Pereiti į pagrindinį turinį

Božolė atvyko į Vilnių (Kur paragauti?)

2010-11-18 10:30
Božolė atvyko į Vilnių (Kur paragauti?)
Božolė atvyko į Vilnių (Kur paragauti?) / DMN arch. nuotr.

Kiekvienais metais trečią lapkričio ketvirtadienį visame pasaulyje atkemšamas jaunas prancūziškas vynas božolė (Beaujolais nouveau). Šiemet jis kvepės sodriomis raudonomis uogomis.

Paryžius, Londonas, Roma, Niujorkas – ketvirtadienį atkemšamo božolė pokšėjimą palydės plojimai viso pasaulio vyninėse. Šis vynas – pirmasis iš metų derliaus Prancūzijoje. Iš jo vyndariai sprendžia, kokių metų gali tikėtis, o vyno mėgėjams šia proga organizuojamos prancūziška dvasia dvelkiančios šventės.

Ši prancūziška tradicija, išplitusi po kitas šalis, vis tvirčiau įleidžia šaknis ir Lietuvoje. Ištikimiausi vyno gurmanai šio vyno laukia nuo pat trečiadienio vidurnakčio, kiti renkasi į degustacijas ketvirtadienio vakarą.

Vyndariai džiaugiasi, kad šiemet sąlygos vynuogėms augti ir surinkti buvo puikios, todėl ir vyno skonis turėtų būti nepriekaištingas. Nuo rugpjūčio vidurio iki rugsėjo pabaigos dienos buvo karštos ir giedros, o naktys rugpjūčio gale pradėjo vėsti – tai vynuogių derliui suteikė daugiau gaivumo ir išsaugojo uogas sveikas. Rugsėjo pradžioje pasirodęs lietus apsaugojo vynuogienojus nuo sausros, suteikė vynuogėms daugiau apimties ir švytėjimo.

Kur paragauti vilniečiams

- Restorane "Terrazza" ("Forum palace", Konstitucijos pr. 26). Vyną ketvirtadienio vakarą pristatys someljė Arminas Darasevičius. Vakaro programoje – gyva prancūziška muzika, patys pirmieji brolių Lumière'ų filmukai, Paryžiaus fotografijos, gyva jaunųjų menininkų tapyba.

- Restorane "La Boheme" (Šv. Ignoto g. 4). Vakarą ves vyno ekspertas Mindaugas Paliukas, vyks vyno etiketės piešimo konkursas.

- Gyvos muzikos klube "Tamsta" (Subačiaus g. 11). Gražiausias dainas per vyno degustaciją atliks romantiškasis "Meilės trikampis" – Neda Malūnavičiūtė, Kostas Smoriginas ir Olegas Ditkovskis.

- Bare "LivLounge" (A.Tumėno g. 4 / Gynėjų g. 14). Su vyno žinovu Jurgiu Šliogeriu bus degustuojamas ne tik božolė, bet ir prie vyno tinkantys maisto patiekalai.

- Vyninėje "Esse@wine" (Saltoniškių g. 34A). Čia skambės prancūziškos melodijos ir šansonos.

Kaip pasaulyje atkemšami "Božolė" vyno buteliai ir degustuojama, žiūrėkite nuotraukų galerijoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų