Pereiti į pagrindinį turinį

Kelionių maniako žemėlapyje – 77 aplankytos šalys

2016-01-16 19:05

Kelionių maniaku save vadinantis renginių vedėjas ir žurnalistas Vytautas Mikaitis patenkintas trina rankas: 2015-aisiais jis aplankė 28 pasaulio šalis ir jo apkeliautų valstybių skaičius pasiekė 77.

Meilė "Žalgirio" šokėjoms

"Šiemet tikiuosi aplankyti paskutines nematytas Europos šalis – sausio pabaigoje Šveicariją ir Lichtenšteiną, po to – Monaką ir San Mariną", – prisipažino dar ir apie kelionę į Naująją Zelandiją svajojantis Vytautas.

Paskutinieji mėnesiai jam irgi buvo derlingi: Ibiza, po to – Andora, trumpam namo ir – Estija, Liuksemburgas, vėl namai – krepšinio čempionatas Prancūzijoje – Lilis, jau matyta Danija, Latvija, JAV, kelios savaitės po Bosniją ir Hercegoviną, Juodkalniją, Kosovą, Makedoniją, Graikiją ir 30 metų jubiliejus Islandijoje.

"Ibizoje aplankiau Kauno "Žalgirio" šokėjas, kurios su kitomis lietuvėmis pagal kontraktą ten šoka tris mėnesius. Ar įsimylėjau? Aš jas seniai myliu, bet jos manęs nemyli, – nusijuokė pokštauti mėgstantis V.Mikaitis. – Ibiza? Neverta rašyti. Ten dauguma žmonių linksminasi iki paryčių, miega iki pusdienio, kaitinasi saulėje, maudosi ir vėl puotauja."

Diena, praleista Andoroje, pažymėta ne tik dar viena aplankyta Europos šalimi, bet ir atspaudu – šios šalies pasienyje galima paprašyti simbolinio spaudo asmens dokumente.

Liuksemburgas išsiskiria gynybinėmis sienomis bei kalnuose įkurtu senamiesčiu.

"Ši šalis – taip pat viena iš ES įkūrėjų, – V.Mikaitis neliko abejingas ir eidamas pro ES komisijos biurą. – Mačiau įstiklintą žemėlapį su pažymėtomis ES šalimis, kuriose įvestas euras. Tačiau tokio ženkliuko prie Lietuvos nebuvo. Paaiškinau, padovanojau eurą su Vyčiu, o sutrikusi darbuotoja ilgai atsiprašinėjo ir atnešė kitą žemėlapį, kuriame jau buvo pažymėta ir mūsų šalis."

Emigrantų pėdsakais

"Lilyje, Europos čempionate, filmavau vaikus. Įstrigo labai reta galimybė – pietūs su Arvydu Saboniu, – neslapukavo V.Mikaitis. – Visai fainas, paprastas ir linksmas bičas, nors ir nemėgsta kai kurių žurnalistų. Atsipalaidavo, pokštavo, draugiškai bendravo ir išmaukė kartu bokaliuką alaus. Nudžiugino ir krepšinis – po grupės varžybų nesitikėjau, kad laimėsime ketvirtfinalyje, juolab – pusfinalyje."

Islandijoje V.Mikaitis atšventė savo 30-ąjį gimtadienį.

"Visa šeima kartu, geresnės akimirkos nesugalvosi! – džiaugėsi renginių vedėjas, kurio tėtis, mama, brolis ir jis gyvena skirtingose pasaulio dalyse – šiaurėje, pietuose, rytuose ir vakaruose. – Islandija? Unikali gamta, išsinuomjome mašiną, pakeliavome. Smagiausia maudytis terminiuose baseinuose. Islandijoje nereikia keistis pinigų, nes už viską galima mokėti kreditine kortele. Didžiausias nusivylimas – 60 eurų už banginių apžvalgą. Mokėjome veltui – banginiai turbūt nežinojo, kad mes sumokėjome, nes nesirodė."

Nuo Bosnijos iki Graikijos V.Mikaitis keliavo autostopu.

Taip nuvažiavo iki Graikijos sienos. Tiesa, iki Salonikų likus apie 70 km, sustabdyti pakeleivinę mašiną buvo neįmanoma.

"Niekas nestojo, temo, aplink – šiukšlynai, šmirinėjo kažkokie žmonės, – praradęs viltį Kaune gyvenantis kėdainiškis 70 km nusprendė eiti pėsčiomis, ant nugaros užsikabinęs užrašą "Salonikai". – Sustojusi trijulė pabrėžė, kad man labai pasisekė. Mat čia – pagrindinis emigrantų kelias, kasdien pirmyn atgal jų nueina keli tūkstančiai, todėl niekas ir nestoja."

Linksmybės su makedonietėmis

Makedonijos sostinė Skopjė, kurioje keliautojas jau lankėsi prieš daugiau nei 10 metų, smarkiai pasikeitusi: turbūt 95 proc. pastatų miesto centre dabar nauji.

"Įrengta daug romėnų-graikų stiliaus valdovų rūmų su daugybe kolonų, kas keliasdešimt metrų stūkso skulptūros, – pasakojo V.Mikaitis, kuris, susipažinęs su keliautoju norvegu, sostinėje ryžosi ir avantiūrai. – Dvi makedonietės pakvietė pasilinksminti į bendrabutį. Važiuodami į kitą miesto galą juokavome, kad dingsime be pėdsakų. Ten – linksmybės, nuolatinis rūkymas kambaryje. Vėliau bene 10 metų už mane vyresnis norvegas nesėkmingai bandė kirkinti makedonę. Aš? Ne, ne, jos buvo labai neišvaizdžios. Norėjau tik bendrauti."

Bosnijoje – daug įvairių karų pėdsakų, atminimo ženklų ir istorinių objektų.

"Sarajevo centre užtikau atminimo lentą, kad šioje vietoje 1914 m. birželio 28 d. buvo nužudytas Pranciškus Ferdinandas ir jo žmona Sofi. Tai buvo pretekstas pradėti Pirmąjį pasaulinį karą, – pastebėjo V.Mikaitis. – Bosniai keikia ES ir JAV, kad kariaujant su serbais jiems niekas nepadėjo. Bosniai tvirtina, kad niekada nepamirš serbų puolimo."

Kosove – pusiau nepripažintoje valstybėje – netvarka, chaosas. "Jie nori būti Albanijos sudėtyje, bet tai – politiškai atskirta valstybė, – kosoviečių nuotaikas apibūdino Vytautas. – Daug kas apleista, neremontuota, trūksta pinigų."

Beje, Kosove yra skulptūra Billui Clintonui, taip pat George'o Busho prospektas, todėl tai – JAV neabejinga valstybė.

Kosovui euro įsivesti nereikėjo: ankščiau pagrindine valiuta čia buvo Vokietijos markės, tad, įvedus eurą, jis markes pakeitė ir Kosove, ir Juodkalnijoje.

Aistruolis kebabų pardavėjas

Konfliktų, nelaimių ir incidentų Kosove nepasitaikė. Tiesa, vykstant traukiniu iš sostinės Prištinos pralinksmino konduktorius.

"Bilietas kainavo eurą ir keliasdešimt centų. Norvegas davė du eurus ir keliasdešimt centų, kad grąžos gautų lygiai eurą. Tačiau iš dviejų eurų man atidavęs grąžą, konduktorius jam nieko nedavė, – šyptelėjo Vytautas. – Norvegas ir greta sėdintis svetimas keleivis pasakė, kad skandinavui priklauso euras grąžos. Konduktorius ėmė rėkauti, supratome žodžius "mafija, mafija".

Neiškentęs norvegas mostelėjo ranka ir nusprendė dėl euro nekovoti, bet tuomet užvirė konduktoriaus emocijos: šis atidavė eurą ir ištraukė pluoštą euro banknotų.

"Tu galvoji, kad man reikia to euro?! – laikydamas pluoštą rankinio kamuolio dydžio eurų šaukė konduktorius. – Šalyje žmonės uždirba apie 200 eurų."

Prištinoje V.Mikaitį pralinksmino dar viena situacija. Vienoje kebabinėje išgirdęs, kad jis – iš Lietuvos, kebabų pardavėjas nudžiugo: "O, Lietuva, krepšinis, "Lietuvos rytas"!"

Šokiruotas Vytautas nustebo: "Lietuva – krepšinis, bet ne "Lietuvos rytas", o – "Žalgiris"!"

"Taip, krepšinis ir "Žalgiris", bet "Lietuvos rytas". Pas mus per televiziją rodė "Lietuvos ryto" varžybas", – patenkintas savo žiniomis šypsojosi kebabų pardavėjas iš Kosovo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų