Knygų skaitymas: ir malonumas, ir iššūkis

  • Teksto dydis:

Spalvotoji vasara ir nuotykingas "Vasaros su knyga" skaitymo iššūkis – jau čia. Pandemijos akivaizdoje daugelis įsitikino, kad knygų skaitymas – viena tu

O jei to nepatyrėte, būtinai priimkite skaitymo iššūkį! Juolab kad šįkart akcija sulaukė svaraus rėmėjų pastiprinimo – bus įteikta keturiolika pagrindinių prizų, bet be prizo neliks nė vienas, įveikęs skaitymo užduotis.

Vyksta šeštą kartą

"Vasaros su knyga" skaitymo akcija – jau šeštą kartą Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio apskričių ir savivaldybių viešųjų bibliotekų, mokyklų bibliotekų ir Lietuvos aklųjų bibliotekos kartu su LR kultūros ministerija rengiama skaitymo akcija. Ji vyksta birželio 1 d.–rugpjūčio 31 d. ir, rengėjų džiaugsmui, kasmet sulaukia vis gausesnės dalyvių auditorijos.

Praėjusiais metais iššūkį priėmė net 20 553 skaitytojai, buvo perskaitytos 93 035 knygos.

Praėjusiais metais iššūkį priėmė net 20 553 skaitytojai, buvo perskaitytos 93 035 knygos. Ši akcija yra viena iš nacionalinės Skaitymo skatinimo programos 2019–2021 m. veiksmų plano priemonių.

Akcijos šūkis "Knyga – vasaros desertas!" šįkart kviečia atrasti, kad knyga suteikia saldumo, naujų spalvų, atgaivina mintis ir veda į nuotykį. Šių metų "Vasaros su knyga" koordinatorė – Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka, ambasadorius – rašytojas Tomas Dirgėla.

Rašytojas tvirtina, kad kiekvienas, perskaitęs bent vieną knygą, kaip pagrindą garantuotai įgyja fantazijos ir praturtina žodyną, o vaikus jis kviečia įsitikinti, kad skaityti galima ir dėl malonumo.

"Mokykloje ilgą laiką vasara ir knyga man atrodė visiškai nesuderinami dalykai – juk atostogos, kaip čia dabar skaitysi! Bet sykį supratęs, kad skaitymas teikia didžiulį malonumą ir skaityti galima dėl jo, ne tik dėl paraginimo iš šono, knyga man tapo nepamainomas vasaros atostogų desertas šalia ledų ir braškių", – sako T.Dirgėla.

Dovana: akcijos "Vasaros su knyga" ambasadorius rašytojas T.Dirgėla tikina, kad kiekviena perskaityta knyga praturtina fantaziją ir žodyną.

Skaityti gali visi

Priimti skaitymo iššūkį kviečiame visus – jaunimą, moksleivius, šeimas su vaikais, dirbančius ir senjorus, užsienyje gyvenančius lietuvius. O ypač – kiekvieną, turintį knygų skaitymą sunkinančią negalią.

Šįkart skaitymo akcijoje sukurta nauja rubrika "Skaitymas man iššūkis", kuri suteiks galimybę dalyvauti iššūkyje regos sutrikimų, disleksiją, autizmo spektro sutrikimų ar judėjimo negalią turinčius skaitytojus. Akcijos palaikymo komandoje – ir virtualioji biblioteka ELVIS. Ši informacinė sistema dėl ligos ar negalios negalintiems skaityti ir turintiems tai patvirtinantį dokumentą žmonėms suteikia prieigą prie garso knygų.

"Pasiteiravome Lietuvos higienos instituto, kiek Lietuvoje yra žmonių, negalinčių skaityti įprasto spausdinto teksto, – sako Lietuvos aklųjų bibliotekos direktorė Inga Davidonienė. – Atsakymas pribloškė: 450 tūkst. Taip pat žinome, kad prie šio skaičiaus prisideda disleksija sergantys žmonės, kuriems taip pat sunku skaityti įprastą tekstą. Europos šalyse disleksija sergančių asmenų priskaičiuojama 10–20 proc. Daugiau negu pusė milijono negalinčių skaityti įprastai! Akivaizdu, kad artimiausioje kiekvieno iš mūsų aplinkoje yra žmogus, kuriam sunku skaityti. Gal tėvai ar seneliai, gal vaiko klasės draugas – pagelbėkime jiems susikurti skaitymo džiaugsmą, rekomenduokime garsines virtualiosios bibliotekos ELVIS knygas."

Laukia gausybė prizų

Dalyvauti skaitymo iššūkyje paprasta: galima kreiptis į savo biblioteką, kad jos darbuotojai užregistruotų jus kaip iššūkio dalyvį arba registruotis savarankiškai svetainėje.

Norinčiųjų priimti skaitymo iššūkį laukia penkios užduotys:

• Perskaityk detektyvinę knygą;

• perskaityk knygą, kurios pavadinimą sudaro ne mažiau kaip keturi žodžiai;

• perskaityk literatūrine premija apdovanotą knygą;

• perskaityk praėjusiame tūkstantmetyje išleistą knygą;

• perskaityk linksmą knygą.

Šiais metais skaitymo iššūkį remia ir stiprina itin gausus būrys prizų steigėjų. Viso iššūkio metu "Facebook" ir "Instagram" paskyrose vyks įvairių konkursų, kuriuose taip pat bus galima laimėti prizų.


Verta žinoti

Daugiau informacijos apie skaitymo iššūkį, taisykles, registracijos formą ir karščiausias naujienas rasite čia bei "Facebook" paskyroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių