Pereiti į pagrindinį turinį

Bengaliniai tigrai iškart šoka ant kaklo

2009-01-17 09:00
Bengaliniai tigrai iškart šoka ant kaklo
Bengaliniai tigrai iškart šoka ant kaklo / Ramunės Kalčinskienės asmeninio archyvo nuotr. Riešutai: Skurdžioje šalyje žemės gėrybės - tikras išsigelbėjimas.

Prieš akis sušmėžavo auksiniai kailio dryžiai ir baltos iltys. Bengalinis tigras puolė žaibiškai. Lietuvis vos spėjo atšokti. Tačiau vienas didžiausių pasaulio plėšrūnų letena užkabino jo vaizdo kamerą.

Vaizdai

Didžiausia tigrų populiacija

Keliautojui Vytautui Bukauskui Bangladeše susitikimas su beveik trijų metrų ilgio apie 300 kilogramų sveriančiu tigru baigėsi laimingai. Nes tai įvyko ne laisvėje, o Zoologijos sode.

"Norėjau nufilmuoti Bengalinį tigrą, – pasakojo V.Bukauskas. Sekmadienį Bangladešo zoologijos sodas nedirbo, tačiau turistams buvo padaryta išimtis. – Pro apsaugines tvoras leido prieiti iki pat narvo. Vaizdo kamerą uždėjau ant stovo ir prakišau tarp narvo strypų. Tigras buvo labai agresyvus, bet negalėjo manęs pasiekti. Tačiau per vieną jo staigų šuolį nespėjau patraukti vaizdo kameros."

Laisvėje Bengalinių tigrų lietuviai nematė, nors gidai perspėjo: tigrai greičiausiai stebi juos. Iš tikrųjų – ne vieną turistai, fotografavę džiungles ir po to peržiūrėjęs nuotraukas, pamatydavo pasislėpusius tykančius Bengalinius tigrus. Todėl turistus Bangladeše visada lydi bent du ginkluoti kareiviai.

Miškingoje Sundarbano teritorijoje gyvena didžiausia, apie 400–600 Bengalinių tigrų populiacija. Retai apgyvendintoje vietovėje medų renkantys žmonės dažnai vaikščioja su specialiais plieniniais antkakliais: puldami didelius žvėris ir žmones Bengaliniai tigrai iškart šoka ant kaklo.

Šalis skendi vandenyje

Pirmasis egzotiškas nuotykis lietuvių laukė išsiuntus asmens dokumentus į Bangladešo ambasadą Berlyne: iš Berlyno Bangladešo atstovai persiunė lietuvių keliautojų dokumentus į Maskvą.

Bangladešas pasirodė kitoks, negu šią egzotišką šalį įsivaizdavo lietuviai iš filmuotos ir rašytinės medžiagos. Ši šalis buvo švaresnė, žalesnė, tvarkingesnė. Ir kur kas mažiau apgyvendinta – neatrodė, kad Bangladešo gatvėse itin daug žmonių.

Užtai čia keliautojai išvydo daugybę rikšų, keleivius vežančių su triračiais dviračiais. Automobilių vairuotojai ramiai lūkuriuoja, kol galės aplenkti rikšą, nerėkauja ir nesignalizuoja.

"Jie dar turi keturis 1923 metais pagamintus laivus su šonuose besisukančiais dideliais ratais", – didelį įspūdį lietuvių grupei padarė kelionė gėlame vandenyje tarp Mongrovijos miškų. Bangladešas įsikūręs Gango-Bramaputros deltoje, todėl didelė dalis šalies skendi vandenyje.

Butelis – 200 dolerių

"Buityje tai nėra pastebima", – konstatavo V.Bukauskas vertindamas faktą, kad apie 80 proc. Bangladešo, esančio Indijos bei Mianmaro kaimynystėje, gyventojų išpažįsta islamą.

Lietuviams kelionę organizavusios kelionių firmos vadovė labai kruopščiai viską planavo, rūpinosi, daug dirbo. Vos atvykę į Bangladešą keliautojai sužinojo, kad moteris nėščia devintame mėnesyje. "Arabų kraštuose netrukus gimdysiančios moters neįmanoma net įsivaizduoti dirbančios.Beje, grįžę į Lietuvą sužinojome, kad ji pagimdė dvynukus", – pasakojo V.Bukauskas.

Tačiau alkoholio Bangladešo parduotuvėse, kaip ir pridera Islamo šaliai, nėra. Apie 200 dolerių kainuojantį butelį stipraus gėrimo galima nusipirkti tik prabangiausiuose viešbučiuose. Norintieji gauti alkoholio pigiau, turi ieškoti savų kanalų.

"Džinas. Pagaminta Bangladeše." Po 14 dolerių kainavusius du butelius vietinio alkoholio lietuviai gavo per gidus, o šie – policiją.

Ilgiausias pasaulio pajūris

Nuo ryto iki vėlyvo vakaro dirbantis plytų fabriko darbininkas kasdien uždirba 6 litus. Aplink – ryžių laukai, tvenkiniai. Pagaunama daug krevečių ir gėlavandenių žuvų. Nemažai ginkluotų kareivių. Patrankos ir net naikintuvai. V.Bukauskas vardijo įstrigusius pastebėjimus iš kelionės po retai lietuvių turistų lankomą šalį.

"Vyrai stebi, o susidūrus žvilgsniams veidą delnais slepia nuoširdžiai kaip vaikai", – šypsojosi vilnietis, prisiminęs, kad moterys nedrįso maudytis viešame paplūdimyje.

Bangladeše daug apie 250–300 metrų pločio paplūdimių. O 120 kilometrų ilgio Cox'so Bazaro paplūdimys, besidrikiantis į pietus nuo Chittagongo miesto, yra ilgiausias nenutrūkstantis pasaulio pajūris. "Automobiliais jie važinėja paplūdimiais lyg užmiesčio keliais, o turistai jiems didelė egzotika", – apie Bangladešo gyventojus kalbėjo V.Bukauskas.

Susitikimas su gražuole

Doleris moteriai buvo ypatingas įvykis. Švytinčiu veidu ji dėkinga pažįstamiems rodė lietuvius, ilgai dėkojo, nes jautėsi gavusi ne išmaldą, o sulaukusi dėmesio.

Pernai praūžęs ir pėdsakus palikęs didelis uraganas "Sidras" neatėmė noro džiaugtis gyvenimu: Bangladešo gyventojai draugiški ir geraširdžiai.

Vytautas prisimena pasiplaukiojimą laiveliu Sandarbane, kur prie kranto jie pastebėjo daugybę žmonių. Mongrovijos miškuose vyko induistų Mėnulio pilnaties šventė. Žmonės dainavo, į vandenį leido kokosus, šventę filmavo pagrindinė komercinė šalies televizija.

Ten išsiskyrė ji – labai graži juodaplaukė su auskariuku nosyje, apelsino spalvos sariu, ryškia skarele, dailiomis apyrankėmis ir papuošalais. "Kokie gražūs auskarai", – nuoširdžiai papuošalus iš perlų pagyrė lietuvė. Mergina šyptelėjo, išsivėrė auskarus ir juos ištiesė svetimšalei. Bangladeše įprasta dovanoti tai, į ką ilgai žiūri ir giria kitas žmogus.

Šokiruota lietuvė neliko skolinga ir Bangladešo gražuolei padovanojo papuošalus iš gintaro. Tuomet juodaplaukė su šeima sėdo į savo valtelę ir išlydėjo išplaukiančius lietuvius. Gražuolė ilgai mojavo rankomis ir nuoširdžiai dėkodama kaskart valtimi suko ratus aplink lietuvių laivelį.


Apie Bangladešą

Bangladešo Liaudies Respublika – valstybė Pietų Azijoje, įsikūrusi rytinėje istorinio Bengalijos regiono dalyje. Ribojasi su Indija ir Mianmaru.

Plotas – 144 tūkst. kv. km, vandens – 7 procentai.

Gyventojų – apie 150 mln. Tankis – apie 1041 žmogus kvadratiniame kilometre.

1971 kovo 26 dieną paskelbta nepriklausomybė nuo Pakistano.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų