Pereiti į pagrindinį turinį

Kauną drebins folkloro festivalis "Suklegos" (programa)

2010-09-23 10:02
Kauną drebins folkloro festivalis "Suklegos" (programa)
Kauną drebins folkloro festivalis "Suklegos" (programa) / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Jau rytoj visi – ir tautinę muziką mėgstantieji, ir dar per menkai ją pažįstantieji – laukiami tarptautiniame tradicinio ir šiuolaikinio folkloro festivalyje "Suklegos".

Renginiai vėl nemokami

Vienuoliktą kartą vykstantis renginys šiemet pritraukė daugiau kaip 60 atlikėjų iš Lietuvos, Baltarusijos, Lenkijos ir Estijos. Pasak vieno renginio organizatorių Artūro Sinkevičiaus, festivalis kiekvienais metais sutraukia galybę folkloro mėgėjų.

"Pernai dalis koncertų buvo mokami, bet vis tiek pritraukė pilnas sales. Žmonės noriai renkasi į mūsų festivalį, tačiau dažniausiai ateina tokie klausytojai, kurie domisi folkloro muzika. Kitus galbūt atbaido buvęs renginio mokestis", – anot A.Sinkevičiaus, norint pritraukti daugiau muzikos gerbėjų, šiemet nuspręsta renginį padaryti nemokamą.

Pašnekovas sakė, kad festivalio idėja – ne tik pristatyti naujausią skirtingų tautų požiūrį į savo folklorą, bet ir paskatinti jaunimą ir vyresniąją kartą domėtis etnine muzika, atrasti savo šaknis.

Tarp svečių – kaimynai

Kasmetis festivalis taip pat reprezentuoja Kauno miesto lietuvišką kultūrą. "Dauguma dalyvių – vietos kolektyvai. Galėčiau išskirti vieną labiausiai žinomų Kauno ansamblių "Gilė", grupės "Devyni" atlikėjus – festivalio senbuvius, padedančius ir organizuoti festivalį", – pasakojo A.Sinkevičius.

Tarp gausybės Lietuvos atlikėjų yra nemažai svečių ir iš kaimyninių valstybių, kuriose taip pat apstu folkloro festivalių.

"Lietuvoje nėra didelio folkloro grupių pasirinkimo, turime tik keletą žymių atlikėjų, todėl norime mūsų šalies gyventojams parodyti kaimyninių šalių muzikos atstovus, – A.Sinkevičius sakė norįs, kad festivalis atspindėtų plačią atlikėjų paletę. – Todėl stengiamės iš kiekvienos šalies pakviesti po vieną grupę, kad festivalis neprarastų savo žavesio ir kiekvienais metais būtų vis įdomesnis."

Tarp svečių – buvę grupės "Troitsa" muzikantai, susibūrę į naują projektą "Altanka", kurie pristatys autentišką baltarusių etninę muziką, derinamą su moderniais ritmais ir garsais. Iš Estijos atvyks neregėto pasisekimo savo šalyje sulaukusi keturių jaunų vyrų grupė "Zetod". Tradicinę muziką jie atlieka pop/rock stiliumi, pagražindami pasirodymą įspūdingais scenos šou elementais.

Festivalį vainikuos "Beltaine" – viena įdomiausių ir populiariausių lenkų folkloro grupių. Ši grupė sukūrė savo unikalų skambesį, sugebėjusi drąsiai jungti tradicinę keltų ir modernią muziką. Kolektyvo išskirtinumas yra gebėjimas jungti skirtingus muzikos stilius – tradicinę airių, škotų, bretonų, indų – bei derinti juos su šiuolaikine muzika. Šiai grupei taip pat būdinga naudoti daugybę instrumentų, tačiau ne vien tradicinių, bet ir ypač retų mušamųjų.

Muzika kiekvieno skoniui

Festivalio muziką galima apibūdinti įvairiai – intelektualusis folkloras, postfolkloras, folkdžiazas. Kiekvienas melomanas gali rasti tai, kas jam patinka. Į festivalį kviečiami tiek tradicinės folkloro muzikos gerbėjai, tiek modernių skambesių mėgėjai.

Tiems, kurie pradeda domėtis šio stiliaus muzika, A.Sinkevičius trumpai paaiškino pagrindinius skirtumus tarp tradicinio ir modernaus folkloro: "Tradicinė muzika – tai ta, kurią folkloro rinkėjai užrašė iš senų muzikantų, dainininkų. Muzika, kuri guli lentynose arba skamba tik folkloro ansambliuose. O modernus folkloras – tai šiuolaikinių muzikantų interpretacijos. Senosios folkloro muzikos pritaikymas savo norimam, propaguojamam stiliui."

Esama daug būdų kurti modernųjį folklorą. Vieni muzikantai pakeičia aranžuotę, visiškai nekeisdami melodijos, tačiau, muzikų žargonu kalbant, savo muziką uždeda "ant viršaus" ar prideda daugiau balsų. Kiti muzikantai daro atvirkščiai: ima tradicinį tekstą, tačiau jam sukuria savo muziką.

"Žinoma, kiekvienas muzikantas tradicinę folkloro muziką įvelka į savo stilių, bet dažniausiai šią muziką modernizuoja patys folkloristai. Šiuolaikiniai folkloro muzikantai yra taip pat kūrėjai, todėl jie patys ieško naujų skambesių, aprengia muziką naujais marškinėliais", – pasakojo A.Sinkevičius.

Rugsėjo 23 d. (ketvirtadienis):

18 val.  Kauno architektų namuose, Vilniaus g. 22, Kaunas rengiamas atidarymo koncertas.

DAMBRELIŲ MUZIKA

Egidijus ir Kristina Daruliai, Albertas, Lina ir Rūta Bartašiai. Ukmergė/Pasvalys

GAMTOS GARSAI

Andrius Rugys PB8, Kaunas

Ignas ir Julija Šatkauskai, Vilnius

Rugsėjo 24 d. (penktadienį):

18 val. Kauno ryšių istorijos muziejaus salėje, Rotušės a. 19  - Jaunimo atlikėjų vakaras ir vakaronė.

GILĖ, Kaunas

GYVATA, Klaipėda

ŽEMYNA TRINKŪNAITĖ, Vilnius

DEVYNI, Kaunas

DONIS IR RASA SERRA, Klaipėda

LIPK ANT SIENŲ, Kaunas

Rugsėjo 25 d. (šeštadienį):

18 val.  Kauno ryšių istorijos muziejaus salėje, Rotušės a. 19 - festivalio svečių koncertas.

ZETOD, Estija

ALTANKA, Baltarusija

BELTAINE, Lenkija

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų