Pereiti į pagrindinį turinį

Festivalį pradės muzikų duetas iš Maskvos

2008-12-03 09:00

Klaipėdos koncertų salės ketvirtasis šventinės klasikos festivalis "Salve Musica" prasidės koncertu "Rusų muzikos šedevrai", kuriuo klaipėdiečiams bus pristatyti talentingi Rusijos muzikai Maksimas Fedotovas (smuikas) ir Galina Petrova (fortepijonas).

Rusų Paganini’s

Smuiko virtuozas M.Fedotovas – P.Čaikovskio tarptautinio konkurso antrosios premijos, Tokijo konkurso aukso medalio ir visų specialiųjų premijų laureatas. Europos spauda jį vadina "rusų Paganini’u", ir filme apie jį M.Fedotovas atliko garsiojo italų smuikininko vaidmenį.

M.Fedotovas yra Rusijos liaudies artistas, Maskvos valstybinės premijos laureatas, Maskvos konservatorijos profesorius, Rusijos muzikos akademijos smuiko ir alto skyrių vedėjas. Smuikininkas koncertuoja garsiausiose pasaulio salėse, bendradarbiauja su geriausiais pasaulio orkestrais ir žymiausiais dirigentais. Per pastarąjį dešimtmetį pagrojo daugiau kaip 50 rečitalių ir koncertų su orkestrais Maskvos konservatorijos Didžiojoje salėje. Smuikininko diskografijoje – N.Paganini’o "24 kaprisai" ("DML-classics") ir "Visi M.Brucho kūriniai smuikui ir orkestrui" ("Naxos"). Jis yra pirmasis smuikininkas, rečitalyje griežęs dviem N.Paganini’o smuikais – "Guarneri del Jesu" ir "J.B.Vuillaume".

Kūrybinės ir protinės galios, didžiulė koncertinė patirtis bei tėvo – puikaus dirigento Viktoro Fedotovo pavyzdys paskatino smuikininką imtis ir dirigento batutos. Baigęs N.Rimskio-Korsakovo valstybinės konservatorijos operinio ir simfoninio dirigavimo aspirantūrą M.Fedotovas kaip dirigentas bendradarbiauja su Rusijos ir užsienio simfoniniais ir kameriniais orkestrais. Nuo 2003 m. jis yra vyriausiasis Rusijos simfoninio orkestro dirigentas, o 2006-aisiais tapo Maskvos simfoninio orkestro "Rusijos filharmonija" meno vadovu ir vyriausiuoju dirigentu.

Meistriška pianistė

Programą "Rusų muzikos šedevrai" M.Fedotovas atliks kartu su žmona, pianiste G.Petrova. Ji – nusipelniusi Rusijos artistė, Maskvos vyriausybės prizo laureatė. Jos muzikavimas pasižymi "puikiu pianistės meistriškumu, susietu su ypatingu muzikos intelektualumu ir artistišku žavesiu", kaip rašė "La Voce del Popolo". G.Petrova koncertavo pagrindinėse Rusijos, Ukrainos, NVS šalių koncertų salėse, daugelyje užsienio šalių. Pianistė yra pagrindinių Rusijos festivalių ir kultūrinių renginių "Maskvos žvaigždė", "Rusijos žiema", "Rusijos talentai", "Planetos žvaigždės", taip pat Rusijos kultūros festivalių užsienyje dalyvė.

G.Petrova muzikavo "Tūkstantmečio koncerte" Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos didžiojoje salėje, Niujorke, 2000-aisiais, įrašinėjo kompanijose "DML-classics", "Naxos", "Classical Records", "Gold Club", organizavo meistriškumo kursus Japonijoje, Kroatijoje ir Australijoje.

Harmoningas ansamblis

Klaipėdoje skambėsiančią programą "Rusų muzikos šedevrai" – P.Čaikovskio, M.Musorgskio, N.Rimskio-Korsakovo, A.Borodino kūrinių aranžuotes – specialiai šiems muzikams sukūrė kompozitorė Aida Isakova. Programos premjera įvyko Maskvoje, vėliau "Rusų muzikos šedevrai" buvo atlikti Vakarų ir Rytų Europos šalyse, JAV, Japonijoje, Kinijoje, Australijoje bei įrašyti į kompaktinę plokštelę ("Classical Records").

Šių menininkų duetas laikomas vienu harmoningiausių ansamblių, išsiskiriančių savitu stiliaus pojūčiu, dinamika ir ypatingu repertuaru. "Nepriklausomas dienraštis" M.Fedotovą ir G.Petrovą pavadino "tigro dvasios muzikais".

M.Fedotovas ir G.Petrova "Rusų muzikos šedevrus" šiandien 18 val. gros Klaipėdos koncertų salėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų