Pereiti į pagrindinį turinį

Iš kapinių – atgal į gyvenimą

2008-11-28 09:00
Iš kapinių – atgal į gyvenimą
Iš kapinių – atgal į gyvenimą / Dmitrijaus Matvejevo nuotr. Draugystė: nelaimės, netektys, vienatvė suartina moteris. Bet ar lengva joms prisipažinti, kad liūdesys praeina?

Valstybinio jaunimo teatro premjera šiek tiek stebina pavadinimu – "Kapinių klubas".

Teatro meno vadovo, aktoriaus ir režisieriaus Algirdo Latėno statomo spektaklio siužetas – nei apie laidojimo paslaugų verslą, nei apie kokią slaptą kapinėse ritualus atliekančią sektą. Čia išvysite tris vienišas moteris, per trumpą laiką palaidojusias savo sutuoktinius. Tačiau "Kapinių klubo" kūrėjai tikina, jog liūdna nebus.

Istorija apie trijų našlių draugystę – skaudi tema po tragikomedijos kauke ar paprastas žvilgsnis į kasdienius moterų išgyvenimus? Kiekvienas, į šį klausimą, tikriausiai, galėtų atsakyti tik įvertinęs savo patirtį. Žadama, kad spektaklyje bus ir juoko, ir ašarų – visai kaip gyvenime. Juk vyrus palaidojusios moterys ir toliau gyvena, nors su netektimi susitaiko skirtingai. Viena draugių tradiciją, kartą per mėnesį kartu lankyti vyrų kapus, vertina kaip savo gyvenimo įprasminimą, jai tai – laimės ir pagarbos mirusiajam simbolis. Kita priešingai – norėtų džiaugtis gyvenimu, o kapų lankymas jai – tik pareiga, formalumas. Ji nepamiršta, jog dar turi šansų rasti kitą vyrą, dėl to labai rūpinasi savo išvaizda. O trečioji moteriškė tokį vyrą jau sutiko, ir ne kur kitur, o kapinėse, lankantį mirusios žmonos kapą.

Trise dažnai gerdamos arbatą ir jungiamos vienatvės jausmo moterys vis dėlto nepatikliai žiūri viena į kitą: o kaip kitoms atrodys jų požiūris į mirusiųjų kapų lankymo tradiciją? Kaip bičiulės reaguos į naujai užmegztą romaną?

 


Apie pjesę

Rašytojas Ivanas Menchellis labiau žinomas kaip Holivudo kino scenarijų, nei teatro pjesių autorius. "Kapinių klubas" (angl. – "Cemetery club") – vienas labiausiai žinomų amerikiečių autoriaus kūrinių. Nuo 1993 m., kai pasirodė to paties pavadinimo kino filmas, pjesė statoma įvairiuose pasaulio teatruose. Filmo žanras – komedija. Joje trys penkiasdešimtmetės našlės, kartą per metus susitinkančios kapinėse, kalbasi apie savo gyvenimo perspektyvas.

Aktuali tema

Našlių tema Lietuvos teatruose kalbama vis dažniau. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre rodomi spektakliai "Našlės" (rež. Sigitas Račkys), "Juodoji našlė (Laisvės kaina)" (rež. Yana Ross); Kauno valstybiniame dramos teatre – "Svečiuose pas pulkininko našlę" (rež. Danutė Jurkonytė"), našlystės tema ryški spektaklyje "Ruzvelto aikštė" (rež. Gintaras Varnas); Kauno valstybiniame muzikiniame teatre – "Linksmoji našlė" (rež. Gintas Žilys, dirigentas Julius Geniušas) ir kt.

Spektaklio kūrėjai

Pjesės autorius – I.Menchellis.
Režisierius – A.Latėnas.
Scenografas – Gintaras Makarevičius.
Kostiumų dailininkė – Sandra Straukaitė.
Kompozitorius – Faustas Latėnas.
Choreografas – Jurijus Smoriginas.

Vaidina: Elvyra Piškinaitė, Nijolė Narmontaitė, Eglė Gabrėnaitė, Vytautas Taukinaitis, Kristina Andrejauskaitė.

Informacija

Vieta: Valstybinis jaunimo teatras, Arklių g. 5, Vilnius.
Laikas: lapkričio 29, 30 d. 18 val.
Kaina: 30, 45, 50 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų