JAV streikuojant scenaristams prie studijų vyko piketai

Los Andžele ir Niujorke antradienį prie studijų vyko piketai, tūkstančiams scenaristų streikuojant dėl atlyginimų ir darbo sąlygų srautinio siuntimo laikais.

Pirmą kartą per 15 metų streikuojant 11 tūkst. profesinės sąjungos narių, pirmosiomis aukomis turėtų tapti tokių žvaigždžių kaip Jimmy Kimmelas (Džimis Kimelas), Sethas Meyersas (Setas Mejersas) ir Stephenas Colbertas (Stivenas Kolberas) vedami vėlyvo vakaro šou.

„Scenaristams mokama nepakankamai, – prie srautinio siuntimo milžinės „Netflix“ studijos Los Andžele sakė Louisas Jonesas (Luisas Džonsas). – Scenaristai dirba ilgas valandas, be to, nematau daug honorarų už televizijos kartojamas serijas.“

Streikas, galintis paveikti televizijos serialus ir filmus, kuriuos ketinama rodyti šiais metais, pradėtas žlugus Amerikos scenaristų gildijos (WGA) ir studijų Kino ir televizijos prodiuserių sąjungos (AMPTP) deryboms.

WGA vėlai pirmadienį nurodė, kad studijų atsakas į jos pasiūlymus buvo „nepakankamas, atsižvelgiant į scenaristų išgyvenamą egzistencinę krizę“.

„Reikalavimai nėra neprotingi“

Praėjusį kartą Holivudo scenaristai streikavo 2007 metais, Jų streikas truko 100 dienų ir Los Andželo pramogų ekonomikai atsiėjo maždaug 2 mlrd. dolerių (1,8 mlrd. eurų).

Šį kartą scenaristai reikalauja didesnio atlyginimo, minimalių darbo pastovumo garantijų ir didesnės srautinio siuntimo generuojamo pelno dalies, bet studijos sako, kad dėl ekonominio spaudimo privalo mažinti kaštus.

„Šiuo metu diskutuojama apie tai, kad srautinis siuntimas visiškai pakeitė medijų kraštovaizdį“, – Niujorke naujienų agentūrai AFP sakė apdovanojimą „Emmy“ pelnęs scenaristas Danny Strongas (Danis Strongas).

Mes esame turinio, kurį žmonės mėgsta ir... iš kurio pelnosi mūsų darbdaviai, pamatas.

„Liko mažiau platinimo rinkų, jas kontroliuoja mažiau žmonių, tad praradome didesnę savo pajamų dalį. Scenaristai sukuria viską, ką matote“, – sakė D. Strongas, rašęs scenarijų televizijos „Hulu“ serialui „Dopesick“ ir jį režisavęs.

„Mes esame turinio, kurį žmonės mėgsta ir... iš kurio pelnosi mūsų darbdaviai, pamatas“, – pridūrė jis.

Vėlyvo vakaro laidų vedėjai S. Colbertas ir Jimmy Fallonas (Džimis Falonas), kurie abu priklauso WGA, parėmė scenaristus. S. Colbertas sakė, kad jų reikalavimai nėra neprotingi.

J. Fallonas per pirmadienį įvykusį Kostiumų instituto pokylį „Met Gala“ Niujorke AFP sakė: „Remiu savo scenaristus; tai paveiks daug mūsų darbuotojų, bet jie turi gauti teisingą dalį.“

Televizijos serialo „Abbot Elementary“ kūrėja ir žvaigždė Quinta Brunson (Kvinta Branson) taip pats sakė visiškai remianti savo kolegas gildijoje.

„Niekas nenori šio streiko... Tikiuosi, kad galime ištaisyti [padėtį], kad ir ką tai reikštų“, – pridūrė ji.

Nesutarimai

Scenaristai sako, kad tampa nebeįmanoma užsidirbti pragyvenimui, nes augant infliacijai atlyginimai nedidėjo ar net sumažėjo, nors darbdaviai gauna pelną ir didina vadovų algas.

Šiuo metu daugiau nei bet kada scenaristų dirba už WGA leidžiamą minimalų atlyginimą.

Didelius nesutarimus per derybas kėlė stiprėjanti tendencija televizijos serialams samdyti mažiau scenaristų ir trumpesniam laikui.

Pirmadienį deryboms žlugus, WGA apkaltino studijas siekiant sukurti tokią padėtį, kad scenarijų rašymas taptų vien tik laisvai samdomų darbuotojų profesija.

WGA reikalavimai, kad studijos samdytų tam tikrą grupę scenaristų tam tikram laikotarpiui, nesvarbu, ar to reikia, ar ne, yra pagrindiniai nesutarimus keliantys klausimai, sako AMPTP.

Kitas svarstomas klausimas yra formulės, pagal kurią skaičiuojamas atlygis scenaristams už srautinio siuntimo šou, panaikinimas. Šios laidos tokiose platformose kaip „Netflix“ dažnai lieka daug metų po sukūrimo.

Dešimtmečius scenaristams būdavo mokami honorarai už kiekvieną pakartotinį jų medžiagos panaudojimą, pavyzdžiui kartojimą per televiziją ar DVD pardavimą.

Srautinio siuntimo platformų atveju scenaristai paprasčiausiai gauna fiksuotą metinę išmoką, net jei jų darbai išpopuliarėja taip kaip „Bridgerton“ ar „Stranger Things“, srautinio siuntimo platformoje žiūrimi šimtus milijonų kartų visame pasaulyje.

WGA taip pat nori spręsti dirbtinio intelekto būsimo poveikio scenarijų rašymui klausimą.

Platesnės pasekmės?

Studijos atkreipia dėmesį, kad bendrai scenaristams išmokėti honorarai 2021 metais pasiekė rekordinę 494 mln. dolerių (450 mln. eurų) ribą, pirmiausia dėl to, kad srautinio siuntimo turinio bumas nulėmė ir scenaristų darbo vietų bumą.

Studijos taip pat ginčija teiginius, kad jos neteisingai skundžiasi ekonominiais sunkumais.

Po švaistūniškų pastarųjų metų, kai konkuruojančios srautinio siuntimo platformos bet kokia kaina stengėsi privilioti kuo daugiau abonentų, bosai spaudžiami mažinti išlaidas ir uždirbti pelno.

„Ar galvojate, kad „Disney“ 7 tūkst. žmonių atleistų dėl malonumo?“ – sakė vienas šaltinis, informuotas apie AMPTP poziciją.

Streikas galėtų turėti platesnių pasekmių ir pramogų industrija to baiminasi.

Kelios kitos Holivudo profesinės sąjungos reiškė solidarumą su scenaristais. Tarp šių sąjungų yra aktorių SAG-AFTRA ir Amerikos režisierių gildija (DGA), šią vasarą taip pat planuojančios savo derybas su studijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių