Pereiti į pagrindinį turinį

Festivalio scenoje – orkestro ir solistės triumfas

2008-12-19 09:00

"Ateis diena, kai mūsų širdys suliepsnos", – dainuoja G.C.Menotti’o operos "Konsulas" herojė Magda. Jos arijos žodžiais pavadinta koncertinė programa tikrai pamalonins ir pakylės festivalio "Salve Musica" klausytojus.

Sparti karjera

Klaipėdos koncertų salėje pirmąkart klausysimės nuostabaus Nomedos Kazlauskaitės-Kazlaus soprano, gėrėsimės sodriu ir darniu Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) skambesiu, kuris skleisis jo meno vadovo bei vyriausio dirigento Juozo Domarko batutos mosto vedamas.

"Konkuruoti – reiškia ne stumtis alkūnėmis ar siekti karjeros per pažintis, bet dirbti, tobulintis ir stengtis padaryti geriau už kitą", – įsitikinusi dainininkė N.Kazlauskaitė-Kazlaus. Prieš septynerius metus Lietuvos muzikos ir teatro akademiją baigusios solistės karjera klostosi sparčiai ir sėkmingai. Ji jau yra dainavusi tarptautiniu mastu garsiose scenose – "St. Johns Smith Square" (Londonas), "Gran Teatre del Liceu" (Barselona), "Castell de Peralada Festival" (Ispanija), Didžiajame teatre ir P. Čaikovskio konservatorijos Didžiojoje (Maskva), "Teatro Alighieri" (Ravenna, Italija), Malibran teatr (Venecija) ir Marijos teatruose (Sankt Peterburgas), "Cankarjev dom" (Ljubljana, Slovėnija), taip pat Bairoito, Štutgarto, Postdamo (Vokietija), Romos, Venecijos, (Italija), Ciuricho (Šveicarija), Vienos (Austrija), Varšuvos, Vroclavo (Lenkija) ir kitose salėse.

Liaupsina kritikai

Šiemet dainininkė susilaukė itin palankių kritikos vertinimų už Dezdemonos vaidmenį G.Verdi’o operoje "Otelas", atliktą Vroclavo operos festivalyje "Pergola" (Lenkija) bei už Brunhildos vaidmenį R.Wagnerio operoje "Valkirija" (LNOBT).

"Spektaklyje dalyvavo puikūs solistai, o ypač didelį įspūdį paliko Lietuvos Dezdemona – Nomeda Kazlaus, imponavusi galingu ir giliu sopranu," – dalijosi įspūdžiais lenkų kritikas Bronislawas Tumilowiczius.

"Vertėtų pasveikinti įspūdingai Brunhildos vaidmeniu debiutavusią Nomedą Kazlaus, dainavusią visus penkis spektaklius. (....) Solistė žavėjo gražiai išlygintu, visuose registruose gerai skambėjusiu balsu, sėkmingai sekėsi kurti ir personažą", – rašė Beata Baublinskienė žurnale "Bravissimo".

Pernai N.Kazlauskaitė-Kazlaus Lietuvos kultūros ministerijos buvo pagerbta Jaunojo kūrėjo premija. Kartais jauni talentai yra labiau vertinami svetur, o tik vėliau tėvynė juos tarsi iš naujo atranda. Nomedos atvejis yra vienas iš tokių, nors pastaruoju metu ji turi nemažai pasiūlymų bei sumanymų dainuoti Lietuvoje.

Klaipėda – antras miestas

"Vilniuje yra ir buvo mano namai. Niekada nebuvau atitrūkusi nuo Lietuvos, nes visus savo naujo repertuaro paruošiamuosius darbus atlieku čia, – pasakojo dainininkė. – O Klaipėda yra mano mamytės miestas, čia ji baigė mokyklą, čia gyvena močiutė ir daug giminių. Dažnas vaikystės vasaras praleisdavau čia, "Pasakos" stovykloje. Klaipėda man antras miestas gimtinėje, po Vilniaus."

Klaipėda yra ir dirigento J.Domarko jaunystės miestas – S.Šimkaus konservatorijoje jis pradėjo savo kelią į muziką. Džiugu, kad ir dabar Maestro rando laiko čia nors trumpam atvykti.

Koncerto programoje, be jau minėtos operos arijos, dar skambės R.Wagnerio "Meisterzingerių", "Tanhoizerio", "Lohengrino", G.Bizet "Carmen", G.Rossini’o "Sevilijos kirpėjo", P.Mascagni’o "Kaimo garbės", C.Saint-Saenso siuitos "Žvėrių karnavalas" fragmentai. Šventinis koncertas baigsis J.Strauso muzika.

LNSO ir N.Kazlauskaitės-Kazlaus festivalinis pasirodymas – šiandien 18 val. Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų