Pereiti į pagrindinį turinį

E.Seilius dainuos Klaipėdos muzikiniame teatre

2009-01-07 09:00

Johanno Strausso operetėje "Šikšnosparnis" žiūrovų laukia staigmena: penktadienį pirmą kartą Klaipėdos muzikinio teatro scenoje dainuos tenoras Edmundas Seilius, daugeliui žinomas iš neregėto populiarumo susilaukusio televizijos projekto "Triumfo arka".

Nugalėjo muzika

Nors finalinėje kovoje su jaunu, kupinu ryžto Liudu Mikalausku pastarajam atiteko daugiau televizijos žiūrovų balsų ir auksinio balso savininko titulas, vis dėlto profesionalas E.Seilius, kurio balsas skamba žymiausiose Amerikos salėse, pelnė geresnius konkurso komisijos vertinimus už meistriškumą ir susišlavė muzikos žinovų simpatijas. Po konkurso buvo kalbama, kad jame susikovė patirtis ir jaunystė, o nugalėjo muzika.

E.Seilius savo dalyvavimo LRT konkurse nesureikšmina, bet neneigė, kad artisto populiarumui ir autoritetui tai tikrai nepakenkė.

Nuvilnijus "Triumfo arkos" audroms, kaip reta su muzikos klasika įsiūbavusioms daugybę Lietuvos žmonių, E.Seilius grįžo į operos ir muzikinio teatro sceną. Iki šiol 33-ejų tenoras dažniausiai dainavo užsienyje, į Lietuvą parvažiuodavo tik epizodiškai. Dabar, jo žodžiais tariant, ir gimtojoje šalyje turi daug įdomaus darbo.

Lietuvoje – svečias

Šių metų išvakarėse solistas triumfavo Vilniuje, Lietuvos Nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) premjeroje – G.Donizetti’o komiškoje operoje "Meilės eliksyras". Įdomu, kad tuo pačiu Nemorino vaidmeniu E.Seilius 2000-aisiais debiutavo Kauno muzikinio teatro šios operos pastatyme. Šiemet vasarį jis su žmona, taip pat operos dainininke Kristina Zmailaite, vėl pasirodys Kaune – Ch.Gounod operoje "Romeo ir Džuljeta".

Baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, E.Seilius, bene vienas iš pirmųjų jaunų mūsų šalies dainininkų, pradėjo karjerą JAV, studijavo Dalaso universitete, vėliau Bostone, "New England Conservatory", kur dirbo su Vinsonu Cole‘u bei kitais išskirtiniais pasaulinio lygio muzikos pedagogais. Jis dainavo Dalaso, Čikagos operose, koncertavo Japonijoje su Lenkijos nacionaline opera. Pastaraisiais metais dirbo Prancūzijoje ir Reino nacionalinėje operoje Strasbūre. E.Seilius yra dainavęs su Lietuvos nacionaliniu, Lietuvos kameriniu, Šv. Kristoforo kameriniu orkestrais. Profesinius įgūdžius dainininkas tobulino meistriškumo kursuose Vokietijoje ir Italijoje.

E.Seilius sukūrė daugybę operų ir operečių vaidmenų, oratorijų partijų. Pernai sausį LNOBT jis atliko Leopoldo partiją J.F.Halevy operoje "Žydė", šiemet joje vėl pakviestas dainuoti.

Yra kur pasireikšti

Alfredo vaidmenį J.Strausso "Šikšnosparnyje" E.Seiliui teko dainuoti senokai – prieš kelerius metus Kauno muzikinio teatro pastatyme. "Dabar per kelias repeticijas teks viską prisiminti ir įsiterpti į kito režisieriaus sumanymą. Tai nėra lengva", – neslėpė susirūpinimo solistas prieš pasirodymą Klaipėdoje. Juolab kad pastarosiomis dienomis peršalo, dabar intensyviai gydosi kosulį.

"Džiaugiuosi, turėdamas galimybę pirmą kartą pasirodyti Klaipėdos muzikinio teatro scenoje. Vaidmuo žinomas, mėgstamas. Man labai patinka pats veikalas, jo libretas. "Šikšnosparnyje" artistams yra kur pasireikšti. Nors J.Strausso muzika man, kaip solistui, nėra labai patogi, betgi publikai labai smagi ", – teigė tenoras.

Aistringąjį įsimylėjėlį Alfredą klaipėdiečių pastatyme jau yra dainavę Deividas Norvilas ir Andrejus Kalinovas. E.Seilius bus trečiasis šio lyriško ir kartu komiško vaidmens atlikėjas.

Sukūrė meistriškai

Pasaulyje J.Strausso "Šikšnosparnis" (libreto autoriai – Carlas Hafneris, Richardas Geni ir Nikolajus Erdmanas) statomas ir operetės, ir operos teatruose. Dažnai jį vadina tiesiog komiška opera. Teatrai ją stato net po keletą kartų. Pavyzdžiui, Kauno muzikiniame teatre buvo jau keturi skirtingi pastatymai. "Šikšnosparnis" statytas ir LNOBT, o Klaipėdoje rampų šviesą pirmąsyk išvydo 2006-aisiais. Vienu sėkmingiausių laikomą spektaklį Klaipėdos muzikiniame teatre sukūrė klaipėdiečiams jau gerai pažįstama statytojų komanda: muzikos vadovas ir dirigentas Stasys Domarkas, režisierius Ramūnas Kaubrys, choreografas Aurelijus Liškauskas, scenografas Artūras Šimonis, kostiumų dailininkė Jolanta Rimkutė ir chormeisteris Vladimiras Konstantinovas.

Sausio 9-osios spektaklyje vaidins ir dainuos solistai Mindaugas Gylys (Henrikas Aizenštainas), Svetlana Konstantinova (Rozalina), Rita Petrauskaitė (Adelė), Kęstutis Nevulis (Falkas), Aurelija Dovydaitienė (Orlovska), E.Seilius (Alfredas), Artūras Kozlovskis (Frankas), Stanislovas Rezgevičius (Frošas), Rolandas Einikis (Blinda), Vytautas Virganavičius (eigulys), A.Liškauskas (nežinomasis) ir kiti.

Šįsyk "Šikšnosparnį" diriguos Vytautas Lukočius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų