Pereiti į pagrindinį turinį

Grafikės kūriniai – abipus horizonto

2008-12-01 09:00

Net dvi parodas Kalėdų proga klaipėdiečiams padovanos palangiškė grafikė Gražina Oškinytė-Eimanavičienė. Jos darbais bus galima pasigrožėti Etnokultūros centre ir Ievos Simonaitytės bibliotekos galerijoje "13L".

Erdvu apmąstymams

Abiejų parodų autorė – žinoma šalyje grafikė, nuo 1978-ųjų – Lietuvos dailininkų sąjungos narė, nuolat dalyvauja respublikinėse ir tarptautinėse parodose, suruošė per keturias dešimtis autorinių ekspozicijų.

G.Oškinytės darbai pasižymi kruopštumu, subtilumu ir išradingumu, veda į mąstymo gelmę, nuostabą ir atradimą. Jausmingi, kartais trapūs ir paslaptingi – jie palieka erdvės apmąstymams.

Dailininkė yra išmėginusi įvairias technikas – tušą ir plunksną, ofortą, grafitą, pastelę, akvatiną, lino, kartono raižinius, monotipiją. Bet kokiu atveju jai svarbiausia, kad iš kūrinio spinduliuotų giliaprasmė ramybė. Pasak grafikės, kūrinys turi būti šiek tiek metaforiškas, suteikti žiūrovui galimybę į jį pasižiūrėti ilgiau, pamąstyti. Jis turi alsuoti ramybe, minties ir išraiškos, formos ir faktūros nepriekaištingumu.

Alsuoja subtilumu

Parodoje "Abipus horizonto" Etnokultūros centre (EKC) bus eksponuojamas G.Oškinytės kūrybos ciklas, kuriame dominuojantis horizonto – regimosios dangaus su žeme jungties linijos – simbolis tampa kūrybos prasminiu lauku. Erdvė ir laikas, žmogus ir Visata, žemės ir gyvybės suvokimas – tai regimoji horizonto pusė. Imponuoja lengva ir švari, išbaigta ir tiksli menininkės darbų forma, kurioje subtiliai alsuoja spalva, stiprus moteriškojo švelnumo ir gyvybingumo pradas.

Dideli formatai, monumentalios formos, ryškūs potėpiai... Pasak parodą EKC pristatysiančios menotyrininkės Rūtos Jakštonienės, "G.Oškinytė išsiverčia be jų. Asmeninius išgyvenimus, žmogiškosios būties esmę menininkė perteikia subtilia grafito linija, monochrominių šešėlių pustoniais. Giliaprasmė minties raiška čia sutalpinama į minimalistinę formą".

Grojant šviesa ir tamsa

"Balta ir juoda" – taip G.Oškinytė pavadino savo parodą, atkeliausiančią į I.Simonaitytės biblioteką. Tai piešiniai grafitu ant popieriaus ir drobės.

,,Sumaniau perteikti sniego spalvų spektrą tarp juodo ir balto. Tokį efektą padėjo pasiekti piešimas minkštais pieštukais šiurkštokame popieriuje mano pačios atrasta technika. Taip ir groju šviesa ir tamsa. Žaisdama pati nustebau, ką galima išgauti tokia technika, kaip tai įdomu. Tapyba daugeliui atrodo turtingesnė, turinti daugiau išraiškos galimybių, bet man patinka minimaliausios", – tvirtino grafikė.

G.Oškinytės parodos "Abipus horizonto" atidarymas Etnokultūros centre (Daržų g. 10) – rytoj 18 val., muzikuojant folkloro sambūriui "Audenis" ir džiazo pianistui Sauliui Šiaučiuliui. O gruodžio 15-ąją 17 val. I.Simonaitytės bibliotekoje (Herkaus Manto g. 25) grafikė pristatys dar vieną savo kūrybos ekspoziciją – "Balta ir juoda".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų