Pereiti į pagrindinį turinį

Garsių žmonių naujos pavardės – dėl žiūrovų, partijos ir šeimos vienybės

2009-11-22 10:25
Legendinis lakūnas Steponas Darius prieš pasikeisdamas pavardę buvo Steponu Jucevičium-Darašiu.
Legendinis lakūnas Steponas Darius prieš pasikeisdamas pavardę buvo Steponu Jucevičium-Darašiu. / Ingos Juodytės nuotr.

Kaip patogu: pavardę galime trumpinti ar pasikeisti nors ir visą. Tuo pasinaudojo ir kai kurie garsūs žmonės. Vieniems jų gyvenimas palengvėjo, kitiems atsirado papildomų bėdų.

Iškraipydabo tyčia ir netyčia

Aktorė Larisa Kalpokaitė gimė būdama Kolpašnikova. Dabar jos pase įrašyta Braškienės pavardė. Paskutinį kartą pavardę keitė tikrai senokai, tačiau iki šiol dėl to kyla nemažai problemų.

Kalpokaite ji tapo vos baigusi aktorystės mokslus. "Aktoriaus pavardė turi būti trumpa ir skambi, kad žiūrovai lengvai įsimintų. Bet pavardę keičiau daugiau dėl kitų motyvų. Turėjau tam tikrų problemų su savo kurso vadove. Mūsų kurse buvo keli vaikinai rusiškomis pavardėmis. Būdavo, nuvažiuojame koncertuoti, vadovė visus pristato normaliai, o vietoje "Kolpašnikovos" pasako "Skrybėlaitė" – rusiškai "kalpak" reiškia "skrybėlė, kepurė". Mane tai savotiškai žeisdavo. Net ir geranoriškai nusiteikę žmonės neretai mano pavardę tardavo neteisingai – vadindavo, pavyzdžiui, Kaplašnikova", – pasakojo aktorė, labiau žinoma kaip L.Kalpokaitė. Tačiau tikroji jos pavardė – Braškienė.

Visus visur turi įspėti

Keisti į lengviau įsimenamą pavardę aktorei pasiūlė vokalo dėstytoja. L.Braškienė ilgai nedelsė. Be to, nereikėjo sukti galvos, ilgai ieškoti galimų variantų. "Kurso draugai mane vadindavo Kalpokiuku", – paaiškino moteris naujosios pavardės gimomo istoriją.

Tėvai jos sprendimui neprieštaravo. „Pasakė: vaikeli, jeigu tau reikia, tai ir pasikeisk“, – teigė L.Braškienė.

"Nežinojau, kad buvo galima dokumentuose nekeitus pavardės scenoje vadintis norimu pseudonimu. Kitaip tikrai būčiau nekeitusi, nes turėjau daug vargo dėl popierizmo. Ir dabar turiu daug problemų. Visus visur turiu įspėti, kad oficialiai aš esu Braškienė. Vos nebuvau priversta praleisti Venecijos festivalio, nes bilietai buvo išrašyti Kalpokaitės pavarde", – atsiduso aktorė.

Įrodyti savo tapatybei jai kartais prireikia krūvos dokumentų: gimimo liudijimo su Kolpašnikovos pavarde, šios pavardės keitimo į Kalpokaitės liudijimo ir santuokos liudijimo, pagal kurį Kalpokaitė tampa Braškiene.

Pasirinko patėvio pavardę

Šiaulių krepšinio klubo „Šiauliai“ žaidėjas Deivydas Gailius taip vadinasi neseniai. Prieš porą metų jis vietoje Daunio pavardės pasirinko patėvio pavardę. "Mama ištekėjo antrą kartą, gimė brolis. Šeimoje buvo vienintelis kitokia pavarde. Be to, su tėvu nebendravau", – kalbėjo 21 metų sportininkas, buvęs vienas taikliausių Lietuvos jaunių rinktinės tritaškių metikų.

Vedybos, pasak jo, pavardės keitimui įtakos neturėjo, su savo išrinktąja buvo pažįstamas jau seniai.

Dėl senosios įvairių asociacijų keliančios pavardės mokykloje jam buvo kilę nemažai nemalonių situacijų, sulaukdavo bendramokslių užgauliojimų.

Donskis ir Donskovas

Dainininko Simono Donskovo senelis buvo Donskis, o tėvui, dirbusiam milicijoje, rusai pavardę surusino. Jei ne tai, Simono pavardė būtų tokia pati kaip ir jo pusbrolio filosofo Leonido Donskio. "Aš net nežinau gerai tos situacijos, buvau mažas, bet specialiai pavardės mano senelis nėjo ilginti ar trumpinti. Jis dirbo darbą, ir tiek", – sakė S.Donskovas.

Paklaustas, ar neketina susigrąžinti senelio pavardės, dainininkas atsiduso, kad turi ir didesnių rūpesčių.

Keitė dėl partijos

Prieš porą metų pavardę keisti buvo sumanęs radikalas Mindaugas Murza. Jis nusprendė tapti Gervaldu ir taip padėti nacionalistams atsikratyti murzininkų vardo, o Gervaldo pavardė labiausiai atitiktų jo partinę ideologiją: "gerai valdyti".

Pavardės keisti M.Murzai tuomet neleista, nes vyko teismai dėl jo organizuotų išpuolių prieš žydus.

Turėjo dvi pavardes

Legendinis lakūnas Steponas Darius prieš pasikeisdamas pavardę buvo Steponu Jucevičium-Darašiu. Nuvykusi į JAV visa Jucevičių šeima susitrumpino pavardes ir tapo Juciais. O dvidešimtmetis Steponas, išeidamas į JAV kariuomenę, susitrumpino ir antrąją tėvo Darašiaus pavardę ir pasivadino Dariumi.

Kita legenda Stasys Girėnas gyvendamas Amerikoje taip pat pasikeitė pavardę. Iki tol jis buvo Girskiu.

Kristina tapo Skaiva

Žurnalistė, radijo, TV laidų ir renginių vedėja Skaiva Jasevičiūtė iki 14 metų buvo vadinama Kristina. Šis vardas jos dokumentuose išliko iki 18 metų. Tėvai jai šį šventą vardą, reiškiantį "krikščionė", buvo išrinkę siekdami visų jėgų pagalbos gydant dukrą.

"Vaikystėje buvau sunkus ligonis. Man buvo atlikta širdies operacija", – pasakojo S.Jasevičiūtė. Jai augant sveikatos problemų nebeliko, tačiau vardo, kuris jau vaikystėje nelabai patiko, mokykloje pradėjo visiškai nemėgti.

Kristina namuose S.Jasevičiūtės niekas beveik nevadindavo, dažniausiai šaukdavo "saulyte", "dukryte". "O kai man buvo 14 metų apie vardą pirmą kartą pašnekėjau su mama. Ji pasakė, kad vardą bet kada galiu pasikeisti. Taip atsirado Skaiva, kas reiškia "va, dangus", – kalbėjo laidų vedėja.

Nuo to laiko mokykloje ir visur kitur ją vadindavo jau Skaiva, o sulaukus pilnametystės šis vardas buvo įteisintas oficialiai. Senojo vardo S.Jasevičiūtė niekuomet nebandė išsiginti, tiesiog jis jau buvo atlikęs savo misiją.

Tekstų ir muzikos autoriaus Aro Vėberio pase ilgą laiką dėl civilinės metrikacijos skyriaus klaidos buvo įrašyta Arūnas Vėberis. Ją taisydamas dainininkas sugaišo daug laiko.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų