Pereiti į pagrindinį turinį

Atgal į viduramžių romantiką

2009-05-14 09:00
Galimybė: tik kartą per metus lankytojai turi progą pamatyti nakties paslaptyse paskendusią Trakų salos pilį.
Galimybė: tik kartą per metus lankytojai turi progą pamatyti nakties paslaptyse paskendusią Trakų salos pilį. / Muziejaus archyvo nuotr.

Trakų istorijos muziejus jau ketvirtą kartą atvers salos pilies sales lankytojams sutemoms gaubiant Galvės ežerą.

Penktadienį čia vyks Tarptautinės muziejų tarybos (ICOM) inicijuojamas renginys "Naktis muziejuje". Tik kartą per metus muziejus suteikia galimybę naktį susipažinti ir pabendrauti su viduramžių pilies gyventojais – amatininkais, kilmingomis damomis ir jų riteriais, mažakalbiais vienuoliais, didžiuoju kunigaikščiu, dvaro dailininku ir paslaptingomis pilies dvasiomis.

"Naktiniai renginiai, be abejonės, turi žavesio: tie patys eksponatai blausioje žvakių šviesoje įgauna paslaptingumo ir žadina vaizduotę", – įsitikinęs Trakų istorijos muziejaus direktorius Virgilijus Poviliūnas.

Pernai "Naktis muziejuje" sulaukė 4000 lankytojų. Ir pilis nesubyrėjo. "Tiek dar gali tilpti..." – patikino muziejaus direktoriaus pavaduotojas Vydas Narvidas. Pasimokę iš klaidų, šiemet muziejininkai pastatys papildomas dvi bilietų kasas.

Jau nuo 19 val. pilies kieme senuosius amatus pristatys puodžiai, kalvis, juvelyras, muilo virėjai, stikliai ir monetų kalėjas. Lankytojus užsukti kvies smuklininkas, o pilies menėse jų lauks dvaro knygrišys ir dvariškiai. Nuotykių ieškotojams gal pasiseks rasti pilyje paslėptą lobį.

Nakties laikas bus skaičiuojamas nuo 22 val., kai priešpilyje prasidės teatralizuotas aukojimas Galvės ežerui. Kol suaugusieji dalyvaus specialioje ekskursijoje po naktinę pilį ir akis į akį susidurs su atgimusiais paslaptingais viduramžių pilies gyventojais, mažieji renginio dalyviai galės stebėti jiems skirtą Vilniaus "Lėlės" teatro spektaklį "Princesė ir kiauliaganys".

Pilies kieme specialią programą šventės svečiams pristatys Trakų riterių brolija "Viduramžių pasiuntiniai" bei šokio ir ugnies studija "Čiutyta". Šiemet pirmą kartą naktiniame muziejuje skambės baltų mitologinės giesmės, atliekamos Gedimino Žilio. Šventę vainikuos įspūdingas ugnies šou. Šurmulys nutils tik apie 2 val. nakties.


VIETA: Trakų istorijos muziejus.

LAIKAS: gegužės 15 d. 19–2 val.

KAINA: suaugusiesiems – 20, studentams ir moksleiviams – 10 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų