Pereiti į pagrindinį turinį

Dieviška balalaikos genijaus dovana

2012-06-19 16:56
Dieviška    balalaikos genijaus dovana
Dieviška balalaikos genijaus dovana / Shutterstock nuotr.

„Jau po pirmojo Aleksejaus Arkhipovskio kūrinio supratau, kad jis – balalaikos muzikos Dievas, – įspūdžiais dalijosi VDU studentas Rėjus, savaitgalį apsilankęs Pažaislio muzikos festivalio koncerte Babtyno-Žemaitkiemio dvare.

Įkvėptas antgamtinių galių

Nuo Filharmonijos į Babtyno-Žemaitkiemio dvarą vežęs specialus Pažaislio muzikos festivalio autobusas klausytojus atvežė likus valandai iki koncerto, tačiau laikas toli gražu neprailgo, nes dvare veikė visi muziejai, o ir oras buvo šiltas ir saulėtas.

Likus kelioms minutėms iki A.Arkhipovskio pasirodymo, klojimas, kuris skambėjo nuo dieviškos muzikos garsų, buvo sausakimšas. Atlikėjas griežtai uždraudė jį fotografuoti ir „suprantu dėl ko, nes tai – buvo ne tik koncertas, bet visas teatras: įvairiausios, besimainančios atlikėjo veido išraiškos, o ir instrumentą, kuriuo grojo, jis laikė tai už nugaros, tai šone, žodžiu, lyg gyvas, lyg pats grotų“, – sakė Rėjus. Ne veltui A. Arkhipovskis po griausmingų ovacijų lenkdavosi pats ir tarsi atskirai nulenkdavo kartu su juo grojančią balalaiką.

Koncerto įspūdį sustiprino ir tinkamai parinktas apšvietimas: tamsioje klojimo koncertų salėje iš viršaus sklindantis stiprus šviesos srautas, kuriame šviesiaplaukis atlikėjas su genialiai atliekama muzika, regis, įgydavo atgamtinių galių.

Įsiliejo ir paukštelis

Grodamas energingus, dinamiškus kūrinius A.Arkhipovskis tiesiog siautėjo, atskleisdamas slaviško charakterio veržlumą ir aistrą. Į savo kūrybos atliekamus kūrinius atlikėjas nepastebimai įliedavo Antonio Vivaldžio, J.S.Bacho kūrinių, populiarių melodijų citatas, net 'Nokia" motyvą, tačiau jomis neužsižaisdavo, nespekuliuodavo atpažįstamumu, kuo neretai publikai pataikaujama. Nebuvo įmanoma pastebėti, kada motyvas įsipindavo ir kada tarsi ištirpdavo – tai buvo tiesiog kaip neišvengiamas konteksto paliudijimas, ne daugiau.

Erdvę užliejus ramiems piano garsams, A.Arkhipovskio balalaika suskambėdavo kaip arfa, išgrynindama meditacinės muzikos nuotaiką, po kurios norėdavosi, kad garsai nenutiltų niekada – muzikantas išgaudavo, regis, neįmanomus piano pasažus. „Per vieną jų pragydo kažkur ant daržinės nutūpęs paukštelis, – pasakoja koncertu neatsidžiaugianti Lietuvos sveikatos universiteto studentė Eglė, – kažkoks nepakartojamas įspūdis, neatsimenu, kada buvau tokio dieviškumo koncerte.“

Virš instrumento galimybių

Dviejų dalių koncertas, kuriame buvo, regis, viršytos balalaikos galimybės, baigėsi milžiniškomis ovacijomis. Žmonės visi kaip vienas tiesiog pašoko nuo kėdžių ir stovėdami, tarsi apsvaigę plojo, nenorėdami paleisti muzikanto.

„Dieve mano, vos nenualpau nuo tokio grožio, – susijaudinusi kalbėjo vyrėlesnio amžiaus kaunietė Antanina, – o ir galėjau, nežinau kada tokį koncertą beišgirsiu.“

Publikos daugumą sudarė vyresnio amžiaus klausytojai ir šeimos su vaikais. „Niurzgantys, verkiantys mažyliai per tylius, meditacinius pasažus blaškė dėmesį ir trukdė klausytis, – pastebėjo kaunietė Nijolė, – galgi labai mažų, neramių savo atžalėlių nereiktų vestis į rimtus koncertus: ir jie ten prasikankina, ir kitus kamuoja.“

Vadina Paganiniu

Pasak Pažaislio muzikos festivalio organizatorių, A.Arkhipovskis – pasaulinio garso balalaikos virtuozas iš Rusijos, nuolat liaupsinamas muzikos kritikų. Atlikėjas yra laukiamas svečias prestižiniuose džiazo ir klasikinės muzikos festivaliuose, o jo koncertinių turų maršrutas driekiasi nuo JAV iki Kinijos ar Pietų Korėjos. Muzikanto koncertus nuolat lydi susižavėjimo šūksniai: „Jo rankose balalaika skamba labai įvairiai: vienu metu – tarytum arfa, kitu – tarsi gitara ar bandža... Toks įspūdis, kad jis moka groti visais styginiais instrumentais!“

Muzikos kritikų vadinamas „rusiškos balalaikos Paganiniu“ atlikėjas netgi pateko į Rusijos rekordų knygą kaip geriausias pasaulyje balalaikos virtuozas. Jo koncertiniai turnė suplanuoti keleriems metams į priekį, atlikėją kviečia įvairūs tiek džiazo, tiek akademinės muzikos festivaliai, koncertuose jo klausosi tiek eiliniai žmonės, tiek valstybių vadovai. Nepaprastu virtuoziškumu, subtilia muzikos pajauta ir neeiliniais aktoriniais gebėjimais garsėjantis A.Arkhipovskis niekur nepalieka abejingų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų