Pereiti į pagrindinį turinį

Jubiliejaus palytėtas folkloro grynuolis

2013-05-08 18:50
Jubiliejaus palytėtas folkloro grynuolis
Jubiliejaus palytėtas folkloro grynuolis / Tomo Raginos nuotr.

Būtų keista, jei žinomas ne tik Lietuvoje folkloro ansamblis „Kupolė“ savo gimtadienį švęstų ne pavasarį. Juk būtent tokiu metu atgimsta žemė, žolynai, laukinės gėlės, kurie vėliau darniai suskamba Rasų kupolėse. Taip darniai, kaip jau 30 metų skamba „Kupolės“ – mūsų liaudies kultūros šaknų puoselėtojos dainos.

Kai susirinkusieji Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos salėje nekantriai laukė pasirodant jau tris dešimtmečius dainuojančios tituluotos jubiliatės, „Kupolė“ ir vėl pateikė staigmeną – jos nariai, pamažu sruvendami į salę, sulig kiekvienu nariu, įžengusiu į salę, stiprino dainingą gaudesį, kuris galop virto per kūną šiurpuliukus varinėjančiais galingais balsų sąskambiais ir katučių audra. Pastarąja stebėtis nereikia, nes pasveikinti „Kupolės“ atvyko daugybė jos buvusių narių, suvažiavusių čionai net ir iš svečių šalių, su mažyliais ant rankų ar vedini savo atžalomis.

„Ar jūs kupoliukai?“ – paklausiau vienoje salės vietoje sėdinčių berniukų ir mergaičių. „Ne, mes serbentukai“, – pasigirdo darnus atsakymas. Kaip žinia, serbentukai – tai garsaus Domeikavos gimnazijos moksleivių folkloro ansamblis „Serbentėlė“, kuriam vadovauja 28 metus „Kupolėje“ dainuojanti Daiva Bradauskienė. Tad „Serbentėlė“, pelniusi aukščiausią saviveiklos kolektyvams Lietuvoje skiriamą apdovanojimą „Aukso paukštę“ – puiki „Kupolės“ pamaina. Juolab kad šio kolektyvo krikštatėvis – būtent Antanas Bernatonis, prieš 30 metų stojęs prie „Kupolės“ lopšio.

Vieni jauniausių „Kupolės“ dalyvių – Ana Luisa Monse, Paulius Kovalenka, Vilius Marma, Tautvydas Bradauskas ir kiti. Žodžiu, „Kupolė“ visada turėjo kuo užpildyti kolektyve atsiradusią spragą.

"Ir taip buvo visus 30 metų. Suskaičiavau, kad per prabėgusius dešimtmečius koncertavome 1 547 kartus, t.y. maždaug po pusšimtį kartų per metus. Esame surinkę apie 14,5 tūkst. įvairių tautosakos žanrų kūrinių, šokių ir liaudies dainų, išleidę penkias kompaktines plokšteles ir penkias garsajuostes, o 2003 m. pelnėme Aukso paukštę, – vardijo A.Bernatonis.

Tris dešimtmečius „Kupolei“ vadovaujantis A.Bernatonis siūlė prisiminti ir ansamblio pirmtakus: sovietmečiu tai buvo Veterinarijos akademijos kraštotyrininkai, vadovaujami docentų Remigijos Bukaveckienės ir Jono Čepulio. Pastarasis dar ir po 20 metų ateidavo į „Kupolę“ padainuoti.

Kupoliečiai seniai užmezgė artimus ryšius su Kauno kunigų seminarijos bažnyčia, kurioje galima išgirsti šį ansamblį giedant senąsias „kantičkines“ giesmes, nes daugybė bažnytinių ir liaudies švenčių yra glaudžiai tarpusavyje susipynusios. Giedojo „Kupolė“ šioje bažnyčioje ir savo jubiliejinio gimtadienio proga. Beje, po šv.Mišių tikintieji plūstelėjo į koplyčią, kur talentingas „Kupolės“ vadovas kolektyvo jubiliejaus proga atskleidė dar vieną savo talentą – surengė savo tapybos darbų parodą, kurios pagrindinė gaida – žmogaus ryšys su gamta.

Norintieji pasiklausyti „Kupolės“ giedojimų gegužę, turėtų Sekminių dieną, gegužės 19-ąją, užsukti į Balbieriško bažnyčią pagerbti Švč.Mariją ir atgimstančius žolynus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų