Pereiti į pagrindinį turinį

Jie tiesiog negali dingti kosmoso platybėse!

2009-05-08 09:00
Nauja: fantastinių filmų apie kosmoso užkariavimą mėgėjai sulaukė premjeros – juostos "Žvaigždžių kelias 11"
Nauja: fantastinių filmų apie kosmoso užkariavimą mėgėjai sulaukė premjeros – juostos "Žvaigždžių kelias 11"

Amerikos fantastinio kino erdves seniai raižo begalė kosminių projektų, kurie, kaip ir realūs Žemės palydovai, yra skirtingų dydžių ir konfigūracijų.

Populiarumas neblėsta

Be pavienių eksperimentinių modelių, čia neretai galima sutikti ir daugkartinio naudojimo erdvėlaivių. Jų išoriniai techniniai duomenys kartais pakeičiami, o astronautų komandos atnaujinamos nuolat, bet esmė lieka nepakitusi. Užtat tokie kino projektai sulaukia milžiniško tokio pobūdžio meno gerbėjų dėmesio ir kartais net kultinio kūrinio statuso.

Kaip tik tokie yra du bene garsiausi JAV kine kosminių epopėjų pavyzdžiai, konkuruojantys tarpusavyje jau daugiau nei tris dešimtmečius. Tai "Žvaigždžių karai" ir "Žvaigždžių kelias".

Pirmasis šių "ilgai grojančių" projektų yra režisieriaus George'o Lucaso fantazijos vaisius. Antrasis gimė dešimtmečiu anksčiau amerikiečių televizijoje, bet didžiojo ekrano serialu tapo jau po "Žvaigždžių karų" triumfo.

Pirmasis "Žvaigždžių karų" filmas, pasirodęs 1977 m., iš karto tapo klasika. Septyniais "Oskarais" apdovanotas kosminis reginys patiko visiems. Vaikus sužavėjo pasaka apie princesę Lėją, bebaimį jos gelbėtoją Liuką Skaivokerį ir jo ištikimus draugus. Jaunimui patiko fantastiniai triukai, simpatiški robotai ir dinamiškas veiksmas. O suaugusiesiems – viskas kartu, juk suaugę taip pat yra vaikai, tik dideli.

Pavadinimų pinklės

Liko nesuprantama tik viena aplinkybė – kodėl titruose buvo parašyta, kad tai "Ketvirtasis epizodas". Antras šios serijos filmas "Imperija kontratakuoja" (1980 m.) atitinkamai buvo vadinamas penktuoju epizodu, trečias – "Džedajų sugrįžimas" (1983 m.) – šeštu, o po labai ilgos pertraukos pasirodęs filmas "Pavojaus šešėlis" (1999 m.) pavadintas pirmu epizodu. Suprask, po 22 metų fantastišką pelną gavusi kosminė epopėja tik prasideda. Dabar logiška laukti dar dviejų epizodų, kurie su senomis serijomis susijungtų į vientisą grandinę.

Sumanymas, žinoma, grandiozinis. Nepagalvota tik apie vieną dalyką – kine technologijos tobulėja tikrai fantastiniais greičiais, ir tai, kas glumino vaizduotę prieš tris dešimtmečius ir atrodė kaip stulbinamas išradimas, dabar kartais tik kelia juoką. Todėl trys pirmieji (ne pagal sukūrimo laiką, o pagal epizodų numeraciją) "Žvaigždžių karų" filmai įdomūs tik tiems, kurie seka ne patį epopėjos siužetą, o tik mėgaujasi moderniausiais kompiuterinės technikos efektais.

"Žvaigždžių kelio" epopėjoje nėra tokių keistenybių. Šio serialo siužetas modernėjo nuosekliai ir pamažu, o personažai seno natūraliai. Ilgiausiai šiame projekte darbavosi aktoriai Leonardas Nimoy (jis poną Spoką vaidino visose 80 TV serijų ir šešiuose kino versijos filmuose. Tik viena pozicija jam nusileidžia kapitoną Džeimsą Kerką suvaidinęs aktorius Williamas Shatneris. Abu juos septintame filme "Žvaigždžių kelias. Kartos" (1994 m.) pakeitė nauji astronautai – kapitonas Žanas Liukas Pikaras (aktorius Patrickas Stewartas) ir vyresnysis jo padėjėjas Viljamas Raikeris (aktorius Jonathanas Frakesas). Nepasikeitęs liko tik žvaigždėlaivio "Enterprise" pavadinimas.

Turinys naujas, stilistika sena

Nuo vienuolikto filmo padarytas dar vienas ryškus posūkis – pakeista visa komanda. Prie projekto vairo stojo režisierius J.J.Abramsas, kuris garsenybe televizijos pasaulyje tapo po labai populiaraus serialo "Dingę". Nors naujas seno projekto reanimatorius iš pradžių neslėpė, kad anksčiau "Žvaigždžių kelio" epopėjos peripetijomis nesidomėjo, jam pavyko visiškai atnaujintą turinį suderinti su tradicine stilistika.

Prisiekę fantastikos mėgėjai (jie Amerikoje vadinami "trekeriais" nuo angliško žodžio "trek" – kelias, žygis) turi būti patenkinti. Jokios revoliucijos nebuvo: išsaugotas ne tik laivo pavadinimas, bet ir visi per tiek metų įprasti atributai, pradedant senamadiška astronautų apranga ir baigiant ištikimo žiūrovo širdžiai mielais atributais.

Šią principinę seno naujo kino serialo metamorfozę autoriai pagrindė įdomiu scenarijaus posūkiu: senąjį Spoką (šiame epizode vėl ryškiai blykstelėjo 78 metų L.Nimoy) ir piktadarį Neroną pasiglemžė juoda kosminė skylė ir nubloškė juos į praeitį. Dabar Džeimsas Kerkas dar tik stoja į Kosminio laivyno akademiją, kur didžiausiu jo priešininku tampa jaunasis Spokas. Šie amžini antagonistai netrukus bus priverčiami darbuotis petis petin. Kai iš Vulkano planetos Žemę pasiekia pavojaus signalai ir maldavimai padėti, į kosmosą susiruošia laivo "Enterprise" komanda.

Amerikoje, kur "Žvaigždžių kelio" peripetijas per daugiau nei keturis dešimtmečius stebėjo mažiausiai dvi žiūrovų kartos, susitikimo su pamėgtais herojais, žinoma, laukia daugybė žmonių. O kaip bus Lietuvoje, kur kino teatruose nebuvo parodyta nė viena iš dešimties ankstesnių epopėjos serijų?


"Žvaigždžių kelias 11" ("Star Trek XI") ***

Fantastinė nuotykių drama. JAV, 2009 m. Rež. J.J.Abramsas. Vaidina Chrisas Pine’as, Zachary Quinto, L.Nimoy, Ericas Bana, Bruce’as Greenwoodas.

veiksmas 2
humoras 1
įtampa 2
erotika 0
siaubas 1

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų