Pereiti į pagrindinį turinį

Festivalyje „Iš arti“ - penkiolika premjerų

Svečias: viena ryškiausių festivalio žvaigždžių – trombonininkas iš Vokietijos M.Svoboda, kuriam muziką kuria daug garsių kompozitorių.
Svečias: viena ryškiausių festivalio žvaigždžių – trombonininkas iš Vokietijos M.Svoboda, kuriam muziką kuria daug garsių kompozitorių. / Kauno valstybinės filharmonijos archyvo nuotr.

Tarptautinis šiuolaikinės muzikos festivalis "Iš arti" žada daug lietuviškų premjerų, užsienio žvaigždžių ir šiltų susitikimų su kompozitoriais.

Festivalio rengėjai lieka ištikimi tradicijai: koncertuose skambės daugiausia naujų lietuviškų kūrinių premjeros. „Simboliška, kad premjerų skaičius sutampa su festivalio skaičiumi – šiemet jis vyks penkioliktą kartą. Festivalis tampa Lietuvos muzikos tribūna, kompozitorių neskirstome į vilniečius, klaipėdiečius ar kauniečius – skamba visų jų muzika", – pastebi festivalio direktorė, Lietuvos kompozitorių sąjungos pirmininkė Zita Bružaitė.

Festivalį pradės varpų muzikos koncertas, kurį kauniečiai dedikuoja Anapilin išėjusiems kolegoms. Šeštadienį Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje iš Varpų bokšto skambės epitafijos muzikologei Eugenijai Ragulskienei, kompozitoriams Juliui Juzeliūnui, Daivai Rokaitei ir kitiems. Varpais skambins Giedrius Kuprevičius ir Julius Vilnonis.

Trečiadienio koncertas intriguojamu pavadinimu „Algirdas ir jo svita“ skiriamas 60-metį šiemet švenčiančiam nacionalinės premijos laureatui kompozitoriui Algirdui Martinaičiui. Kauno valstybinėje filharmonijoje skambės Šv.Kristoforo kamerinio orkestro atliekami A.Martinaičio ir jo kartos kompozitorių kūriniai. „A.Martinaitis į muzikos pasaulį atėjo su kompozitoriais V.Bartuliu, Mindaugu Urbaičiu, Faustu Latėnu, muzikologu Viktoru Gerulaičiu, dirigentu Donatu Katkumi – visi jie sudarys Algirdo svitą. O kad viskas vyktų iškilmingiau, pakvietėme ir didžiąsias Kauno valstybinio lėlių teatro lėles“, – pasakojo Z.Bružaitė.

Šiųmečio "Iš arti" svečiai – dainininkė Vernena Rein ir trombonininkas Mike Svoboda iš Vokietijos. Kūrinius šiam trombonininkui rašo garsiausi šių dienų kompozitoriai. Į festivalį taip pat atvyksta kaimyninės Latvijos jaunimo choras “Kamer…”, vadovaujamas Mario Sirmaiso. Tarptautinėje chorų reitingavimo lentelėje šis choras užima vieną aukščiausių vietų. „Derybos su latviais buvo sudėtingos, bet mes labai norėjome juos matyti Kaune. „Kamer…“ atliks madrigalus – jų programa atspindi šiuolaikinę pasaulio, latvių ir lietuvių chorinės muzikos spektrą“, – pabrėžė „Iš arti“ organizatorė.

Festivalio programoje – ne vien koncertai. Vyks susitikimai su muzikos kūrėjais ir atlikėjais, muzikos profesionalams skiriama naujovė – tarptautinė konferencija. Idėjomis apie muzikos atlikimo ir interpretacijos ypatybes dalysis Lietuvos ir užsienio muzikologai.


Kas? Festivalio pradžios koncertas „Epitafijos“.

Kur? Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje.

Kada? Spalio 30 d. 16 val.


Kas? Festivalis „Iš arti“.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje (L.Sapiegos g. 5), kitose Kauno scenose.

Kada? Spalio 30–lapkričio 10 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų