Pereiti į pagrindinį turinį

I.Bytautė triušių ausų nevalgo

2009-07-18 09:00
Gurmanė: I.Bytautė, kaip ir jos bičiulė J.Žilėninė, mėgsta neįprastus patiekalus, tačiau yra vegetarė.
Gurmanė: I.Bytautė, kaip ir jos bičiulė J.Žilėninė, mėgsta neįprastus patiekalus, tačiau yra vegetarė. / Ingos Bytautės asmeninio archyvo nuotr.

Ikrai Antarktidoje arba genties vadų dvikova Namibio dykumoje. Išskirtinių kelionių organizatorė Inga Bytautė neslepia – tai organizuoti įmanoma, tačiau sunkmetis jos verslui smogė.

Klientų sumažėjo

Taip, linkteli galva penkerius metus išskirtines keliones organizuojanti I.Bytautė, dauguma jos klientų – solidūs verslininkai. Tik kartą, darbo pradžioje, ji sudarė individualios kelionės programą studentui, kuris už kuklią pinigų sumą Valentino dienos proga norėjo padaryti staigmeną savo mylimajai ir praleisti savaitgalį Londone.

"Sunkmetis mūsų verslui smogė stipriai, – Inga pripažįsta kolegų iš užsienio pastebėjimą, kad pastaruoju metu sumažėjo klientų iš Rytų Europos, ypač Latvijos, Estijos ir Lietuvos. – Populiariausios būdavo savaitgalio išvykos į Europą, mes naudodavomės net 37 tiesioginiais skrydžiais."

Tiesa, tikina Inga, išskirtinės kelionės nebūtinai reiškia tik prabangą. Išskirtinumo net įprastai kelionei gali suteikti suorganizuotas pasivažinėjimas retu automobiliu, apsilankymas teatre, cirke, restorane.

Žvaigždė – virtuvės šefas

Pasivažinėjimas Pietų Prancūzijoje naujausiu "Ferrari" buvo vieno kliento dovana mylimajai. Skrydis oro balionu Ispanijoje, įspūdingas apsilankymas geriausiame pasaulio cirke Paryžiuje, operoje "Karmen" – Romoje, Andrea Bocelli koncertas, gurmaniška vakarienė "El Bulli" restorane – I.Bytautė vardija klientų pageidavimus.

Ispanijoje 70 kilometrų nuo Žerono esantis restoranas "El Bulli" turi aukščiausią, trijų "Michelin" žvaigždučių įvertinimą. Penkerius metus šis restoranas buvo išrinktas geriausiu pasaulyje.

"Stebuklas", – ieško žodžių apibūdinti "El Bulli" dirbančio geriausiu pasaulyje virtuvės šefu laikomo Ferrano Adria šedevrus vilnietė. I.Bytautė ką tik lankėsi šiame įžymiame restorane.

36 metų I.Bytautė – gurmanišką maistą mėgstanti vegetarė. Prisimindama vieną geriausių pasaulio virėjų ji nepataikauja: "Adria – labai paprastas žmogus, nors savo darbe jis – pasaulinė žvaigždė."

Garsenybių nekolekcionuoja

"El Bulli" restorane I.Bytautė ragavo skrudinto riešuto gemalo ir "Austrės lapu" pavadinto lapo su keliais lašeliais padažo, kuris skoniu priminė austrę su citrina. "Geriausias pasaulio virtuvės šefas Adria suderina, atrodo, nesuderinamus dalykus ir savomis priemonėmis sukuria išskirtinį skonį", – pasakoja Inga.

I.Bytautė nekolekcionuoja susitikimų su žvaigždėmis, tačiau pripažįsta – ją savo paprastumu maloniai nustebino žinoma ispanų aktorė Penelope Cruz, o dizaineris Giorgio Armani pasirodė visai ne arogantiškas šmikis. Pažintis su Indijos Džiapūro miesto princese, nustebinusi net jos kolegas, I.Bytautei irgi buvo malonus netikėtumas.

"Ne, už mano nugaros nestovi joks įtakingas žmogus. Aš nebijau prieiti, bendrauti, juolab kad dauguma garsių žmonių – tokie patys, kaip ir mes. Mano ginklas – bendravimas", – kalba kelionių organizatorė.

I.Bytautė nepamena, kiek valstybių jai teko aplankyti. Išvykai po pasaulį ji išsirengia vidutiniškai kartą per mėnesį.

Musė stiklinėje

Ji ką tik grįžo iš Ispanijos, prieš tai buvo Rodo saloje Graikijoje, Indijoje, Pietų Prancūzijoje. Visas savo keliones, net jei tai – atostogos, I.Bytautė vadina darbinėmis.

Jai sunku įvardyti prabangiausią viešbutį, kurio čiužinių minkštumą teko išbandyti, ar neįprasčiausią restoraną, nors gurmaniškos kelionės – vienas iš jos arkliukų. Neretai per dieną Inga apžiūri tris, penkis prabangius viešbučius. Ji sutinka, kad po kurio laiko nebestebina baveik niekas: ilgainiui akys pripranta.

Dabar jos nestebina net garsaus prancūzų dizainerio Philippe Starcko kurtų viešbučių interjeras, net ir jo suprojetuotas liftas, kuriame, pasak I.Bytautės, "pasijunti it kosmose."

Prie įmantrybių įpratusi moteris nebeabstulbsta įžengusi į Amsterdamo restoraną, kuriame klientai valgo lovose po lengvomis paklodėmis.

Gaidžių kovos Filipinuose, korida – Ispanijoje? Inga kategoriška: ji ne tik nevalgo mėsos, bet gailisi ir žiauriai išnaudojamų gyvūnų, todėl savo klientams tokių pramogų nesiūlo.

Bet ji nesidrovėjo valgyti su vietiniais Marakešo miesto El Džamna aikštėje ar Tailando gatvėje. Kartą, kai I.Bytautė gėrė arbatą Indijos pekelėje, jos akivaizdoje indas iš puodelio paslaugiai išgriebė besimarkstančią musę.

Ratas virš bedugnės

Po Indijoje ištverto 52 laipsnių karščio sąvoka "karšta" Ingai įgavo kitą prasmę. Jai egzotika buvo ir Graikijoje ją sužavėjusi Rodo sala, kurioje, nusileidusi vienam iš dviejų savo sūnų, nusprendė kartu eiti per ilgą aklinai juodą tunelį: "Aš – mama, todėl ėjau pirma ir bandžiau nepasiduoti paniškai baimei."

Kelionių organizatorę dar didesnė baimė apėmė, kai jos išnuomotas "VW Polo", važiuodamas vingiuotais serpantinais, ėmė slysti betonine kelio danga: "Ratas jau kybojo virš bedugnės, kai vargais negalais mašiną padėjo išvairuoti vienas vyrukas."

Bet Inga mielai grįžtų ir į Rodą, ir į Pietų Afrikos Respublikos įlanką, ir į Indiją prie Tadž Mahalo, ir į Jukatano pusiasalį Meksikoje, kur už, kaip ji vadina, turistinių rezervuarų dar galima pamatyti senąją indėnų kultūrą.

Joga ir lietuviškos salotos

30, 40 ar 60 tūkstančių litų? Rekordinio kelionės biudžeto Inga neatskleidžia, tačiau išduoda – pati įspūdingiausia jos organizuota kelionė buvo Naujametė atostogų išvyka į Aziją.

I.Bytautė pati retai išbando klientams siūlomus viešbučius. Jai tokios kelionės biudžetas būtų per didelis. Ji neragavo net kolegų išgirtų ir gurmanams siūlomų triušių auselių.

Ne mažesnį pasitenkinimą nei gurmaniškas maistas jai suteikia joga, į kurios užsiėmimus I.Bytautė pastaruoju metu skuba rytais. Tai jai padeda susidoroti su nugaros negalavimais. I.Bytautė prisipažįsta: ji pernelyg ilgai sėdi prie kompiuterio.

Vienas išskirtinių kelionių organizatorės sielos malonumų – savaitgaliai jos sodyboje. Mėgaujantis ne gurmaniškais patiekalais, o tradicinėmis lietuviškomis salotomis iš nuosavo daržo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų