Pereiti į pagrindinį turinį

Kalėdinė istorija su kafkiškais motyvais

2016-10-24 14:48

Ekranuose pasirodo drama "Karalių pamaina", patvirtinanti gerą tendenciją – po gausaus prastų komedijų derliaus į lietuvių kiną grįžta rimtis ir prasmė.

Kadras iš filmo "Karalių pamaina"
Kadras iš filmo "Karalių pamaina" / Filmo kūrėjų nuotr.

Komedijų burbulas bliūkšta

Prieš trejetą metų paskelbtas lietuviškų kino komedijų maratonas pastebimai artėja prie logiško finišo. Kino filmų kiekybės rekordus tikrai viršijome, finansiniais rezultatais prodiuseriai kurį laiką buvo patenkinti, spauda trimitavo apie daug pinigų uždirbantį niekalą, bet naujos meninės kokybės iš šio didelio triukšmo neatsirado.

Gal dabartinį lietuviškų komedijų bumą galima lengvai paaiškinti tuo, kad pernelyg ilgai lietuvių kinas asociacijavosi su rimtais filmais. Bet masiškas dabartinių lietuviškų komedijų vajus akivaizdžiai rodo, kad vien noro pasinaudoti situacija ir pelnytis lengvų pinigų nebeužtenka.

Kai esi nuolat maitinamas vienos rūšies patiekalais, neišvengiamas skrandžio sutrikimas. Jei iš pradžių pakako vien elementaraus patriotizmo ("rinkis prekę lietuvišką!"), kad lietuviška komedija prisiviliotų daug žiūrovų, tai dabar (kai tuos filmus galima tarpusavyje palyginti) formuojasi atrankos kriterijai ir net atmetimo reakcija. Kas dabar beprisimena "Šventą karvę" ar "Patriotus", nors pastarieji ekranuose (trumpai!) pasirodė šių metų sausio pabaigoje. Įdomu, kaip bus įvertinta prieš Kalėdas pasirodysianti lietuviška "12 kėdžių" versija? Autoriai žada, kad "daugelyje pasaulio šalių ekranizuotos istorijos lietuviška versija atgims naujai".

Ateities kino kontūrai

Bet pastebimas ir kitokio lietuviško kino pagausėjimas. Sėkmingai startavo režisieriaus Kristijono Vildžiūno drama "Senekos diena", kurios veiksmas rutuliojasi Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo išvakarėse ir mūsų dienomis. Tai pirmas Lietuvos, Latvijos ir Estijos kinematografininkų bendros gamybos filmas, pagaliau suvienijęs trijų Baltijos valstybių pajėgas bendriems projektams realizuoti.

Netrukus startuosiančioje "Scanoramoje" bus pristatyta "Naujojo Baltijos kino" konkursinė programa, kuri, anot festivalio vadovės Gražinos Arlickaitės, "tapo svarbia baltiškojo kino dimensija europinėje festivalio panoramoje, nes brėžia ateities kontūrą ir pristato tuos, nuo kurių priklausys Baltijos kino ateitis".

Nauja pamaina

Jau galime pasidžiaugti ne tik rimtais pavieniais lietuviškais filmais, bet ir tuo, kad vis brandesniais kūriniais savo talentą patvirtina senjorų kartą keičiantys jaunesnieji, prie kurių, be brolių Vildžiūnų, galima priskirti vaidybiniais filmais šalyje bei už jos ribų gerai užsirekomendavusius Giedrę Beinoriūtę ("Balkonas"), Tomą Donelą ("Atsisveikinimas"), Igną Jonyną ("Lošėjas"). Į šią gretą stoja dabar ekranuose pasirodanti kamerinė drama "Karalių pamaina". Tai jau trečias (po satyrinės komedijos "Diringas" ir kelio filmo "Artimos šviesos") režisieriaus Igno Miškinio pilnametražis filmas, pavasarį apdovanotas dviem Sidabrinėmis gervėmis: prizus gavo aktorius Vidas Petkevičius už antro plano vaidmenį ir latvių kompozitorius Edgars Rubenis už filmo garso takelį.

Pareiga ar žmoniškumas?

Pagrindinis "Karalių pamainos" herojus panašus į Franzo Kafkos dramos "Kriptos sargas" veikėją ir į "Procese" aprašyto Įstatymo vartų sargybinį, o pati filmo istorija primena kafkiško absurdo siužetą. Jaunas policininkas Kastytis (jį suvaidino Vainius Sodeika) nuošalioje priemiesčio klinikoje Kalėdų išvakarėse paskirtas saugoti komos ištiktą Antrojo pasaulinio karo nusikaltimais įtariamą ligonį.

Budėjimo pamaina seniai baigėsi, tačiau niekas neatvyksta vaikino pakeisti. Nors situacija neaiški, jaunasis pareigūnas nesitraukia nuo įtariamojo palatos. Tai pirmoji rimta vaikino misija. Atsakingą užduotį jis gavo iš paties komisaro, todėl yra pasiryžęs nepalikti savo posto, kol negaus naujo įsakymo. O jo belaukiant teks ieškoti atsakymo į svarbų klausimą: kas svarbiau – pareiga ar žmogiškumas?


"Karalių pamaina" ****

Drama. Lietuva, 2016 m. Rež. I.Miškinis. Vaidina V.Sodeika, V. Petkevičius, Dainius Gavenonis, Aistė Diržiūtė.

veiksmas 2

humoras 1

įtampa 2

erotika 0

siaubas 2

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų