Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno teatrai baigia sezoną

2009-05-28 11:20
Atostogaus: teatralai juokauja, kad, žiemą kankinę žiūrovus savo menu, vasarą juos išleidžia į daržus ir paplūdimius.
Atostogaus: teatralai juokauja, kad, žiemą kankinę žiūrovus savo menu, vasarą juos išleidžia į daržus ir paplūdimius. / Evaldas Butkevičius

Kauno teatrai sezono pabaigą pasitinka skirtingai - vieni rengia premjeras, kitur scenos uždanga paskutinį kartą šį sezoną leisis po ilgamečio repertuaro spektaklio.

Uždarymui - šokio premjera

Į paskutiniuosius sezono spektaklius šį savaitgalį pakvies du miesto teatrai. Kauno valstybinis lėlių teatras, kurio rengiamas festivalis „Šypsos lėlės ir vaikai“ tradiciškai žymėdavo miesto teatrinio sezono pabaigą, šįkart vasaros atostogų išeis ramiai - sekmadienį mažuosius žiūrovus teatras kviečia pasižiūrėti ilgamečio repertuaro spektaklio „Zuikio kaprizai“.

Teatro direktorius Sigitas Klibavičius tikino iš komandos narių neišgirdęs nė vieno liūdno atodūsio, kad festivalio šiemet nebus: „Kolektyvas patenkintas, nes aštuoniolikos metų festivalio rengimo maratonas iš mūsų žmonių pareiklavo labai daug.“

Planuojama, kad 2011 m. renginys sugrįš atsinaujinęs, su žymiai didesnėmis finansinėms galimybėmis - „Šypsos lėlės ir vaikai“ tapo penkias Europos šalis vienijančio lėlių teatrų scenos meno festivalio „Skrajojantis festivalis“ dalimi.

Šį savaitgalį vasarai su žiūrovais atsisveikins ir Kauno šokio teatras „Aura“.

Jis sezoną baigia tradiciškai - su naujo šokio spektaklio premjera. Sekmadienį „Girstučio“ scenoje išvysime choreografės ir šokėjos Linos Puodžiukaitės pastatytus „Metų laikus“ pagal Antonio Vivaldi muziką. Jauna choreografė ėmėsi ambicingos užduoties - sujungti visas „Auros“ pajėgas - nuo šešiamečių šokio studijos pradinukų iki profesionalių teatro trupės šokėjų. „Man tai buvo didžiulis iššūkis. Juk šokėjai - ne tik skirtingo amžiaus ir temperamento, bet ir skirtingo pasirengimo“, - sakė L.Puodžiukaitė. „Metų laikų“ scenoje išvysime net 90 šokėjų.

Choreografė pasakojo, kad A.Vivaldi „Metų laikai“ ją įkvėpė savo muzikalumu, vientisumu ir turininga vidine istorija. Metų laikų kaita spektaklyje perteikiama išryškinant moters-gamtos paralelę: per gimimo, augimo, brendimo, sužydėjimo ir pilnatvės ciklus.

Tema - meilės ilgesys

Premjera sezoną baigs ir Kauno mažasis teatras. Su šiuo teatru nuolat bendradarbiaujanti režisierė Agnė Dilytė stato savo sukurtą pjesę „Lauros kosmosas“. Teatro atstovai pasakojo premjeros specialiai sezono pabaigai neplanavę.

„Dirbant prie kitų spektaklių, kilo mintis rašyti būtent tokią pjesę ir kurti tokį spektaklį. Norėjosi kūrybines mintis įgyvendinti kuo greičiau - atrodė, kad, jei nukelsime darbus kitam sezonui, viskas jau bus išvėsę. Tai buvo iššūkis visai kūrybinei komandai - ar pavyks išpildyti kūrybinius sumanymus per trumpą laiką?“ - pasakojo spektaklio autorė. Į klausimą, ar pavyko, birželio 16 d. turės atsakyti publika.

Spektaklis nuo idėjos pjesei gimė per pusmetį. „Turint omenyje, kad per tą laiką ne tik pastatytas spektaklis, bet ir sukurta pjesė, tai yra labai nedaug“, - prisipažino A.Dilytė.
Melodramos tema - meilės ilgesys, jos laukimas. „Tai yra jausmų istorija. Spektaklio akcentas dedamas į žmogaus vidinį pasaulį, slapčiausią, intymiausią sritį, tai, kas slepiasi giliausiame sielos kambarėlyje. Pjesės personažams svarbiau tai, kas jų gyvenime neįvyksta, o ne tai, kas įvyksta“, - intrigavo spektaklio autorė.

Paskutiniu sezono akcentu Kauno mažajame teatre taps bardų Domanto Razausko ir Audriaus Paznioko koncertas.

Kartu su Mažuoju teatru sezoną baigs Kauno kamerinis teatras. Birželio 18 d. bus parodytas paskutinis šio sezono spektaklis, šiemetinė premjera - Aleksandro Rubinovo režisuota amerikiečių dramaturgės Lauros Shaine Cunningham pjesė „Mergvakaris“. Teatro meno vadovas Stanislovas Rubinovas prisipažino, kad jam savotišku sezono finišu tapo tarptautinis monospektaklių festivalis „MonoBaltija“.

Vienas iš festivalio organizatorių džiaugėsi, kad didžiulė įtampa atslūgo ir atsipirko - tarptautinės žiuri, teatro kritikų atsiliepimai apie festivalį buvę labai geri. Kol kas S.Rubinovui atsikvėpti nėra kada - jis režisuoja šiuolaikinio lenkų dramaturgo Michalo Walczako pjesę „Pirmasis kartas“. Vieša šio spektaklio repeticija taps vienu sezono pabaigos akcentų.

Per atostogas - remontai

Vėliausiai - birželio 21 d. - sezoną baigs Kauno valstybinis dramos teatras. Jo vadovas Egidijus Stancikas buvo tiesus: sezonas pratęstas dėl to, kad taikant įvairias nuolaidas bilietams šiemet pavyko išsaugoti žiūrovus teatro salėse net ir tada, kai pagerėjo orai.

„Kadangi žiūrovai į teatrą eina, norime suteikti jiems galimybę pamatyti žiūrimiausius spektaklius“, - tvirtino teatrui vadovaujantis aktorius. „Smulkūs vedybiniai nusikaltimai“, „Bjaurusis“, „Skėriai“ - publikos mylimiausius sezono spektaklius, kurie bus rodomi ir birželį, vardijo E.Stancikas.

Ar, teatrą uždarius vasaros atostogų, aktyviau vyks remonto darbai? „Deja, vasarą darbai nesuintensyvės. Šių metų remonto darbų finansavimas 50 proc. sumažintas. Vasarą toliau bus remontuojama Didžioji scena. Dabar vietoje jos - smėlio duobė: viskas iškasta iki pat pamatų“, - vaizdžiai pasakojo teatro direktorius.

Kauno valstybinio muzikinio teatro afišos tuščios nuo gegužės pradžios. Teatro vadovas Benjaminas Želvys dėl neįprastai ankstyvos sezono pabaigos gavo pasipiktinusių žiūrovų laiškų - vyresnio amžiaus kauniečiai rašė, esą teatras užsidarė geriausiu laiku - kai po spektaklio galima ramiai grįžti namo šviesoje.

„Gerbiame žiūrovų norus, bet negalėjome atidėti remonto darbų. Norėdami pakviesti žiūrovus naujam sezonui spalį, turėjome užsidaryti anksčiau“, - tikino B.Želvys.
Iki kito sezono pradžios tikimasi rekonstruoti Baltąją salę, išplečiant jos erdvę ir pritaikant kameriniams koncertams, atlikti dalį kairiojo pastato fligelio remonto darbų.

Dabar Muzikinio teatro artistai gastroliuoja kituose Lietuvos miestuose. O pasiilgusius operetės žanro kauniečius teatro vadovas iš anksto kvietė į festivalį „Operetė Kauno pilyje“, birželio pabaigoje - liepos pradžioje vyksiantį pamėgtoje erdvėje - prie Kauno pilies.
________________________________________
 
Artimiausi teatro sezono uždarymo spektakliai:
Kultūros ir sporto centras „Girstutis“ (Kovo 11-osios g. 26)
Šokio teatro „Aura“ premjera - šokio spektaklis „Metų laikai“ - gegužės 31 d. 17 val.
Kauno valstybinis lėlių teatras
 
Spektaklis „Kiškis drąsuolis“ (režisierius Andrius Žiurauskas) - gegužės 30 d. 12 val.
Spektaklis „Zuikio kaprizai“ (režisierius Algimantas Stankevičius) - gegužės 31 d. 12 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų