Pereiti į pagrindinį turinį

Choras „Kamertonas“ metus pradėjo skambia gaida

2013-01-22 18:30
Choras „Kamertonas“ metus pradėjo skambia gaida
Choras „Kamertonas“ metus pradėjo skambia gaida / Choro nuotr.

Kauno mišrus choras „Kamertonas“ džiaugiasi neeiline pergale – pirmąja vieta mišrių chorų kategorijoje ir trečiąja vieta absoliučioje įskaitoje Daugpilyje vykusiame dešimtajame tarptautiniame sakralinės muzikos festivalyje „Sidabriniai varpai“.

Įveikė jaudulį

„Šiame chorų konkurse jėgas išbandė net 67 kolektyvai iš Lietuvos, Latvijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Serbijos ir Kinijos. Iš pradžių įveikėme 12 varžovų mišrių chorų kategorijoje, o po to patekome į finalą. Beje, tai padaryti pavyko tik “Kamertonui„ – kiti dešimt kolektyvų iš Lietuvos nepasiekė finalo“, – pasakojo chorui beveik 10 metų vadovaujantis dirigentas Kęstutis Jakeliūnas.

Pasak pašnekovo, „Kamertono“ choristai finale įveikę jaudulį tris sakralinės muzikos kūrinius padainavo taip, kad salė ošė nuo aplodismentų. Ypač tai buvo akivaizdu po kompozitoriaus Giedriaus Svilainio kūrinio „Laudate Dominum“ – gal todėl, kad šiame kūrinyje autorius subtiliai, kerinčiai supynė įvairių muzikos epochų – nuo viduramžių iki šiandienos – garsus. Tai labai patiko, matyt, ne vien į konkursą susirinkusiems klausytojams.

Suvienijo meilė dainai

Pasak vadovo, choristai grįžo į Lietuvą tarsi laimėję pagrindinį konkurso prizą. Mat trečioji vieta tokiame konkurse – ko gero, didžiausias įvertinimas lietuvių chorui, nusileidusiam tik senas chorinio meno dainavimo tradicijas turintiems ir jas puoselėjantiems latviams.

„Kamertonas“, kurį 1995 m. subūrė dirigentas Romaldas Misiukevičius ir dainininkas Vytautas Jonas Normantas, dabar savo gretose turi apie 30 narių, kuriuos suvienijo meilė dainai.

Choro repertuare skamba didelės apimties Antonio Vivaldi, Franzo Schuberto, Johanno Sebastiano Bacho ir kitų kompozitorių kūriniai, o didžioji repertuaro dalis skirta pasaulietinės ir sakralinės muzikos kūriniams, kuriuos parašė lietuvių ir užsienio šalių kompozitoriai.

Pasak choro prezidento Benjamino Žemaičio, nemaža kolektyvo narių turi muzikinį išsilavinimą, dainuoja Kauno valstybiniame muzikiniame teatre, studijuoja VDU Muzikos akademijoje.

„Aukso paukštės“ palytėti

„Gaila, kad mišriuose choruose vyrauja moterys – vyrai nelabai nori dainuoti. Galime pasidžiaugti, kad mūsų kolektyve dainuoja net kelios šeimos, pavyzdžiui, Vytautas ir Dalia Gedgaudai, Ilona ir Aurelijus Zajančkauskai, Rasa ir Kęstutis Jakeliūnai, Džiugas ir Jolanta Dvarionai, beje, susipažinę “Jaunystės„ chore“, – pasakojo B.Žemaitis.

Jauniausiam choristui dabar dar tik 21 metai – panašaus amžiaus buvo ir pats dirigentas, stojęs prie „Kamertono“ vairo ir atplukdęs šį kupiną muzikos garsų laivą į sėkmę konkurse Daugpilyje.

„Dėkoju choristams, kurie buvo nuostabiai susikaupę šiame konkurse ir kartu labai laisvi nuo jaudulio. Tai buvo nuostabu. Gal todėl, kad žmonės degte dega meile dainai, t. y. labai myli tai, ką daro?“ – retoriškai klausė K.Jakeliūnas.

Prizinė vieta Daugpilio festivalyje – ne vienintelis choro laimėjimas. Pavyzdžiui, „Kamertonas“ yra pelnęs sidabro medalį Tailande 2007 m. vykusiame tarptautiniame chorų konkurse „Cantate Domino“ ir dvi trečiąsias vietas tarptautiniuose S.Šimkaus chorų konkursuose Klaipėdoje, tačiau aukščiausiu įvertinimu choras laiko 2008 m. Lietuvoje pelnytą „Aukso paukštę“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų