Pereiti į pagrindinį turinį

Klausimai, į kuriuos nelengva atsakyti

2009-08-11 23:59
Vaidyba: filme talentu suspindi ne tik Cameron Diaz, bet 17-metė aktorė Sofija Vasiljeva, kuriai atiteko sergančios Keit vaidmuo.
Vaidyba: filme talentu suspindi ne tik Cameron Diaz, bet 17-metė aktorė Sofija Vasiljeva, kuriai atiteko sergančios Keit vaidmuo. / Filmo platintojų nuotr.

Jau ir mūsų šalyje daug kalbama apie dirbtinį apvaisinimą, kai kuriose klinikose jis sėkmingai atliekamas. Tačiau tai provokuoja begalę moralinių problemų, kurios skirsto žmones į nesutaikomas stovyklas.

Diskusijos neišvengiamos

Televizijos pokalbių šou ir bulvarinė žiniasklaida šią temą jau išakėjo skersai išilgai, tačiau taip ir liko neaišku, kaip vertinti tokio "nekalto pradėjimo" perspektyvą. Šiuo metu kino teatrų ekranuose pasirodžiusi jaudinanti drama "Mano sesers globėjas", be abejonės, sukels dar vieną viešų diskusijų bangą. Ir tai suprantama – filmo autoriai panašaus rezonanso ir siekia.

Filmas sukurtas pagal amerikiečių rašytojos Jodi Picoult romaną, kuris ir Lietuvoje turi daug gerbėjų. Autorei pavyko lengvai skaitomu stiliumi papasakoti labai jautrią istoriją apie penkių asmenų šeimą, kuriai tenka įveikti labai sunkius išbandymus.

Siužeto vingiai

Vyriausia Brajeno ir Saros duktė Keitė, būdama dvejų, susirgo itin agresyvia leukemijos forma. Tikimybė išgyventi ir pasveikti – minimali, nebent atsirastų idealus organų donoras. Deja, nei tėvai, nei jų sūnus Džesis šiam tikslui netinka. Keitę gydantis medikas neoficialiai pasiūlo išeitį – iš Saros kiaušidės ir Brajeno spermos laboratorijoje "pagimdyti" idealią donorę. Taip šiame pasaulyje atsiranda pagrindinė romano veikėja Ana, kuri anksti sužino apie jos laukiančią misiją ir susimąsto apie tai, kad jai primestas gyvenimas yra neteisingas. O būdama trylikos metų mergaitė ima teisme kovoti už savo teisę gyventi pilnakraujį gyvenimą.

Romano autorė J.Picoult šią ekstremalią situaciją kuria labai savitai, leisdama kalbėti ne tik Anai. Tą pačią situaciją iš skirtingų perspektyvų komentuoja ir Anos tėvai, ir brolis Džesis, ir mergaitės nusamdytas advokatas Kempbelas, ir teismo paskirta Anos globėja Džulija. Iš šios nuomonių polifonijos gimsta vienas už kitą skaudesni klausimai, į kuriuos atsakyti labai nelengva.

Nepalieka abejingų

Panašiu keliu eina ir filmo autoriai, svarbiausią dėmesį koncentruodami ne į etinę ar moralinę dirbtinio apvaisinimo problemą, bet į žmogaus teisę disponuoti savo kūnu. Anai dar tik trylika metų, o ji jau iškentėjo begalę operacijų, kraujo perpylimo procedūrų ir injekcijų.

Žinoma, ji myli vargšę Keitę, bet mąsto ir apie tai, kad sutikusi padovanoti jai savo inkstą pati taps jei ne neįgaliąja, tai sunkia ligone, kuriai bus uždrausti natūralūs gamtos džiaugsmai ir galbūt net galimybė pačiai tapti motina.

Ir anksčiau kūręs puikias psichologines dramas režisierius Nicko Cassavetesas šį kartą modeliuoja situaciją, kai visų herojų tampa labai gaila ir kiekvienas savaip teisus. Todėl ir žiūrovas po seanso išeina susimąstęs ir drėgnomis nuo ašarų akimis. Nes labai nesunku įsivaizduoti save kiekvieno herojaus kailyje. O kaip aš tokiu atveju pasielgčiau?


"Mano sesers globėjas" ("My Sister's Keeper") ****

Drama. JAV, 2009 m. Rež. N.Cassavetesas. Vaidina Cameron Diaz, Alecas Baldwinas, Abigail Breslin, Jasonas Patric'as, Evanas Ellingsonas, Emily Deschanel.

veiksmas 2

humoras 0

įtampa 2

erotika 0

siaubas 2

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų