Pereiti į pagrindinį turinį

Jaunieji talentai virsta muzikos legendomis

2012-06-06 13:25
Jaunieji talentai virsta muzikos legendomis
Jaunieji talentai virsta muzikos legendomis / Shutterstock nuotr.

Antrasis Pažaislio muzikos festivalio savaitgalis, prasidėsiantis koncertu „Jaunieji talentai“, atskleis kelią, kuriuo gali nueiti tikrasis talentas: nuo pirmųjų bandymų vaikystėje iki pasaulinės šlovės.


Programoje – ir paauglio pjesė

Penktadienį melomanai galės išgirsti talentingiausius Lietuvos jaunuosius muzikantus, globojamus garsaus violončelininko Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo. Maestro yra pasakęs: „Galbūt po vieną mes galime nuveikti ne tiek daug, tačiau apjungtos mūsų pastangos gali pakeisti pasaulį.“ Geriausiu tokių pastangų pavyzdžiu ir taps vienas pirmųjų XVII Pažaislio muzikos festivalio koncertų.

Greta Kauno miesto simfoninio orkestro (KMSO), diriguojamo Martyno Staškaus, koncertuos jaunieji solistai Justina Maria Doerup (smuikas), Stasys Makštutis (klarnetas), Artūras Šukys (klarnetas) ir Kristina Annamukhamedova (fortepijonas). Koncerte greta žymiųjų ankstesnių epochų muzikos kūrėjų Wolfgango Amadeus Mozartas, F.Krommeris, Felixo Mendelssohno-Bartholdy, C.Saint-Saënso kūrinių girdėsime Simo Šakenio – trylikamečio pianisto ir kompozitoriaus, besimokančio Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje, simfoninę pjesę.

Danijoje gimusi šešiolikmetė smuikininkė J.M.Doerup – Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos mokinė. Ji yra tapusi ne vieno respublikinio ir tarptautinio konkurso laureate, koncertavusi su ryškiausiais simfoniniais orkestrais, o M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo individualios paramos laimėtoja tapo 2011 m.

Keturiolikmetis klarnetininkas S.Makštutis mokosi J.Naujalio muzikos gimnazijoje. Jo laimėtus konkursus vargiai sutalpintum ant abiejų rankų pirštų, o puikiai valdomo klarneto garsai sklido kone visose prestižinėse Lietuvos salėse. Be M.Rostropovičiaus, šį atlikėją remia ir R.F.Tucko fondas.

A.Šukys – J.Naujalio muzikos gimnazijos vienuoliktokas. Jaunasis klarnetininkas jau yra laimėjęs daugybę konkursų, stipendijų, premijų ir kitokių įvertinimų. Nieko nuostabaus, kad talentingą jaunuolį M.Rostropovičiaus fondas remia jau nuo 2008 m.

Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos dvyliktoje klasėje besimokanti pianistė Kristina Annamukhamedova nuo pat savo muzikavimo pradžios yra lydima sėkmės. Kasmet pelnydama net keleto konkursų laurus jaunoji muzikė nuolat tobulinasi meistriškumo kursuose, koncertuoja plačiajai visuomenei, o M.Rostropovičiaus fondo yra remiama nuo 2008 m.

B.Oginskio keliais

Progą susipažinti su M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo laureatais Pažaislio muzikos festivalis suteiks ir Žemaitijos regionui. Šeštadienio popietę Rietave vyks nemokamas koncertas, skirtas Lietuvos pirmosios muzikos mokyklos įkūrimo 140-osioms metinėms.

Būtent šiame miestelyje 1872 m. prasidėjo profesionalių muzikų rengimo Lietuvoje istorija. Mokyklą įkūrė čia gyvenęs kunigaikštis Bogdanas Oginskis. Tai jis padarė sekdamas garsiausių Europos dvarų pavyzdžiu – rietaviškis, kaip ir kiti Europos didikai, panoro turėti savo orkestrą. Tuo metu tai buvo šešiametė Rietavo rūmų orkestro mokykla, kuriai vadovauti B.Oginskio kvietimu atvyko Varšuvos muzikos instituto auklėtinis J.Kalvaitis. Po jo mokyklai vadovavo čekas J.Mašekas, subūręs itin aukšto meninio lygio simfoninį orkestrą.

Rietavo muzikos mylėtojai koncerte išgirs KMSO, kuriam diriguos M.Staškus. Po efektingos Leonardo Bernsteino miuziklo „Kandidas“, neseniai išvydusio sceną Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, uvertiūros vienas kitą keis solistai, daugelis kurių savo šaknimis siejasi su Rietavu ir Žemaitija.

Čekų klasicizmo genijaus F.Krommerio koncertą dviem klarnetams ir orkestrui atliks M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo laureatai S.Makštutis ir Artūras Šukys, o lietuvių operos primadona teisėtai tituluojama dainininkė Joana Gedmintaitė (sopranas) atliks nuostabiausius vokalinės muzikos kūrinius.

Stebuklingas fleitos švelnumas

Zyplių dvaras, į kurį festivalio organziatoriai pakvies šeštadienį, per ilgus metus matė visko: po dvarininkų valdymo jame buvo kunigų seminarija, žemės ūkio mokykla, karo ligoninė, kolūkio kontora, kol galiausiai jis buvo visiškai apleistas. Šiuo metu tvarkomas ir restauruojamas dvaras tapo menininkų traukos centru.

Kaip ir kasmet, šios ypatingos erdvės neaplenkia Pažaislio muzikos festivalis. Šįkart Zyplių dvare laukiami kamerinės muzikos mėgėjai, ypač tie, kuriuos žavi švelnūs fleitų garsai. Į šilčiausiomis spalvomis alsuojantį koncertą klausytojus kviečia dviejų fleitų ir fortepijono ansamblis „Alla Tre“, kuriame groja Aušra Lukoševičiūtė (fleita), Algimantas Treikauskas (fleita) ir Aušra Bartkevičiūtė-Gelusevičienė (fortepijonas).

Greta vokiečių baroko genijaus Georgo Philippo Telemanno, romantikų Roberto Schumanno ir Hectoro Berliozo opusų, klausytojai turės progą paklausyti retai skambančios muzikos. Ansamblis įtikinamai interpretuos XVIII a. pradžios vokiečių vargonininko ir kompozitoriaus Pierre Prowo, anglų vargonininko ir kompozitoriaus, W.A.Mozarto amžininko, vadinto anglų Mozartu, Samuelio Wesley ir XIX a. vokiečių – austrų kompozitoriaus, fleitos virtuozo Franzo Dopplerio kūrybą.

Ko gero, labiausiai intriguojantis programos kūrinys – Claude Debussy pjesė solo fleitai „Syrinx“. Kūrinio pavadinimas siejamas su nimfos Sairinksės, graikų mitologinio dievo Pano mylimosios, vardu. 1913 m. prancūzų impresionizmo genijaus sukurtas kūrinys – kietas riešutėlis visiems atlikėjams. Beje, pavadinime galima aptikti užuominų ne tik apie nimfas: terminu „syrinx“ vadinamas organas, kurio pagalba čiulbantys paukščiai išgauna melodingiausius garsus.

Smuiko genijaus vakaras

„Genijus... jo garsų grožis, nepaprasta technika, nepriekaištinga frazuotė... viskas taip apjungta, kad atlikėjas giliai paliečia ir jaudina mūsų sielas taip, kaip jo smičius liečia Stradivarijaus stygas.“ Taip užsienio spauda atsiliepia apie unikalų atlikėją, kurį Pažaislio muzikos festivalio klausytojai išgirs sekmadienį Kauno valstybinėje filharmonijoje. Šį vakarą čia koncertuos smuiko legenda Pierre Amoyal iš Prancūzijos, o fortepijonu jam pritars talentingas pianistas Darius Mažintas.

P.Amoyal groja su garsiausiais dirigentais ir orkestrais pačiose prestižiškiausiose pasaulio koncertų salėse. Šiam virtuozui paklūsta vienas geriausių smuikų pasaulyje – Antonio Stradivari „Kochansky“, pagamintas 1717 m.

Instrumentas, kadaise priklausęs Rusijos carui Nikolajui II, 1987 m. su jo mėgstamu automobiliu „Porsche“ buvo pavogtas Italijoje, bet po ketverių metų karabinieriams pavyko per stebuklą aptikti dingusio instrumento pėdsakus ir jis buvo grąžintas teisėtam savininkui.

P.Amoyal – garsiojo litvakų kilmės smuikininko Jaschos Heifetzo mokinys. Su šiuo pedagogu atlikėjui pavyko mokytis net penkerius metus. Toks laiko tarpas pas ypatingu griežtumu ir disciplina garsėjusį pedagogą buvo savotiškas rekordas, bet kartu tai davė neįtikimų vaisių.

Būdamas 22-ejų P.Amoyal debiutavo Europoje, diriguojant serui Georgui Solti, su kuriuo vėliau apkeliavo visas garsiausias Europos sostinių sales. Vėliau jis grojo su tokiomis muzikos pasaulio legendomis kaip Herbertas von Karajanas, S.Ozawa, P.Boulezas, G.Rozhdestvensky, S.Rattle.

Šiandien P.Amoyal – jauniausias muzikantas, tapęs Paryžiaus konservatorijos profesoriumi. Gyvena Šveicarijoje ir dėsto Lozanos konservatorijoje.

Garsiajam smuikininkui talkinsiantis D.Mažintas – vienas ryškiausių jaunosios kartos pianistų, daugelio konkursų laureatas, aktyviai koncertuojantis Lietuvoje ir už jos ribų. Solinius rečitalius pianistas grojo JAV, Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Rusijoje, Švedijoje, Olandijoje ir kt. Be solinės veiklos, D.Mažintas nuolat atlieka kamerinę muziką.

Koncerte dominuos romantizmo dvasia alsuojanti muzika. Klausytojams atlikėjai dovanos nuostabiausius Edwardo Griego, Roberto Schumanno, Fritzo Kreislero, Jules Massenet ir Cesaro Francko kūrinius.


Kas? Koncertas „Jaunieji talentai“.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Birželio 8 d. 18 val.

Kas? Koncertas, skirtas Lietuvos pirmosios muzikos mokyklos įkūrimo 140-osioms metinėms.

Kur? Žemaitijos kolegijos Rietavo fakulteto salėje.

Kada? Birželio 9 d. 16 val.

Kas? Ansamblio „Alla Tre“ koncertas.

Kur? Zyplių dvare.

Kada? Birželio 9 d. 17 val.

Kas? Koncertas „Smuiko legenda“.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Birželio 10 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų