Pereiti į pagrindinį turinį

Kelionė per W.Shakespeare'o legendą

2009-04-04 12:17
Kelionė per W.Shakespeare'o legendą
Kelionė per W.Shakespeare'o legendą / Gedimino Bartuškos nuotr. Harmonija: G.Varnas "Šekspyriadoje" pateikia W.Shakespeare'o kūrybos interpretaciją – derina renesansiškas rašytojo komedijas, barokiškas tragedijas ir vėlyvąsias pasakas.

Tai trumpas Williamo Shakespeare'o kūrybos atspindys – nuo keisto ir retai statomo prologo iš "Užsispyrėlės sutramdymo" per jo komedijas, tragedijas, iki pasakos.

Taip naujausią savo spektaklį "Šekspyriada" pristato Auksinio scenos kryžiaus laureatas režisierius Gintaras Varnas. Premjera vyks balandžio 4 ir 5 d. Valstybiniame jaunimo teatre.

"Spektaklio pavadinimas "Šekspyriada" – mūsų sugalvotas naujadaras. Bet juk pats W.Shakespeare'as sugalvojo daugiau nei 3000 anglų kalbos naujadarų. O mūsų spektakliui toks pavadinimas labai tinka – keturios pjesės, keturios valandos – "Šekspyriada", – sakė spektaklio režisierius.

"Šekspyriadą" G.Varnas kuria iš keturių dramaturgo pjesių – "Vasarvidžio nakties sapno", "Ričardo II", "Užsispyrėlės sutramdymo" ir "Makbeto". Anot jo, tai bus ne eklektiškas mišinys, o vientisa pjesė iš skirtingų kiekvieno kūrinio siužetinių linijų. Iš "Užsispyrėlės sutramdymo" naujajame spektaklyje atgims tik Katarinos ištekinimo tema, iš "Makbeto" – jo ir ledi Makbet istorija.

"Tai spektaklis apie meilę ir mirtį, spektaklis apie laiką. Tai, rodos, labiausiai nuvalkiotas mūsų epochos dalykas, kasdien girdime: "Nėra laiko, skubu, vėliau." Šitame spektaklyje nuo pat pradžių akivaizdžiai matyti, kad žmogus yra pasmerktas klaidai", – reziumavo aktorius Andrius Bialobžeskis, "Šekspyriadoje" vaidinantis Makbetą. Jis pasidžiaugė, kad būtent tokiu spektakliu pradedamas jo veiklos 20-metis. Aktorius šmaikštavo, kad tai lemtis, mat prieš du dešimtmečius aktoriaus kelią jis pradėjo vadindamas G.Varno siaubo spektaklyje vaikams. "Vaikai tada dar nebuvo sugadinti šiuolaikinių animacinių filmukų, todėl jis jiems tikrai buvo baisus. Tuomet Arūnas Sakalauskas vaidino karalaitę. Baisu", – juokėsi A.Bialobžeskis.

Rekordiškai ilgai – keturias su puse valandos – trunkančiame spektaklyje vaidina dvi aktorių kartos: G.Varno vadovaujamas jaunas teatro "Utopija" kolektyvas ir Jaunimo teatro aktoriai.

G.Varnas pasakojo, kad kurti "Šekspyriadą" buvo užsimojęs anksčiau, domėdamasis W.Shakespeare'o asmenybe ir gilindamasis į jo laikų faktus. "Yra daugybė faktų, kad visus šiuos kūrinius parašė ne W.Shakespeare'as. Nėra nieko, kas patvirtintų, jog šis žmogus baigė bent jau pradinę mokyklą ir mokėjo rašyti. Jo parašų yra bent keletas, ir sakoma, kad taip pasirašinėti galėjo tik beraštis. Įdomu tai, kad W.Shakespeare'as savo testamentuose viską smulkmeniškai išdėsto, išdalija, bet net neužsimena nei apie knygas, nei apie rankraščius", – kalbėjo G.Varnas. Šios ir kitos didįjį rašytoją supančios mįslės, meniniai pramanai, sustabarėję mitai režisierių pastūmėjo sukurti "Šekspyriadą". G.Varnas aiškina norėjęs pažvelgti, kas iš tiesų slypi W.Shakespeare'o kūryboje, kas apskritai slepiasi už šito vardo, ir tikisi, kad suderinti komediją ir tragediją "Šekspyriadoje" jam pavyko.


VIETA: Valstybinis jaunimo teatras, Arklių g. 5.

LAIKAS: balandžio 4 ir 5 d. 17 val.

KAINA: 30–50 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų