Gyvenimo skoniai ir eksperimentai G. L. Demarco stiliumi

"Jeigu visą laiką valgysi įmantresnį maistą, nebejausi gyvenimo skonio. Reikia visko", – nė kiek neabejoja kulinarinės TV3 laidos "La maistas. Vasara" siela, virtuvės šefas Gian Luca Demarco. Laidoje jis ne tik mėgaujasi sutiktų žmonių istorijomis, bet ir dalijasi sveikesnio, paprasto, bet ne prasto maisto paslaptimis.

Atgaiva bendrauti

"La maistas. Vasara" džiugina ne tik gamtos apsuptyje G.L.Demarco gaminamais vasariškais patiekalais, bet ir galimybe įgyvendinti savo svajonę: laidos filmavimo metu ruošti maistą su profesionaliu virtuvės šefu iš Italijos. Kiekvieną laidą susitikdamas su vis nauju herojumi, virtuvės šefas vėliau su juo leidžiasi į kelionę pas jo šeimą ar kitą brangų žmogų, su kuriuo kartu gamina paprastą, vasarišką ir gardų patiekalą.

Šį sezoną Gian Luca jau lankėsi senelių namuose, kur gamino rizotą, padėjo vyrui ypatingo skonio didkepsniu vestuvių metinių proga nustebinti savo žmoną. Pasak kulinaro, ši laida – tikra atgaiva. "Joje galiu visiškai būti savimi, galiu eiti pas žmones, juos pasveikinti, padaryti siurprizą. Žmonės laukia. Tai yra malonumas – gali bendrauti, susipažinti su naujais žmonėmis", – nuoširdžiai džiaugiasi be bendravimo savo gyvenimo neįsivaizduojantis italas.

Virtuvės šefas mėgaujasi ne tik įdomiais laidos herojų pasakojimais, bet ir sužino nemažai naujų receptų, mainais į tai siūlydamas savo žinias apie itališką virtuvę. G.L.Demarco sako, kad gaminti Lietuvoje – labai įdomu, nes žmonės čia ingredientus dažnai naudoja visai kitaip, nei jis pats yra įpratęs.

Kamerų nejaučiu – aš bendrauju. Žinau, kad ten, už kamerų, irgi yra žmonės.

Tačiau kulinaras pabrėžia, kad kameros nekeičia jo gaminimo stiliaus. "Kamerų nejaučiu – aš bendrauju. Žinau, kad ten, už kamerų, irgi yra žmonės. Džiaugiuosi ir dėkoju, kad jų yra, nuo jų priklauso mano darbas. Prie kamerų gaminu taip pat, kaip ir kitur, tik prie kamerų turiu mažiau laiko, reikia skubinti tam tikrus procesus", – neslepia G.L.Demarco.

Itališki prieskoniai nereikalingi

"La maistas. Vasara" skatina atsigręžti į savo pačių sodų gėrybes, kad patiekalai būtų sveiki ir kuo įmanoma šviežesni. Pasak G.L.Demarco, vasarą Lietuvoje ant stalo turi dominuoti pomidorai, starkis, šaltibarščiai. "Viskas, kas yra gaivu, bet tai labai priklauso nuo žmogaus skonio. Kai kuriems gaivu – citrinos, kai kuriems – mėsa", – akcentuoja virtuvės šefas.

Vasarą jo žmona Eglė šaltibarščius gamina tris kartus per dieną. Pats kulinaras šaltibarščiuose itališkų prieskonių nepasigenda, sako, kad valgo tradiciškai – kaip tikras lietuvis. "Esu šaltibarščių mėgėjas, o kodėl ne? Labai skanu", – prisipažįsta jis.

Itališkos virtuvės ekspertas sako, kad lietuviškiems patiekalams itališkų prieskonių tikrai nereikia. "Lietuviški patiekalai yra labai skanūs, reikia tik kartais pasirinkti laikotarpį, pavyzdžiui, dabar cepelinams yra truputį per karšta, jeigu suvalgysi, gali pasidaryti bloga. Reikia, kad atvėstų oras tokiam riebiam maistui", – sako virtuvės šefas.

Kalbėdamas apie lengviau vasaros karščių metu virškinimą maistą ir sveikesnes alternatyvas, jis akcentuoja, kad įprastą sviestą kepimo procese pravartu pakeisti lydytu sviestu. "Lietuvoje jo yra labai gero ir kokybiško", – sako pašnekovas.

"Dar labai svarbu turėti savo stilių. Pavyzdžiui, aš labai mėgstu rozmariną, visi tai žino. Stengiuosi jo įdėti kuo daugiau ir visur, bet jis ne visur tinka, pavyzdžiui, jei vietoje krapų įdėtume rozmarino į šaltibarščius, nežinau, ar pasiektume norimą rezultatą. Tiesiog kiekvienas dalykas turi savo vietą", – pataria virtuvės šefas.

Jis pats šią vasarą renkasi valgyti žuvį ir išskiria starkį. "Dar ant grilio keptą viščiuką ir gelato – be gelato negyvenčiau, ypač kai taip karšta. Aštrios midijos vyno padaže, man atrodo, vasarą taip pat yra pats tas", – savo mėgiamiausiais sezono pasirinkimais dalijasi G.L.Demarco.

Pusiausvyra ir eksperimentai

Kulinaras tiki, kad ir aukščiausios klasės virtuvėje svarbiausia – pusiausvyra. "Viskas maisto pasaulyje yra svarbu. Nėra vieno geresnio už kitą. Tiesiog viskas priklauso nuo situacijos, nuo aplinkos, bet visko reikia. Kartais – ko nors įmantresnio, kartais reikia paprastesnio, kaip pas močiutę. Viskas yra tinkama, ir žmogus turi įvairuoti savo gyvenime. Tada maistas bus kokybiškas ir skanus. Jeigu visą laiką valgysi įmantresnį maistą, nebejausi gyvenimo skonio. Reikia visko", – universaliomis tiesomis dalijasi maistą ir gyvenimą mylintis kulinaras.

Jis nevengia virtuvės eksperimentų: "Tiesiog įsidedu ingredientų ir žaidžiu. Labai priklauso nuo periodo – dabar gal daugiau eksperimentuoju su vištiena, kitu periodu daugiau eksperimentuoju su kokia nors žolele."

Ar eksperimentas pavykęs, geriausiai pasako žmona. "Kartais sako "skanu", bet jei ji sako "įdomus skonis", reiškia eksperimentas nepavyko", – šypsosi Gian Luca.

Laikas atostogoms

Ši vasara virtuvės šefui labai darbinga – daugybė projektų, daugybė naujų jo sukurtų receptų gaminių atsidūrė parduotuvių lentynose. Tačiau kartu su šeima G.L.Demarco nusprendė: atostogos – būtinos.

"Dvejus metus nesustojau dėl COVID-19, bet dabar yra laiko išvažiuoti. Rugpjūtį išvažiuosiu atostogauti, noriu grįžti namo. Kaip bemylėčiau Lietuvą, vis tiek reikia šiek tiek įsižeminti. Antraip būnu truputį neadekvatus – pradedu rėkti lygioje vietoje. Kartais reikia truputį atrasti save iš naujo", – juokiasi jis.

"Tikslas per šias atostogas yra pabūti savo kalnuose, paskui pabūti prie jūros, bus susitikimai ir pasibuvimai su draugais, neatsiliepsiu į telefono skambučius", – priduria Gian Luca.

Be atostogų ir kulinarijos virtuvės šefas mėgsta dirbti ir įvairius medžio darbus. "Merkinėje "Pasaulio puodų" restorane su Vytaru Radzevičumi patys pastatėme terasą. Aš labai mėgstu tokius darbus", – stebina jis.

"Bet žmona yra mano pagrindinis pomėgis. Žinau, kad dabar yra madinga skirtis, bet aš noriu pabūti su ta moterimi, todėl jei turiu laisvo laiko, noriu išeiti kartu su ja arba žaisti su vaikais. Labai paprastai", – atvirauja G.L.Demarco.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių