Jaunoji mokslininkė fantastiką pavertė tikrove

Graikų mokslininkė, NASA akademijos tyrėja Eleni Antoniadou – dar tik 31-erių, o jau pelniusi pasaulinį pripažinimą už darbus kuriant alternatyvas donorų organų persodinimui. Viena iš jų – dirbtinė trachėja. Ne mažiau ją išgarsino ir kova prieš nelegalią prekybą organais, klestinčią skurdžiose šalyse. E.Antoniadou tiki, kad jos misija – gelbėti žmones.

Įkvepiantis pavyzdys

E.Antoniadou yra pelniusi gausybę apdovanojimų, jos pasiekimų regeneracinės medicinos srityje sąrašas ne mažiau įspūdingas. 2012 m. jai suteiktas žymiausio NASA mokslininko apdovanojimas, po dvejų metų tapo tarptautinės "Cartier" moterų iniciatyvos laureate už tyrimus bioinžinerijos srityje. 2015 m. buvo paskelbta Didžiosios Britanijos Jaunąja metų verslininke, pateko į BBC sudarytą įtakingiausių moterų šimtuką.

Mokslininkė šiuo metu eina Europos Sveikatos Parlamento prezidentės pareigas, nes jai rūpi, kad tinkama sveikatos priežiūra ir paslaugos būtų prieinamos kiekvienam ES piliečiui. Taip pat ji yra judėjimo prieš nelegalią prekybą organais aktyvistė. Dalyvauja Lotynų Amerikoje organizuojamose savanoriškose medikų misijose, teikiančiose pagalbą nukentėjusiems nuo organais prekiaujančių grupuočių. Šiais metais moteris tapo ir pirmąja graike, kuri turi savo lėlę barbę. Šio populiaraus žaislo gamintojai E.Antoniadou pasirinko kaip įkvepiantį modelį mergaitėms, norėdami paskatinti jas labiau domėtis mokslu.

Daugiausiai laiko ir dėmesio E.Antoniadou skiria moksliniam projektui "Transplantacijos be donorų", yra viena iš jo iniciatorių. Jo tikslas – sukurti pritaikomus, biologiškai suderinamus dirbtinius organus ir audinius. Jau studijų metu ji domėjosi kamieninių ląstelių tyrimais ir jų pritaikymu kuriant implantus. Taip pat dalyvavo kuriant dirbtinę trachėją, kuri buvo sėkmingai persodinta vėžiu sergančiam pacientui. Tai paskatino susidomėti audinių inžinerija.

Visi šie tyrimai atliekami, kad sunkiai sergančių žmonių, laukiančių transplantacijų, eilės sutrumpėtų. Humanistinis aspektas taip pat labai svarbus – dirbtiniai organai ir audiniai suteikia realias galimybes padaryti galą nelegaliai prekybai organais, kuri klesti trečiosiose šalyse. "Tai mane labiausiai motyvuoja. Suprantu, kad norint įveikti nelegalią prekybą nepakanka sugriežtinti įstatymus, bausmes, turime kuo greičiau pasiūlyti alternatyvių sprendimų", – įsitikinusi tyrėja.

Daugiadisciplinis išsilavinimas

Eleni teigia, kad jos sėkmės paslaptis – daugiadisciplinis išsilavinimas ir jam neabejotinai priklauso ateitis. Graikijos Sterea Hellas universitete ji studijavo kompiuterijos mokslą ir biomedicinos informatiką. Studijas tęsė Londone, College universitete, jas baigusi įgijo nanotechnologijų ir regeneracinės medicinos magistro laipsnį. Gavusi prestižinę Fulbraito stipendiją išvyko į JAV, Ilinojaus universitetą, pasirinkusi bioinžinerijos su dirbtinės odos pakraipa doktorantūros programą.

Netrukus jai pasisekė patekti į stažuotę NASA "Ames" kosminių tyrimų akademijoje (buvo išrinkta iš 1,2 tūkst. studentų). Čia ji tyrinėjo atmosferos slėgio poveikį astronautų nervų sistemai. Pasibaigus stažuotei, buvo pakviesta dirbti NASA Nanotechnologijų centre, jos tyrimų objektas – kamieninių ląstelių panaudojimas gydymui bioastronautikoje. Daug vilčių teikia faktas, kad audiniai kosminėje erdvėje auga žymiai greičiau, kadangi joje nėra atmosferos slėgio.

Būdama 25-erių kylanti mokslo žvaigždė kartu su kolegomis įkūrė bendrovę "Transplantacijos be donorų". Joje dirbantys mokslininkai, medikai ir inžinieriai suvieniję jėgas iš pacientų kamieninių ląstelių laboratorijose bando auginti arterijas, odą, nervus, trachėjas, ausis, nosis. Jos skirtos sergantiesiems vėžiu, patyrusiems traumas. "Dar prieš penkerius metus, kai kalbėdavau apie dirbtinių audinių kūrimą, daugelis žmonių būdavo šokiruoti", – prisimena E.Antoniadou.

Tada tai atrodė kažkas iš mokslinės fantastikos srities, o šiandien yra realybė. Jos įsitikinimu, ypač svarbu šviesti visuomenę. Kuo daugiau ji apie tai žinos, tuo didesnės finansinės paramos galima tikėtis iš valstybės, fondų – be jos moksliniai tyrimai šioje srityje nepasieks revoliucinio persilaužimo.

Žavėjosi ir astronautika

Eleni gimė Salonikuose. Šeima ir draugai puikiai prisimena, kad ji nuo pat vaikystės buvo pakvaišusi dėl astronautikos. Maldavo, kad tėvai jai nupirktų sausai šaldyto astronautams skirto maisto, nešiojo marškinėlius su NASA logotipu ir skaitė knygas apie šią organizaciją. Svajonė neišblėso metams bėgant, o tik stiprėjo. 22-ejų mergina išlaikė piloto ir parašiutizmo licencijas. Jai pasisekė patekti į NASA, tačiau kol kas ten dirba kaip mokslininkė.

Ji vis dar tikisi ateityje tapti astronaute, pakilti į kosmosą ir ten atlikti mokslinius tyrimus. "Suprantu, kad šansų turiu labai nedaug, todėl mano dėmesio centre yra mokslinis darbas. Nors nežinau, kas manęs laukia, esu tikra, kad didžiulis noras kartais daro stebuklus ir nugali nepalankias aplinkybes, – aiškina Eleni. – Mano gyvenime buvo momentų, kai kliūtys atrodė pernelyg didelės, kad jas įveikčiau. Trūko finansavimo, buvau diskriminuojama dėl to, kad esu moteris."

Talentinga mokslininkė tęsia visuomet tikėjusi, kad kai turi tikslą ir judi jo link, tegu ir mažais žingsniukais, jis tampa lengviau pasiekiamas. Labai svarbu būti smalsiam, norėti mokytis, surasti objektą ar sritį, kuri tave domina ir stengtis sužinoti kiek įmanoma daugiau. Dar reikia turėti daug drąsos, ir kartais tai tampa tikru iššūkiu. Tačiau tokiais atvejais reikėtų sau pasakyti, kad pralaimėsi tik tada, jeigu nustosi bandyti, dalijasi patirtimi ir mintimis E.Antoniadou.

Ji didžiuojasi, kad gimė Graikijoje, šalyje, kurioje filosofija, menas, politika ir literatūra klestėjo nuo seniausių laikų ir tapo modernaus mokslo pagrindu. Filosofija Eleni kelyje į pažinimą suvaidino ypač svarbų vaidmenį. Kaip ir astronomija, kuria susižavėjo sulaukusi 15-os, ji vedė mokslininkės keliu. Kartu motyvavo siekti svajonės tapti astronaute, palaikė troškimą peržengti mūsų nuostabios planetos Žemės ribas ir pėdomis paliesti kitus dangaus kūnus.

Esame sutelkę dėmesį į galios ir turto kaupimą, o humanizmas ir atjauta yra pamiršti.

Neabejinga svetimam skausmui

Moteris pasakoja, kad ją visada jaudino žmonių skausmas ir kančios, o dirbdama medicinos mokslo srityje ji gali prisidėti prie jų sumažinimo. Tereikia mokslinius atradimus pritaikyti terapijoms, gydymo metodams, kurie būtų prieinami pacientams. Jau nuo pat studijų pradžios jautė aistrą inovatyvioms technologijoms ir projektams, kurie gali pakeisti visų mūsų gyvenimus – tokiems kaip telechirurgija, robotinė medicina, smegenų ir kompiuterio sąsajos programa.

Šiomis naujovėmis Eleni domėjosi dar iki tol, kol pasinėrė į nanotechnolgiją, bioinžineriją ir regeneracinę mediciną. Kai pamatė, jog šios medicinos sritys gali padėti daugeliui sunkių ligonių, apėmė dar didesnis azartas. Juolab kad dirbdama ligoninėse paskutiniuose studijų kursuose įsitikino, jog protezavimo galimybės yra labai ribotos. Jai norėjosi prisidėti prie to, kad pacientai galėtų gauti geresnę pagalbą. Ypač didelį įspūdį mokslininkei padarė dirbtinės trachėjos persodinimas.

"Dalyvavau mokslininkų ir gydytojų grupėje, kuri vykdė šį eksperimentinį projektą. Jaučiausi tiesiog priblokšta, kai laboratorijoje sukurtas organas buvo sėkmingai implantuotas ir jį paciento organizmas priėmė. Tai buvo įrodymas, kad audinių inžinerija gali būti pritaikyta klinikinėje praktikoje. Netrukus su keliais bendraminčiais gydytojais ir mokslininkais įsteigėme startuolį, kuriantį dirbtinius audinius ir organus", – prisimena viena geriausių jaunųjų pasaulio mokslininkių.

Laukė daug iššūkių – reikėjo pasirūpinti saugiu ir stabiliu finansavimu, suburti multidisciplininių specialistų komandą, organizuoti darbą taip, kad visi 25 jos nariai galėtų darniai dirbti vienu metu, vykdyti eksperimentus. E.Antoniadou yra sukūrusi keletą bioreaktorių, audinių inžinerijai reikalingų įrankių, pirmąjį pasaulio amniotinių kamieninių ląstelių banką, dalyvavo eksperimentiniuose biologinių nanovamzdelių, naudojamų taikinių terapijoje, kuri skirta vėžiui gydyti.

Misijose įgyta patirtis

Sunkiausiais momentais, kai ne viskas klostosi taip, kaip tikėtasi, kai iškyla kliūčių ar problemų, Eleni visada mintimis sugrįžta į misijas Peru, Ugandoje ir Kosta Rikoje. Prisimena juodosios donorinių organų rinkos aukas, kurioms bandė suteikti pagalbą. Tarp jų buvo ir nemažai vaikų, kurių bejėgiškumu vaikydamiesi pelno pasinaudojo nusikaltėliai. Dažniausiai išimami inkstai, išpjaunama dalis odos. Sužalojimų pasekmes daugelis, net jei ir išgyvena, jaus visą likusį gyvenimą.

Sukrečiantis žiaurumas ir nekaltų žmonių tragedijos, kurių liudininke tapo, pakeitė požiūrį, privertė perkainoti vertybes. "Daugelio šiandien visuomenę destruktyviai veikiančių reiškinių – tokių kaip terorizmas, moralinis nuosmukis, socialinė nelygybė, aplinkos tarša šaknys glūdi mūsų savanaudiškume, susireikšminime, nuostatoje, kad mes visatoje užimame privilegijuotą poziciją. Esame sutelkę dėmesį į galios ir turto kaupimą, o humanizmas ir atjauta yra pamiršti", – svarsto Eleni.

Ji visuomet pabrėžia, kad nėra pasinėrusi vien į mokslą, laisvalaikiu stengiasi skaityti filosofinę ir grožinę literatūrą, kuri "detoksikuoja" nuo sausų mokslinių straipsnių ir knygų. Be to, tai padeda gerinti kritinį mąstymą. Iš tiesų viena geriausių pasaulio jaunųjų mokslininkių paneigia ne vieną stereotipą, susijusį su šia profesija. Nesėdi laboratorijoje per dienų dienas, mėgsta tinklinį, plaukioti, nardyti, šokinėti parašiutu, dalyvauja bėgimo maratonuose, lanko tekvondo treniruotes.

Eleni moka džiaugtis gyvenimu, paprastais dalykais, kiekvieną rytą vos pabudusi praveria langą, giliai įkvepia ir pasižiūri į dangų. Kai nori atsipalaiduoti, keliauja prie jūros, susitinka su šeima, mylimais žmonėmis, klausosi muzikos. Atostogauti jai labiausiai patinka Graikijos salose, skaniausias graikiškas maistas, ypač pagamintas mamos. Gyvena JAV, tačiau svajoja sugrįžti į gimtinę, stengiasi į savo projektus įtraukti graikų mokslininkus, kad bent taip palaikytų gaudesnį ryšį su gimtąja šalimi. Apie šeimos kūrimą tikina kol kas negalvojanti, tačiau žurnalistams yra sakiusi, kad planuoja įsivaikinti.


E.Antoniadou patarimai jauniems žmonėms

* Nežinote, ką veikti gyvenime? Apsiginkluokite žiniomis, būkite drąsūs, išsiugdykite gebėjimą prisitaikyti, būkite aplinkoje, kuri jus skatintų nuolatos tobulėti, rizikuokite.

* Neužmirškite, kad žmogus, kuris pirmasis bando galva pramušti sieną, visuomet jaučia didesnį skausmą.

* Naudokite savo smegenų ląsteles pozityviems dalykams, siekite pozityvių pokyčių.

* Svajokite ir siekite savo vizijų.

* Tikėkite savimi net tada, kai niekas jumis nebetiki.

* Tampate pralaimėtoju tik tada, kai nustojate bandyti.

* Mūsų širdis – labai jautri ekosistema. Puoselėkite ją.

* Kai susiduriate su ypatingais sunkumais, jaučiate, kad švytuoklė svyruoja nuo abejonių savimi iki visiško nusivylimo, kai, regis, visi stengiasi jums įrodyti, kad klystate, kad visas pasaulis susimokė prieš jus, stenkitės atitrūkti nuo situacijos, kurioje atsidūrėte ir labai įdėmiai įsiklausykite į savo mintis.

* Gyvenkite nuolatinėje persikrovimo būsenoje, tai yra būkite pasirengę keistis pasikeitus aplinkybėms ar poreikiams, nesileiskite užliūliuojami sėkmės ar nesėkmių.


Apie save

* Mano gyvenime buvo skausmo, nusivylimo ir nesėkmių. Bet aš perrašiau tą scenarijų ir neleidau sau jaustis pasimetusia, būti aplinkybių auka.

* Pasaulyje, kurio varomoji jėga yra inovacijos, turime reformuoti švietimo sistemą taip, kad ji mokytų vaikus ne ką galvoti, o kaip. Tik mąstytojų, turinčių tvirtą moralinį kompasą karta, išugdys žmones, neabejingus socialinei gerovei.

* Man svarbu būti ne sėkmingai, o naudingai. Tam, kad galėčiau tai padaryti, turiu stengtis nuolatos tobulėti kaip asmenybė ir įgyti kuo daugiau įvairių patirčių.

* Jokia už Žemės ribų esanti civilizacija neateis mūsų gelbėti nuo mūsų pačių, mus išgelbės tik humaniškumas, atjauta ir kilnumas.

* Gyvenimas neatsitiktinai mums suteikia galimybę padaryti pertrauką tarp pakilimų ir nuopuolių, jos reikalingos tam, kad galėtume iš naujo įvertinti, kur esame, peržiūrėti prioritetus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

akivaizdu

akivaizdu portretas
anonimas- piktas ligonis.

o

o portretas
Anonimas visai kvailas

Anonimas

Anonimas portretas
Būtų ji vyru- ir niekas apie ją nerašytų, ir nešlovintų. O dabar papuola į grynai feministinį kvailą straipsnį, o mes čia turim skaityti tuos paistalus...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių