Pereiti į pagrindinį turinį

B.Moisejevas: "Kaifuoju, kai mergaitės šaukia "Borenka!"

2009-03-14 09:00
B.Moisejevas: "Kaifuoju, kai mergaitės šaukia "Borenka!"
B.Moisejevas: "Kaifuoju, kai mergaitės šaukia "Borenka!" / Asmeninio archyvo nuotr. Numylėtinis: dar 1991-aisiais apie potraukį vyrams prisipažinusį B.Moisejevą gerbėjos užverčia romantiškais laiškais.

Tradiciškai vertinant, jis nemoka nei dainuoti, nei šokti. Tačiau per Boriso Moisejevo koncertus salės lūžta, o jį dievinanti publika skanduoja: „Bo–ria!“. Štai ką reiškia charizma.

Ploja ir V.Putinas

Homofobiškoje Lietuvoje (pas mus B.Moisejevas netrukus vėl apsilankys su koncertų turu), kaip ir ne mažiau tradicinę lytinę orientaciją gerbiančiuose Rusijos provincijos miesteliuose, į scenoje pasirodžiusį B.Moisejevą susminga šimtai įsimylėjusių akių.

Jam ploja net griežtai už tradicines vertybes pasisakantis Vladimiras Putinas. O B.Moisejevas juk buvo pirmasis Rusijos estrados atlikėjas, viešai prisipažinęs, kad jam patinka vyrai.

Tiesa, šio savo pareiškimo vėliau jis gailėjosi. Bet vis tiek jausmingai dainavo „Golubaja luna“ (liet. – „Žydras mėnulis“).

Artistas iš didžiosios raidės

Kai Rusijos spauda eilinį kartą ieško paaiškinimo, už ką vis dėlto taip mylimas B.Moisejevas, kurio daina „Kroška“ (liet. – „Trupinėlis“) seniai tapo visos šalies homoseksualų klubų himnu, randamas vis tas pats atsakymas: „Žmonės eina pasižiūrėti ne į nugrimuotą, kelis kartus per koncertą kostiumus pakeičiantį gėjų, bet į artistą iš didžiosios raidės.“

Kaip tik „artistui iš didžiosios“ ploja Vokietijoje, Izraelyje, Italijoje, Ispanijoje. Būtent neeilinis artistas su savo baleto trupe surenka pilnas sales Brodvėjuje, kad ir ką apie B.Moisejevo ir jo šokėjų techninius sugebėjimus sakytų kritikai. O jie rėžia tiesiai: „Jo choreografija – nemokantiems šokti.“

Ir vis dėlto, nepaisant karčių žodžių, užtenka B.Moisejevui su savo baleto trupe pasirodyti scenoje, sausakimšai salei užgniaužia kvapą.

Sako, kad B.Moisejevas spinduliuoja galingą seksualinį ir energetinį užtaisą. Ko gero, kaip tik šią jo savybę pastebėjo Ala Pugačiova, priglaudusi jį po globėjišku sparneliu.

Biografija – ne dėl įvaizdžio

Ko reikia artisto charizmai, be įgimtų, Dievo ar gamtos duotų savybių? Visi įvaizdžio formavimo specialistai vienu balsu pareikš: tikra žvaigždė privalo turėti asmeninę legendą. Ir kuo toji legenda dramatiškesnė, tuo geriau.

Meskite akmenį, jei šia prasme B.Moisejevas – ne sėkmės kūdikis.

Ne kartą buvo kilę įtarimų, kad jo biografijos faktai tiesiog perspausti – lyg ir pernelyg graudūs, sukrečiantys. O liudininkų kaip tyčia nėra...

Bet paklaustas, ar istorija apie kalėjime jį pagimdžiusią mamą kartais ne PR‘o triukas, B.Moisejevas nuoširdžiai žvelgia į akis ir sako: „Žinoma, kad faktai apie mano gimimą yra tiesa.“

Dramatiška mamos istorija

„Mama buvo vieniša moteris, per karą praradusi vyrą, – pasakoja B.Moisejevas. – Jis, vaduojant Pabaltijį, viename Lietuvos miestų – Kaune sutiko moterį, kurią pamilo. Mamai atsiuntė laišką, kuriame viską paaiškino.“

Pasak Boriso, jo mama, kuri buvo labai talentinga – choras, šokiai, literatūra – liko su dviem per karą gimusiais jo broliais ant rankų. Netrukus atsirado mylimas vyras, už kurio ji ištekėjo.

O paskui B.Moisejevo mamą, kuri šiaip buvo nuoširdi komunistė, areštavo už nepagarbų atsiliepimą apie komunistų partiją, ir ji pateko į Maskvos moterų koloniją.

Tėvo niekada nematė

„Kad greičiau ištrūktų į laisvę, – tęsia liūdną pasakojimą B.Moisejevas, – mama turėjo sugalvoti kokį nors triuką. Ir sugalvojo. Tas vyras buvo kolonijos administracijos pareigūnas.“

„Aš ne kartą jos prašiau: „Mama, pasakyk man jo vardą ir pavardę, noriu žinoti, kas mano tėvas“, – pasakoja B.Moisejevas. – Bet mama šią paslaptį nusinešė į kapą.“

Borisui ne paslaptis, kad paklausta, kas gimė, jo mama atsakė: „Pagimdžiau mergą su kiaušiniais.“ Ir savo naujagimį aprengė mergaitiškais drabužėliais, kuriuos siuvo kolonijoje. Mergaitiškais drabužiais ji kartais mėgdavo sūnų rengti ir vėliau.

Įtūžę sudegino iškamšą

Boriso vaikystė prabėgo Mogiliovo žydų gete. Buvo prastos sveikatos, todėl motina užrašė jį į šokių būrelį. Iš Minsko choreografijos mokyklos jį išvarė už laisvamaniškumą, Ukrainą Borisui teko palikti, kai jį išmetė iš komjaunimo.

Jis persikėlė į Kauną ir subūrė šokių trio "Ekspresija". Iš Lietuvos B.Moisejevą ištraukė A.Pugačiova, pakvietusi į savo "Dainos teatrą".

Dėl to, kad dar 1991-aisiais viešai atskleidė savo seksualinę orientaciją, B.Moisejevas pradėjo gailėtis gerokai anksčiau, nei įvyko jį sukrėtęs incidentas: prieš pasirodymą koncertų salėje "Ukraina" buvo sudeginta jo iškamša.

„Apie savo orientaciją pasakiau grįžęs iš Amerikos, prieš tai dirbęs Italijoje ir Paryžiuje, – prisimena B.Moisejevas. – Naiviai patikėjau, kad visuomenei svarbiausia – žmogus, jo talentas, charakteris, o ne seksualinė orientacija. Aš žiauriai suklydau.“

Vis dėlto, įsitikinęs B.Moisejevas, atstumtojo statusas buvo akstinas tobulėti kaip artistui.

Pakeitė seksualinę orientaciją?

B.Moisejevas neslepia gyvenime triskart patyręs meilės dramas: vieną kartą su baleto partneriu Ivarsu, kitą kartą su vyresne moterimi ir su jauna mergina, kuri jam ir pagimdė sūnų. Amadėjus – kaunietiškojo periodo meilės vaisius.

Dabar, sako Borisas, „mano moteris, žmona ir meilužė yra scena. O mano šeima – publika ir draugai."

Jo kolektyvas heteroseksualus: "Aš specialiai parenku žmones, kad tarp jų nebūtų nei gėjų, nei biseksualų."

Neseniai pasklido gandas, kad B.Moisejevas pakeitė orientaciją. Neva jį labiau už vyrus traukia jaunutės merginos.

Pats artistas šį faktą komentavo išsisukinėdamas, netardamas nei "taip", nei "ne": "Aš "kaifuoju", kai mergaitės mane šaukia: "Borenka".


B.Moisejevas iš arčiau

Amžius: teigiama, kad jam "apie penkiasdešimt", bet tiksli gimimo data viešai nežinoma.

Šeimyninė padėtis: oficialiai – viengungis. Su broliais Anatolijumi ir Maksu, kaip ir su Kaune gimusiu, dabar Lenkijoje gyvenančiu sūnumi Amadėjumi nebendrauja.

Kilmė: "Mes kilę iš Lenkijos žydų", – apie savo giminę iš mamos pusės kalba B.Moisejevas.

Filosofija: jis teigia, kad meilę, kaip ir seksą, galima nupirkti.

Komfortas: automobilis "Mercedes–Smart", kuris anksčiau priklausė Jungtinių Arabų Emyratų šeicho dukrai, ir namas elitiniame Barvichos kaime netolo Maskvos.

Plastinės operacijos: kad būtų siauresnė talija, išimta pora šonkaulių, patempta veido oda. Botulino injekcijos, lyginančios paakius ir kaktą.

Dietos: išbandė klasikines (be miltinių patiekalų, bulvių ir saldumynų) ir ekstravagantiškas (kavos ir šokolado) dietas, bet įsitikino, kad jų rezultatai trumpalaikiai.

Kolekcija: dainininko namuose daugybė daiktų, suvenyrų, žaislų, susijusių su gyvūnais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų