Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdoje – garsaus teatro ir kino dailininko tapyba

2009-03-06 09:00
Klaipėdoje – garsaus teatro ir kino dailininko tapyba
Klaipėdoje – garsaus teatro ir kino dailininko tapyba / Paveikslai: G.Kličiaus darbai "Miegas" ir "Patriotas" aliejumi ant drobės nutapyti pernai.

Baroti galerijoje šiandien atidaroma plačiai žinomo teatro ir kino dailininko Galiaus Kličiaus paroda klaipėdiečiams atskleis dar vieną šio menininko kūrybos sritį – molbertinę tapybą.

Kuria scenovaizdžius

Parodos autorius gimė 1950-aisiais Vilniuje, dailės mokėsi M.K.Čiurlionio meno mokykloje, vėliau studijavo Vilniaus valstybiniame dailės institute, kuriame 1973-iaisiais įgijo teatro dailininko specialybę. G.Kličius dirbo dailininku Vilniaus universiteto Kiemo teatre, scenografu – Jaunimo teatre ir Lietuvos kino studijoje. Nuo 1980 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narys.

Per 35 kūrybos metus jis sukūrė scenovaizdžius daugiau nei trims dešimtims spektaklių Vilniaus, Kauno, Šiaulių ir Panevėžio teatruose. Ir Klaipėdos dramos teatre sykį jam teko padirbėti – 1978-aisiais režisieriui Povilui Gaidžiui statant G.Kanovičiaus pjesę "Slaptažodis "Mūza".

Pasižymėjo kine

Be to, G.Kličius žinomas kaip lietuviškų filmų "Nebūsiu gangsteriu, brangioji" (1978), "Faktas" (1980), "Vasara baigiasi rudenį" (1981) "Šešiolikmečiai" (1986), "Autobusas" (1992), "Procesas" (1994), "Dievų miškas" (1995), "Nuodėmės užkalbėjimas" (2007) ir kitų dailininkas.

Už dailininko darbą filme "Faktas" G.Kličius apdovanotas Valstybine premija, o pernai jis pelnė "Sidabrinės gervės" statulėlę (kasmetinis Lietuvos kino ir televizijos kino apdovanojimas, skiriamas labiausiai nusipelniusiems kino menininkams) – jo, kaip dailininko, darbas A.Puipos filme "Nuodėmės užkalbėjimas" pripažintas geriausiu.

Į tapybos pievas

Tapyti aliejumi G.Kličius pradėjo tik 1993 m., nes, pasak jo paties, "visą laiką kolektyviniame mene suktis yra sunku. Ten esi susaistytas visokių pareigų, priklausomas nuo visko: prodiuserio, operatoriaus, režisieriaus, gamybos cechų... Tapyba – tai kitokia pieva, į ją nueini vienas...".

Taip vienas tapybos lankomis jis vaikšto jau 15 metų. Ne tuščiai. Yra surengęs kelias savo paveikslų parodas. "Žinau, kad nieko naujo neišrasiu ir pasaulio, juolab Lietuvos, neapstulbinsiu. Manau, kad didžiausi pasaulio išradimai – tai balta tuščia drobė ir Malevičiaus kvadratas... Gal dar pisuaras, pavadintas "Fontanu". Mūsų kaime kai kurios moteriškės pelargonijas augina naktipuodžiuose. Gal tai nieko ypatinga, bet kaip prasminga", – šmaikščiai ironizavo G.Kličius. Be kita ko, ir šio menininko scenovaizdžiams būdinga ne tik elementų gausa, bet ir humoras bei ironija.

O kokia yra jo molbertinė tapyba, jau šįvakar bus galima pamatyti Klaipėdos Baroti galerijoje (Aukštoji g. 1 / Didžioji Vandens g. 2). Vernisažas – 17 val. Paroda veiks iki kovo 26 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų