknelės iki kelių. Galima žaisti ir su aksesuarais – prie aprangos derinti įvairiausius vėrinius, karolius, apyrankes, įdomias rankines.

Anot V.Jakučinskaitės, svarbu atminti vieną taisyklę: kuo labiau atidengtas viršus, tuo ilgesnė turi būti suknelė. Tai rengiamasi norint paryškinti krūtinę. Jei kojos dailios, suknelė gali būti trumpesnė, o viršus – kuo uždaresnis.

Be to, į kokteilių vakarėlį jau leidžiama ateiti ir su kostiumėliu. Svarbu, kad jis būtų stilingas, siūtas iš prabangaus audinio. "Jei norite pasimesti tarp svečių, rinkitės juodą apdarą. Taip rengiasi apie 80 proc. žmonių. O sužibėti padės mėlyna, violetinė, žalia, pieno baltumo spalva. Tik patarčiau nesirinkti gipiūro, nes jis sendina, ir raudonos spalvos. Ji rėksminga, dažnai netinka prie aplinkos", – patarė dizainerė.

"Formal Attire" – drabužiai darbo vakarėliui

Tokia apranga itin populiari bendrovėse, kurios organizuoja naujametinius vakarėlius darbuotojams, verslo partneriams. Į tokius sambūrius skubama vakare, po darbo dienos. Tad reikia ir tinkamų apdarų – šiek tiek iškilmingesnių ir prabangesnių nei darbe.

V.Jakučinskaitė pabrėžė, kad tokiame vakarėlyje suknelės nebūtinos. Galima vilkėti ir kostiumėlį, pasiūtą iš nekasdienio audinio. Panašiai kaip ir vilkint kokteilinę aprangą, nereikėtų persistengti renkantis aksesuarus. Jie turi būti kuklūs. "Kaip dieną darbe, taip ir vakare, tik šiek tiek puošniau", – aiškino žinovė.

"Black Tie" – eksperimentų kuo mažiau

Jei kvietime nurodyta "black tie", reikia rinktis vakarinę aprangą. Moteris turi vilkėti ilgą suknelę iki žemės, avėti atviras basutes, batelius atviru priekiu ir užmiršti pėdkelnes arba rinktis uždarus batelius, pasidabinti prabangiais papuošalais – perlais, deimantų vėriniais.

Pečius galima pridengti šaliu, bolero.Vyrai tokiame renginyje turėtų vilkėti smokingą, avėti klasikinio stiliaus suvarstomus batus.

Dabar šis aprangos reikalavimas nėra toks griežtas, galima ir šiek tiek eksperimentuoti. Pavyzdžiui, rinktis kelius dengiančią, bet būtinai puošnią, iš brangaus audinio – atlaso, taftos, šifono, permatomo šilko suknelę. Prie jos derinti prabangius papuošalus ir būtinai avėti stilingus aukštakulnius batelius.

Jei vakarėliui drabužius besirenkanti moteris eksperimentuoja, vyras nebūtinai turi vilktis smokingą. Svarbu, kad būtų juodas, tamsiai mėlynas arba smulkiais dryžiais ir labai geros kokybės kostiumas, privaloma ryšėti kaklaraištį. Galima ir ryškų raudoną.

"Black Tie Creative" – beveik vakariniai drabužiai

Tai vakarinių apdarų improvizacijos. Suknelės gali būti įvairių ilgių. Anot V.Jakučinskaitės, tokiai progai itin tinka šiuo metu madingi sijonai aukštu liemeniu, kurių ilgis žemiau kelių. Prie jo galima derinti marškinių tipo atlaso ar šifono palaidinę, ypač gražu su aukšta apykakle.

Be to, toks sijonas nebūtinai turi būti blizgus. Toks apdaras neretai storina. Kaip alternatyvą geriau rinktis sijoną iš kokybiškos vilnos.

Prie tokio derinio stilingai atrodo originalūs rankų darbo diržai – siuvinėti, pinti, odiniai. Žinoma, aksesuarų gali būti ir daugiau, svarbu, kad jie būtų kokybiški. Galima naudoti ir bižuteriją.

Renkantis drabužius vakarui šaltuoju metu laiku, pirmenybę reikėtų teikti tamsesnėms spalvoms, jų deriniams. Pavyzdžiui, originaliai atrodytų sendintos rožės spalvos suknelė. Pagal minėtą aprangos reikalavimą, reikėtų delno dydžio rankinių. Ypač gerai, jei jos dera prie suknelės, pavyzdžiui, jos diržas yra siūtas iš to paties audinio kaip ir rankinė.

"White Tie" – taisyklių laužyti nevalia

Šis aprangos reikalavimas yra pats griežčiausias ir labiausiai įpareigojantis. Paprastai tokiais drabužiais reikia rengtis einant į aukšto lygio valstybės pareigūnų priėmimus, pavyzdžiui, pas prezidentą, stambių bendrovių rengiamus vakarėlius.

Moteris privalo vilkėti ilgą, atvira nugara, pečius išryškinančią suknelę. Rankos turi būti uždengtos šaliu, bolero arba mūvėti pirštines. Avėti prie suknelės spalva ir stiliumi derančius batelius. Apdaras turi būti siūtas iš brangaus audinio – taftos, šilko, atlaso.

Anot V.Jakučinskaitės, viskas turi būti saikinga – minimaliai klosčių, siuvinėjimų, nėrinių. O puoštis galima tik juvelyriniais dirbiniais, tikrais perlais, brangakmeniais ar žinomo juvelyro kūriniais. Plaukai turi būti sukelti, susukti į kuodą, kad nekliudytų.

Vyriškis privalo vilkėti tamsų smokingą, ryšėti baltą peteliškę, avėti klasikinio stiliaus suvarstomus batus.

Renkantis apdarus pagal aprangos reikalavimą "black tie" ir "white tie", nereikėtų persistengti. Svečias negali nustelbti vakaro šeimininkų, pernelyg išsiskirti iš minios. Nedera prieštarauti ir kvietime nurodytiems aprangos reikalavimams – taip parodomas neišmanymas, nepagarba vakaro šeimininkams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų