BAFTA apdovanojimų ceremonijoje triumfavo A. Cuarono „Roma“

  • Teksto dydis:

Srautinio siuntimo milžinės „Netflix“ nespalvotas filmas „Roma“ sekmadienį triumfavo per Britų kino ir televizijos meno akademijos (BAFTA) apdovanojimų ceremoniją ir padidino viltis, kad ši juosta pelnys „Oskarų“, nors ją išleidusios kompanijos verslo modelis kelia susirūpinimą kino pramonei.

Filmas, tapęs režisieriaus Alfonso Cuarono (Alfonso Kuarono) meilės laišku 8-ojo dešimtmečio Meksikui, kur jis praleido vaikystę, pranoko juodojo humoro komediją „Favoritė“ (The Favourite) kovoje dėl geriausio filmo ir geriausios režisūros apdovanojimų.

„Esu rimtai sujaudintas, kad šis filmas yra priimamas kaip jis buvo priimamas“, - A. Cuaronas sakė per tviskančią ceremoniją Karališkojoje Alberto salėje Londone, kurioje taip pat buvo Kembridžo kunigaikščiai princas Williamas (Viljamas) ir Kate (Keit).

Scenoje atsiėmęs apdovanojimą A. Cuaronas padėkojo „Netflix“, kad ši „turėjo drąsos“ palaikyti „Romą“.

Šio filmo sėkmė „tokiais laikais, kai baimė ir pyktis turėtų mus skaldyti, man reiškia ištisą pasaulį“, sakė režisierius.

„Netflix“ padalinys Jungtinėje Karalystėje per „Twitter“ paskelbtame sveikinime rašo, kad „Roma“ yra „labai jaudinamas filmas, ir jis nusipelnęs visos savo gaunamos meilės“.

Šioje juostoje vaizduojami pilietiniai neramumai ir visuomenės hierarchija politiškai įtemptu laikotarpiu. Pagrindinis filmo personažas – namų tvarkytoja ir aukle dirbanti Kleo, kurią suvaidino indėnų kilmės aktorė Yalitza Aparicio (Jalica Aparisijo).

„Roma“ pranoko lūkesčius, tvirtai laimėjusi prieš „Favoritę“, bet pastaroji gavo BAFTA apdovanojimą geriausios aktorės kategorijoje už britų karalienės Onos vaidmenį, sukurtą Olivios Colman (Olivijos Koulman). Statulėlė už geriausios antrojo plano aktorės vaidmenį atiteko „Favoritės“ aktorei Rachel Weisz (Reičel Vais), suvaidinusiai Onos patikėtinę ir meilužę.

Filmas, pasakojantis apie vaidingo būdo XVIII šimtmečio karalienę ir jos dvaro intrigas buvo nominuotas 12-ai apdovanojimų ir iš jų pelnė septynis.

„Ji savęs per daug rimtai nevertina ir mėgaujasi tuo, ką daro“, – apie O. Colman kalbėjo graikas režisierius Jorgas Lantimas (Yorgos Lanthimos).

Olivia Colman/Scanpix nuotr.

45 metų O. Colman dėl geriausios aktorės titulo varžėsi su Glenn Close (Glen Klouz), suvaidinusią dramoje „The Wife“, taip pat dainininke Lady Gaga (Leidi Gaga), pasirodžiusia muzikinėje melodramoje „Taip gimė žvaigždė“ (A Star Is Born). Šios aktorės taip pat varžysis dėl „Oskarų“ per vasario 24-ąją Holivude vyksiančią ceremoniją.

Tuo metu R. Weisz įveikė kitą „Favoritės“ aktorę Emmą Stone (Emą Stoun), nominuotą toje pačioje kategorijoje.

R. Weisz ir E. Stone taip pat turi galimybių laimėti „Oskarus“ po Britanijos kino industrijai labai sėkmingų metų.

„Netflix“ šlovė

Tuo metu „Roma“ varžysis dėl JAV Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimo geriausio filmo kategorijoje. „Netflix“ išleistas filmas buvo pirmąkart nominuotas „Oskarams“, ir tai šią bendrovę iškelia į Holivudo elitinių kino kūrėjų klubą.

Internetinė platforma palaipsniui buvo įleista į didžiuosius kino festivalius, bet Holivudas dar nebuvo pakvietęs „Netflix“ ant raudonojo kilimo, kino teatrams varžantis su šia bendrove dėl platinimo teisių.

Paskelbus „Oskarų“ nominacijas didieji JAV kino teatrų tinklai AMC ir „Regal“ pareiškė, kad „Roma“ nebus rodoma per jų kasmetinius geriausių filmų pristatymus.

Ši juosta buvo rodoma daugiau 900 kino teatrų visame pasaulyje – daugiau negu bet kuris kitas „Netflix“ filmas, tačiau šis rezultatas daug menkesnis už bet kurio įprasto didžiojo Holivudo metų filmo. Be to, „Netflix“ taip ir nepaskelbė, kiek buvo gauta pajamų už parduotus bilietus.

Nors „Netflix“ dėjo geranoriškas pastangas pelnyti Holivudo pripažinimą, „Roma“ buvo padaryta prieinama internetu praėjus vos trims savaitėms po filmo premjeros kino teatruose, nors kino studijų juostos skaitmeniniu formatu paprastai tampa prieinamos ne anksčiau kaip po 90 dienų nuo išleidimo.

„Rimti įtarimai“

Per praeitų metų BAFTA ceremoniją ant raudonojo kilimo pasirodžiusios Holivudo žvaigždės rinkosi daugiausiai juodą spalvą, reikšdamos solidarumą judėjimui už moterų teises "#MeToo“.

2019 metų ceremoniją taip pat temdė skandalas.

BAFTA išbraukė filmo „Bohemijos rapsodija“ (Bohemian Rhapsody) režisieriaus Bryano Singerio (Brajeno Singerio) vardą iš pareiškimo apie šią biografinę juostą, nominuotą apdovanojimui išskirtinio Britanijoje sukurto filmo kategorijoje, „dėl pastarojo meto itin rimtų įtarimų“.

Šis sprendimas susijęs su JAV žurnalo „The Atlantic“ paskelbtu straipsniu, nagrinėjančiu įtariamą B. Singerio netinkamą seksualinį elgesį, įskaitant santykius su nepilnamečiais asmenimis.

B. Singeris šiuos pareiškimus neigia, o pats filmas, pasakojantis apie Britanijos roko grupės „The Queen“ ir jos lyderio Freddy Mercurio (Fredžio Merkurio) istoriją, liko nominuotas apdovanojimui, nors ir nelaimėjo.

Vis  dėlto Rami Malekas (Ramis Malekas), suvaidinęs F. Mercury, tapusį AIDS epidemijos auka laikais, kai homoseksualumas rokenrolo pasaulyje tebebuvo laikomas tabu, pelnė BAFTA apdovanojimą geriausio aktoriaus kategorijoje.

Rami Malekas/Scanpix nuotr.

Atsiimdamas statulėlę R. Malekas pagerbė F. Mercury kaip „didingiausią pašalietį iš jų visų“.

Dėl geriausio aktoriaus apdovanojimo R. Malekas varžėsi su su Christianu Bale'u (Kristianu Beilu), suvaidinusiu buvusį JAV viceprezidentą Dicką Cheney (Diką Čeinį) filme „Vice“. Jo pergalė gali padidinti sėkmės tikimybę per „Oskarų“ dalybas.

Tiek R. Malekas, tiek Ch. Bale'as yra nominuoti JAV Kino akademijos apdovanojimui kartu su „Taip gimė žvaigždė“ aktoriumi Bradley Cooperiu (Bredliu Kuperiu). Galutinis balsavimas dėl „Oskarų“ pretendentų prasidės antradienį ir tęsis iki vasario 19-osios.

Geriausio antrojo plano aktoriaus BAFTA apdovanojimas atiteko Mahershalai Ali (Maheršalai Ali) už vaidmenį filme „Žalioji knyga“ (Green Book)". Šioje komiškoje dramoje M. Ali suvaidino džiazo pianistą, 1962 metais išvykusį gastrolių po JAV pietines valstijas.

Tuo metu filmas „Free Solo“ apie pirmąjį žmogų, užkopusį ant Kapitono uolos (El Capitan) Josemičio nacionaliniame parke Kalifornijoje nesinaudojant virvėmis, buvo apdovanotas kaip geriausia dokumentinė juosta.

Tarp renginio dalyvių buvo apstu žvaigždžių, tačiau viena jų neatvyko. Dainininkė Lady Gaga (Leidi Gaga), pelniusi BAFTA apdovanojimą už geriausią originalią filmo muziką, nuskambėjusią juostoje „Taip gimė žvaigždė“, tą patį vakarą dalyvavo Los Andžele vykusiose „Grammy“ apdovanojimų dalybose, kur laimėjo trijose kategorijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių